Už cca týden pozoruji na různých místech problém s příjmem 26.k z vysílače Krásné nebo Černá Hora. Oba mají stejný kmitočet. Přestože by měl být stejně silný jako 28.k, detekuji ho jako výrazně slabší s odezvou několika zákazníků že ČT programy vypadávají. Mě právě nyní doma snad prvně vypadl MUX21. Skoro totálně. Lokalita Nový Bydžov, Chlumec n.C, Nechanice. Jak u Vás? _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Logáro mám na Krásné, K26 sleduju jen pokud jde něco cestopisného nebo Belmondo na ČT2 jako včera večer. Za celý film jsem zaznamenal jeden asi 0,5s výpadek. Jinak mně nesmí tahle tv na oči
edit 9:51hod
teď koukám, že mi tady v práci "stojí" obraz na všech tv na čt sport, tady (Oáza) je stará colorka namířená na Prahu, tak asi někdo heknul celý krkavčí hory
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19151 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so leden 25 2025, 10:46 Předmět:
Míro, já žádný kostičky a zažvejkliny na ČT2 nemám. Teda taky koukám jen na Belmonda a Katastrofy a podobný dokumenty. Zesák už ani nevím co na blbě přístupný půdě mám, je tam snad od doby, co začalo DVB-T z Prahy. Takže asi širokopásmo. Když začalo Krásno, tak jsem jen přetočil anténu a když začal Chlum, tak jsem tam akorát dal logáro anténu a slučovač, možná selektivní, už nevím. Žádný zádrže na LTE tam nemám. Anténa je sejto, asi TVa 21-60, přídavný direktory už dávno postupně odpadly. Možná to jde zezadu a sejto si s tím poradí. Černou horu mám odstíněnou cikorkárnou a Ještěd plechovejma tribunama. _________________ Jirka
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8321 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: so leden 25 2025, 12:11 Předmět:
Chvíli po té co jsem napsal ten úvod cca v 9.00 postupně začaly vypadávat i ostaní muxy. MUX 21(ČT) zmizel úplně. Trvalo to asi půl hodiny a pak se to postupně vracelo. Nyní, ve 12h už je všechno na svém místě. Ale inverní mlha nebyla, bylo skoro jasno. Ale kdo ví, co dělá vlhkost, rosný bod a p. Pravda, výrazně se po měsíci oteplilo. PS já starej "analog" pořád neumím pochopit systém preecho. Za analogu když vysílaly dva vysílače na stejném kmitočtu, mlátilo se to. Chápu že nyní je kmitočet synchronizováný na obou vysílačích ale přece musí v prostoru vznikat součty a rozdíly vlny. My jsme tipuju někde uprostřed mezi Krásné a Černou Horou. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Vypadá to na inverzi. Nemusíte ani inverzní oblačnost vidět, může být od vás hodně daleko, klidně stovky kilometrů. Tento a minulý týden se v diskuzích objevovaly zmínky o inverzi a příjmu vzdálených vysílačů. Tady na západě Čech ze začátku šel pouze o něco lépe jeden DAB multiplex z Německa, později se objevily multiplexy z Rakouska, Švýcarska a jihozápadního Německa, vše 360km a více. Televizi jsem ladit nezkoušel, české stanice včetně 26.kanálu šly normálně bez výpadku.
Pre-echo znamená, že slabší signál přijde dříve než silnější signál. Některé přijímače (možná většina) s tím měly nebo mají potíže. Jednoduše řečeno, symboly (informace) se nevysílají nepřetržitě, ale za symbolem je ještě mezera (ochranný interval). Pokud přijde stejný symbol (informace) z jiného vysílače nebo odražený se zpožděním o délku té mezery, tak to nevadí a přijímač by si s tím měl poradit. Pokud přijde později, zasáhne do dalšího symbolu. Lépe to vysvětlit neumím. Snad to vysvětlí lépe někdo jiný.
monterjirka napsal(a):
Máme u nás signál 3 multiplexů z vysílače Krašov a Vraní vrch na stejných kanálech.
Občas (asi podle počasí) je to samý výpadek. Že by něco jako "preecho"?
(samozřejmě výpadky muxu ČT na 26 kanálu možná dělá ta pirátská rušička, co tu občas je...)
Já tady mám na stejných kanálech navíc ještě Cheb a Svatobor a navíc z Krašova spousta odražených signálů a nic se v DVB-T2 neruší. Vše přijde včas v rámci ochranného intervalu. Příjem na rozholený koaxiální kabel omotaný izolačkou. Funguje to už 5 let. V DVB-T to bylo horší, 3. multiplex tady nešel kvůli příliš krátkému ochrannému intervalu ani na směrovou anténu.
Nemusí to být "preecho", silnější signál může přijít dřív a něco slabší přijde už výrazně mimo ochranný a přestane to hrát.
golemson napsal(a):
Spíše bych to viděl na důsledek velké inverze a díky tomu i podivných odrazů.
Při inverzi se elektromagnetické vlnění láme při přechodu z jedné vrstvy atmosféry do druhé vrstvy. Vypadá to jako odraz, ale je to něco jiného.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12372 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: so leden 25 2025, 15:11 Předmět:
nonius napsal(a):
Vypadá to na inverzi. Nemusíte ani inverzní oblačnost vidět, může být od vás hodně daleko, klidně stovky kilometrů. Tento a minulý týden se v diskuzích objevovaly zmínky o inverzi a příjmu vzdálených vysílačů.
jj bude ti tak, sleduji muxy z Černé Hory, mám to asi 100 km daleko a asi od půlky ledna jsou občas výpadky signálu.
Síla zůstává pořád stejná, ale kvalita spadne na nulu . . .
myslím, že je to důsledek použití "jednokmitočtového" pokrytí a vzdálených příjmů odrazy od inverze, se kterými "koordinace" kmitočtů nepočítá . . .
. . . a jsou momenty, kdy je to opravdu velmi nepříjemné.
2004 Příspěvky: 20228 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so leden 25 2025, 21:22 Předmět:
Taky to občas zaznamenám, přijímáme tu na anténu BU117LTE700 všechny multiplexy z Černé hory (přímá viditelnost na oba vysílače), slušnou úroveň má i Krásné, rovněž přímá viditelnost, i když je dvakrát dál. Ještě tu přichází v úvahu Ještěd, ten je sice těsně na hraně obzoru, ale taky ho víceprvková anténa může brát některým bočním nebo zadním vyzařovacím lalokem (možná by to vyřešilo anténní dvojče, nebo síto, ale to neplatí univerzálně pro každé místo příjmu).
Byly to za poslední dva týdny tak dvakrát za večer až vteřinu trvající poklesy kvality bez poklesu úrovně, i ten jsem však občas zaznamenal. Na přesnější zhodnocení by to muselo trvat déle.
Podobně se chová i MUX4 na K45, na rozhlednu Chlum máme také přímou viditelnost a je stejně daleko, jako přijímaná rozhledna na Černé hoře.
Dnes od 17. hodiny jsem ještě žádné zakousnutí nezpozoroval, ale televizi většinu času mám spíše jako kulisu, i když zakoktání zvuku by mi neuniklo.
Zaslal: ne leden 26 2025, 7:56 Předmět:
Chlum taky občas někomu instaluji tam kde to jde. Komu nejde Černá Studnice, jiný Šlágr nemá. To víš, senioři. Ale Chlum dává 10kW zatím co Krásné nebo ČH 100kW. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
2004 Příspěvky: 20228 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne leden 26 2025, 8:43 Předmět:
Z roviny u Kolína musí být přece výhled přímo na Černou horu, kterou některé seznamy ignorují, prostě, jako by na rozhledně DB s výkonem skoro 20 kW na kanálu 45 nebyl: to je dvojnásobek výkonu z Chlumu, a taky je podstatně výše. Ještě u Červených Peček, kde ta rovina přestává být rovinou, je rozdíl azimutů jen 20°, úrovně signálu na anténě můžou být srovnatelné, takže vlastně ani nevíš, který z nich přijímáš.
Co jsem zapomněl včera dodat: některé výpadky MUX21 vypadaly, jako by chyběla modulace. Úroveň nosné byla stabilní, čili jsem to tipoval spíše jako chybu v distribuci signálu na vysílače.
Zaslal: ne leden 26 2025, 8:47 Předmět:
Asi ano, protože i Decmen měl v HK v prodejně OAZA to samý. Předpokládám že distribuce na vysílače jede optikou? Jinak já jsem na hraně "roviny u Kolína". Kousek od retranslačky spojů Na Pískách. To je ten první přírodní val od Prahy-Kolína, však víš. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.