Zaslal: so leden 25 2025, 13:22 Předmět: Shazování jističe - zdroj s EI trafem 400 VA
Zdravím kolegy z bigbeatové branže.
Chci se na důchod vrátit k vlastním návrhům klasických tranzistorových zesilovačů. Prozatím mi stačily menší výkony, kde jsem tento problém nemusel řešit. Toroidní trafo třeba jen s polovičním příkonem považuji bez nějakého způsobu softstartu v bytové instalaci s typickým jističem B 16 A za nepoužitelné. Ale co standardně spočítané EI (jsem staromilec, nevýhody nechme stranou)? Primární příkon oněch 400 VA, 2 sekundáry s Grätzy a kapacitami cca 2500 uF (oproti současné módě poddimenzovaných traf a mamutích filtračních kapacit dávám opět přednost klasice).
Kdo to máte vyzkoušené?
(Výpočet přechodových dějů trafa a kapacit. filtru se zahrnutím impedance sítě je na slušnou disertační práci s výsledkem v praxi nepoužitelným .)
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33241 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so leden 25 2025, 15:29 Předmět:
EI trafo do 1kVA by měl normální 16A zásuvkovej jistič při zapnutí naprázdno unést, nějakou ochranu bych dával až na sekundár, aby se filtrační kapacita nenabíjela tak rychle a nedělala tak paseku na primáru. Zároveň to přidá ochranu i usměrňovacím diodám. Celý bych to řešil nějakým 1-2 sekundovým zpožďovačem s relátkem, kterým se překlene sériovej odpor zařazenej mezi trafem a usměrňovačem nebo mezi usměrňovačem a filtrací. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so leden 25 2025, 19:04 Předmět:
Do prdele kurwa lidi čtěte celej dotaz od začátku!!!
Jestliže norrsken napsal(a):
... Toroidní trafo třeba jen s polovičním příkonem považuji bez nějakého způsobu softstartu v bytové instalaci s typickým jističem B 16 A za nepoužitelné. Ale co standardně spočítané EI (jsem staromilec, nevýhody nechme stranou)? Primární příkon oněch 400 VA, 2 sekundáry s Grätzy a kapacitami cca 2500 uF (oproti současné módě poddimenzovaných traf a mamutích filtračních kapacit dávám opět přednost klasice).
Kdo to máte vyzkoušené?
(Výpočet přechodových dějů trafa a kapacit. filtru se zahrnutím impedance sítě je na slušnou disertační práci s výsledkem v praxi nepoužitelným .)
TAK PROČ MU CPEŠ TOROID???? ON CHCE KLASICKÝ "HRANATÝ" TRAFO !!!! _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so leden 25 2025, 21:57 Předmět:
PavelFF napsal(a):
norrsken napsal(a):
....Kdo to máte vyzkoušené?...
EKKAR napsal(a):
... Celý bych to řešil nějakým ....
Četls dotaz?
Ano, on chce 400VA "klasický" EI trafo s Graetzem a filtrací 2,5mF - a já mu píšu, že bych tam dal pro jistotu do sekundární cesty relátko s přemosťovaným sériovým odporem - protože MNĚ TO JISTIČE NEVYHAZUJE, JELIKOŽ TRAFA do 1kVA PŘIPOJUJU NAPRÁZDNO. Je to jednoduchý a nemá to žádný provozní ztráty. Zpožděný přemostění výkonovýho odporu já používám u traf až od 1,5kVA vejš - včetně 16A reguláku "Křižík". BTW jakejkoliv jistič může vylítávat klidně i při nižší než jmenovitý zátěži, pokud byl v minulosti například dlouhodobě přetěžovanej o malej díl nominálního proudu a "vyhřál se", následně začne vypínat už třeba při 80% zatížení. Ten zpožďovač může navíc s výhodou použít i pro druhý relé, který bude připojovat výstupní svorky k zesu s už ustálenou výstupní úrovní - nedostane onu známou ránu do membrán, způsobenou různou rychlostí zesilovačový struktury pro různou polaritu signálu. A VŠECKO SE TO TÝKÁ ZESU S EI TRAFEM ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Kedysi dávno, ešte ako študent priemyslovky som zháňal trafo do zosilňovača 2x 130W. Pritrafila sa mi zo šrotu tlmivka 125W EI konštrukcie z nejakého osvetlenia. Rozmer stredného stlpika bol tuším 40 mm (EI) x asi 63 mm (zložené plechy). Spočítal som transformátor. Podľa nejakých vzorcov, či tabuliek vychádzal výkon asi od 120 do 400W podľa zvoleného sýtenia. Zvolil som si pochopiteľne maximálny výkon pri maximálnom sýtení. (Pozitívne pri tom vychádzali najmenšie počty závitov.) Nevedel som však zohnať lakovaný drôt. Nakoniec mi otec niekde po známosti vybavil nie len drôt, ale aj navinutie. Transformátor fungoval perfektne asi 5 minút. Nevrčal, nehrial sa, odber naprázdno minimálny, výstupné napätia sedeli. Potom v ňom prasklo, zachrčal a začal vrčať. Rýchlo som ho vypol. Potom som ho ešte raz zapol cez ampérmeter. "Naprázdno" bral 15A. Istič 16A nevyletel. Keď som ho rozobral a odmotal sekundár, na vrchnej vrstve primáru som našiel zvarené tri závity. Zrejme po navinutí primáru došlo nedopatením k poškodeniu izolácie a následný skrat spôsobil zvarenie dvoch a následne aj tretieho susedného závitu. Primár tak mal o dva závity menej a vznikol sekundár tvorený závitom nakrátko. Prenášaný výkon bol cca 3,5kW.
Toľko moja poučná skúsenosť. Snáď pomôže k nejakým úvahám.
Zaslal: ne leden 26 2025, 1:08 Předmět:
samec napsal(a):
....Toľko moja poučná skúsenosť. Snáď pomôže k nejakým úvahám.
???
Jak to souvisí s probíraným tématem? Ano, pokud je špatný vodič nebo navíječ nebo oba, může dojít k mezizávitovému zkratu s příslušnými projevy, jak je popisuješ.
norrsken napsal(a):
...Primární příkon oněch 400 VA, 2 sekundáry s Grätzy a kapacitami cca 2500 uF (....dávám opět přednost klasice).
Kdo to máte vyzkoušené?
Asi ti nikdo závazně neřekne, jestli to vyrazí nebo nevyrazí jistič. Bude to záviset na provedení trafa i na konkrétním jističi.
Jsi konzervativní, takže konzervativní návrh trafa, tj. relativně hodně závitů na volt. Já bych třeba od oka řekl, že to nic nevyrazí.
Ale jistotu nemáš. Trafo a elyty musíš pořídit v každém případě. Pak není problém sestavit usměrňovač a vyzkoušet to. Podle výsledku testu případně použít nějaký jednoduchý softstart. Je blbost dávat ho na sekundární stranu, jak píše EKKAR.
Zapoměli jste na vedlejší odběr z daného obvodu v jiné místnosti. Není napsáno, že to bude sólo jistič a zásuvka. Taky zatížení rozvodů za hlavním jističem. I celkem malý proudový náraz vyhodí částečně zatížený jistič nebo i hlavní jistič zatížený celkovým odběrem v instalaci. Takže opatření proti špičce při zapnutí.
Měl jsem na opravu maličký směšovací pultík pro kytary a mikráky. Měl i amp. Funguje, ale prý v něm něco cvaká. Po rozborce bylo zjištěné vadné přemosťovací relé toho startovacího odporu. Tím chci říct, že i takové malé stroje maji zpožděné zapnutí. Předpokládám, že to nebylo kvůli ochrany samotného stroje, ale kvůli špičce do sítě. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.