Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Soprán 635A
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: út leden 21 2025, 21:35    Předmět: Citovat

No já bych chtěl vidět tebe. Rolling Eyes Hlavně že jsi k tématu něčím přispěl.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 0:53    Předmět: Citovat

Je fakt, že Soprán má MF jako běžný tranzistorák té doby a jen lepší vstupní jednotku, ale stejně bych čekal vyšší citlivost. Není něco uhnilého ve vstupní jednotce, já ve stejné kdysi měnil jeden z varikapů. Ale ta byla extra tupá...
Lepší než Soprán je jen o řadu výš Sextet. Má lepší korekce, zesilovač diskrétní, ne MBA a už IO a filtr v MF.
To divné, otočené zapojení korekcí mají už teslácké mono přijímače Galaxia, Spirituál, takže pokud je to omyl, tak měl dost dlouhé trvání, Galaxia je 1972.
ransom

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 7:31    Předmět: Citovat

Celeron: Pamatuju tu dobu, akorát mě příjem rozhlasu (kromě tu a tam štvavých stanic) vůbec nezajímal. Nenašel jsem v éteru nic co by mě chytlo.
Na Proseku bylo tradicí chytat rakouskou trojku kvůli muzice. Spolužákův táta si tenkrát koupil... myslím že Moderato. Nainstaloval CCIR Yaginu na střechu a po měsíci pokusů se vrátil k nahrávání na přenosnej radiomagnetofon z Tuzexu, postavenej na okně. Vystačil s prutovou anténou.

Hele, pokud to má být dobový artefakt, tak ať je zachovaný včetně původních nectností. Jinak přeci není problém tam dobastlit zpětnovazební korektor a upravit jeho výstupní úroveň děličem na původní velikost. Ne?

Celeron

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 9:11    Předmět: Citovat

Upravil jsem zesílení trandu před korekcema. Už to udělá 4W ze 120 mV na Mgr vstupu a 200 mV na přenosce jak píšou v servisáku. A i FM hraje na půl poťáku hlasitosti docela slušně. Ale je nějakej problém v příjmu FM, pokud není zaplý AFC, tak se naladěná stanice stále jakoby rozmítá a nebo přeskakuje na vedlejši stanici. S tímhle jsem se zatím u žádného rádia nesetkal.

masar

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 10:49    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...pokud není zaplý AFC, tak se naladěná stanice stále jakoby rozmítá a nebo přeskakuje na vedlejši stanici...
Zkus to analyzovat přesněji, tzn. jest-li jen na jednu nebo na obě strany (k nižším i vyšším kmitočtům), závislost na napájecím napětí (výst. výkonu) a pod.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 16:28    Předmět: Citovat

To je docela zvláštní. AFC tady funguje klasicky po staru, z výstupu poměrového detektoru se ovládá extra varikap v oscilátoru, nikoliv celé ladění jako u novějších Tesel. A vypnutí AFC znamená jen připojení tohoto napětí na zem. Zkus změřit, jaké AFC napětí to vlastně generuje a jak se na R165 změní po vypnutí AFC.
Celeron

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 18:22    Předmět: Citovat

Trochu jsem Soprána testoval a porovnával na VKV s MC170. První stanice od zdola je na Sopránovi 88,5 a poslední nahoře 103,9. Pod a hlavně nad je na MC170 ještě pár dalších stanic. Tomu nad 103,9 se nedivím, podle servisáku má rozsah useklej na 104 ale dole by měl jít od 87,5.
Divný je, že to dnes s vypnutým AFC nerozmítá. V dolní části rozsahu když silnější stanici trochu rozladím pod nebo nad, dotáhne se a střed a rozsvítí se stereo. V horní části pásma AFC zespoda silnou stanici dotáhne, ale zezhora ji odladí zcela pryč. Taky se běžně dá naladit že hrajou najednou dvě různý stanice vedle sebe. A taky je mi divný, že opravdu silný stanice jsou v podstatě 3 x těsně vedle sebe. To na MC170-ce není. Že by to mělo tak širokou mezuli, že poměrák detekuje i na bocích S-křivky?
Měřil jsem na R165. S vypnutým AFC je tam 0V. Když ladím s AFC stanici od zdola, tak napětí vyleze od pár desítek mV na -0,4V při tom již zkresleně stanice hraje. Pak jde nahoru až na +0,12V, v tom rozsahu hraje dobře. A pak zase klesá na pár mV a zase hraje zkresleně. Prostě kopíruje S-křivku. Ale co ta nesymetrie? Koukám na to a C91, elyt v poměráku je jedinnej, co jsem neměnil. Je to 10M/15V ty bývají často suchánek.
Problém je, že nevím, jestli to jsou vlastnosti a nebo závady. Na to by byl potřeba rozmítač, mám bohužel jen nemodulovanej gener do 250MHz a VF milivoltmetr do 1,2 GHz. S tím tak maximálně ověřím rozsah ladění vstupního dílu a porovnám citlivost s jiným VKV přijímačem.
Dnes to balím, pokračování v pátek.

xsc

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 19:06    Předmět: Citovat

Podle mě je to mírně rozjeté. Ty MF nijak ostré nejsou, takže ladění na maximum je jako alternativa i v manuálu. To, že to nepřijímá od začátku pásma, je běžné. Mezipásmo se vynechává, takže jsou tam odporové trimry na nastavení začátku a konce ladění OIRT/CCIR. Jde i zvýšit UL a dostat se třeba k 106MHz za cenu nesedící stupnice.
MC170 má keramický filtr, takže tam to je ostré, tady asi pozoruješ vrcholy jednotlivých propustí.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 8:15    Předmět: Citovat

Že to hraje u silných stanic třikrát je bohužel asi vlastnost poměrového detektoru. Jak říkáš, detekuje se to na bocích S křivky. U soprána jsem to nezkoumal, ale u lampových rádií se to projevuje. Ona ta rádia tehdy byla dělaná hlavně na citlivost, takže mají mezifrekvenční filtry laděné na užší vazbu pro lepší zisk, ale o to je horší selektivita. Tehdy bylo pár stanic, tak to nevadilo.

Já jsem teď měl na sladění pár lampových rádií a je docela problém to sladit tak, aby to nezkreslovalo. Asi si budu muset pořídit rozmítač. Sladění jen podle generátoru je kompromisní.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
xsc

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 9:14    Předmět: Citovat

Poměrový detektor samotný toho příčinou není, je to až kombinace PD + málo selektivní MF. PD v kombinaci s keramickým filtrem v MF tohle nedělá.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 9:50    Předmět: Citovat

Je otázka, jestli by ta MF šla upravit na lepší selektivitu bez velkých zásahů do cívek. Teď jsem slaďoval Copélii a byl problém s bídnou selektivitou AM mezifrekvence i po důkladném sladění. Nakonec to dělaly slíďáky v prvním MF filtru. Měly asi o 10 % menší kapacitu, to by tak nevadilo, ale taky měly horší ztrátový faktor než nové, hodnota tgD na RLC můstku byla asi dvojnásobná. To by se taky nezdálo tak dramatické, ale po výměně za nové slíďáky to fungovalo podstatně líp, šířka pásma se zmenšila cca na třetinu. A to je jen 468 kHz. Možná, že kdyby se kondíky ve FM MF nahradily nějakými kvalitními, tak by ta selektivita vzrostla.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 12:32    Předmět: Citovat

Je třeba nezapomínat na to, že šířka "kanálu" pro OIRT rádio byla 300 kHz (a také se podle toho přidělovaly frekvence do oblasí, aby od sebe byla rádia vzdálená buď frekvenčně, nebo geograficky, co nejvíc.
V pásmu CCIR je rastr 100 kHz, i když pro stereo je potřeba mefka široká alespoň 220 - 230 kHz, takže ano, souhlasím s tím, že ta mefka je málo selektivní.
Celeron

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 12:50    Předmět: Citovat

Co ta nesymetrie napětí z poměráku? Uvažuju správně, že potom AFC z jedný strany dotahuje mnohem větší rozladění od středu stanice, než z druhý strany?
Předpokládám, že vstup je sladěnej na maximum s vypnutým AFC. Takže pokud AFC zabere, tak hne jen s kmitočtem oscilátoru a ten bude trochu stranou od naladění kmitočtu rezonáků na vstupu a výstupu T1. Nevím o kolik a jestli to vadí, předpokládám, že u slabších signálů celkem dost.

xsc

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 12:59    Předmět: Citovat

Tohle moc nevadí, ten vstup zas tak selektivní není a oscilátor proti němu odjede max o 100kHz (na 100MHz). Podle mě je při nesymetrickém výstupu AFC spíš ujetý PD proti MF, což zjistíš snadno. Pískni do MF 10,7MHz a na PD musíš mít 0V.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt leden 23 2025, 13:42    Předmět: Citovat

To může být sladěné na nulu, ale detektor nebude symetrický, tj. maximum absolutní hodnoty výstupního napětí bude z každé strany při jiném frekvenčním posuvu proti nule. Pak to bude jednak zkreslovat a jednak to bude ovlivňovat funkci AFC.

Teď u té copélie jsem to měřil a i při důkladném sladění na jmenovitou frekvenci ten detektor právě moc symetrický nebyl. Bude na to mít vliv i přenosová charakteristika MF, která se ale bez rozmítače zase dost těžko nastaví tak, aby byla symetrická.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 6 z 8

Přejdi na: