Zaslal: čt leden 23 2025, 14:51 Předmět: starší Wobler pro amatérské použití
Ahoj, jelikož se dosti hrabu v našich Tesláckých lampových rádiích a přijimačích od 60-80 let, nutně jsem narazil na nutnost slaďovat s frekvenčním zdvihem např. kmitočtem 1kHz se zdvihem 15kHz a modulací 400kHz. Jenže doteď jsem měl čest s rádii s DV-SV-KV rozsahy kde zdvih nebylo nutné řešit a nebyl ve slaďovacích plánech, stačilo mít hloupý generátor co uměl AM modulaci a bylo vyřešeno..
Známý se zbavuje za pár stovek funkčního polyskopu, rusáka X1-50 co umí 0.36-1135MHz a měl by mít v sobě i wobler, a důležitá otázka - nikde jsem k němu moc nedohledal kromě schemat a návodu v ruštině. Ale - bude mi k něčemu v tomhle ohledu když budu řešit slaďování FM přijimačů případně televizí v krajním případě ? Zas nechci mít doma zbytečnou věc na kterou bude sedat akorát prach, druhou možností je jiný zahraniční wobler např. některý maďarský Orion, BM 491 se drží v dost vysokých cenových relacích..
Založen: Jun 30, 2005 Příspěvky: 1592 Bydliště: Pardubický kraj
Zaslal: čt leden 23 2025, 15:29 Předmět:
Osobně mi přijde wolbler, který chodí 0.36-1135MHz, jako nevhodný pro práci DV-SV-KV. Pravděpodobně se ten kmitočet tvoří jako rozdíl přeladitelného a pevného oscilátoru, obou na vysokých kmitočtech. Tak si vem jaký bude fázový šum a frekvenční chyba, když odčítaš dvě frekvence někde mezi 1GHz a 2GHz a chceš z toho dostat kHz. Je to trochu jako vzít formuli na silnici III třídy.
Zaslal: čt leden 23 2025, 15:34 Předmět:
Z vlastních zkušeností doporučuji ruské přístroje nebrat, pokud nejsi masochista. Měl jsem jich v životě několik, osciloskop, generátor, multimetr a všechno hrůza. Navíc jsem neměl jistotu, že přístroje měří správně a dost často se ukázalo, že chyba je opravdu v nich.
Ty maďarské jsou lepší, ale také žádná vyhra v loterii. Ale za tu cenu, za jakou se dají koupit je to rozhodně lepší varianta.
OndraN: máš lehce pravdu, taky mám ruskou obdobu avometu a spíš je to generátor náhodných čísel než měřidlo.
Zmije: spíše bych chtěl používat pro FM rozsahy našich rádií už ze 70-80 když byl OIRT případně západní CCIR pásma - vždy je uvedená poznámka při slaďování použít frekvenční zdvih což s mým ,,hloupým,, obyč generátorem neudělám :/
Tahle X1 mě napadla protože je i se sondama za pár stovek, a určitě řadu nevýhod má. Na druhou stranu popis BM 419 versus onoho X1:
Frekvenční pásmo 15-230MHz vs 0.36-1002MHz
Zdvih +/-15MHz vs 0.5-20MHz + 0.01Fmax celé pásmo
Značky: 10-20MHz vs 1-10MHz
Logicky bych spíše bral Teslu ale - sehnat ji nejde a když tak za nesmysl. Proto se koukám po podobné alternativě, ale neříkám že X1 by byla schopná plnohodnotně nahradit naše BM to asi ne..
Taky můžeš zkusit Tiny SA. Jako generátor a rozmítač fungovat umí v pásmu dostatečně širokém, modulace AM nebo FM. A je to dogitální. Problém může být s atenuátorem.
Netuším, s tímhle jsem taky nikdy nedělal. Ale myslím si, že přenosovou charakteristiku to asi změří, ale zas to nebude umět modulace. To Tiny SA je za podobnou cenu a v základu je to spektrák s jednoduchým generátorem, to rozmítání je tam jako nadstavba.
https://www.neven.cz/p/tinysa-prenosny-spektralni-analyzator-a-generator
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18902 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt leden 23 2025, 20:02 Předmět:
Vypadá to, že už bude blbě k sehnání a že místo něj začali dělat TinySa Ultra do 5,3GHz. V česku kvůli záruce ho asi už nikdo nemá. Ultra je bohužel za více než dvojnásobek ceny. _________________ Jirka
Oni už verzi Ultra dělají dlouho jen s nižším rozsahem, teď přišli s Ultra+. Cena je moc velká na domácí hraní.
Ta obyč verze je jako gener dost omezená, ale zas je to na rozdíl od vykopávek malé a frekvenčně přesné.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.