Zaslal: ne leden 26 2025, 23:30 Předmět: Nestabilní obraz u televize Tesla viktoria - přesunuto
Zdravím všechny obracím se na vás s prosbou. Ze sběrného dvora jsem si dovezl tv Tesla 4279A Viktoria doma ji očistil od prachu připojil přes video rekordér k stb a pustil. Televize po naladění do nejlepší kvality funguje asi tak 15 min bez problemů ale poté obraz začne různě pohybovat do stran přitom kvalita signálu je pořád stejná a zvuk dobry. Zkusil jsem všechny kolečka na nastavení ale nic na to nefunguje nevite nekdo která součástka by mohla dělat tuto závadu? diky všem za rady
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12371 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po leden 27 2025, 5:54 Předmět:
Přijímač vychází z celotranzistorové řady 4274A "Olympia", liší se jen úpravou skříně a panelu ovládání.
mrkni sem . . .
je tam technická informace č.20 . . .
Zaslal: po leden 27 2025, 13:58 Předmět:
jednou se mi u tv. Laura tohle stejné projevovalo, byl na hraně nastaven potenciometr pro 15625kHz v řádkovém rozkladu a když se zahřál obraz se rozsynchronizoval
Zaslal: po leden 27 2025, 14:31 Předmět:
To je sice hezký, ale přečti si ještě jednou ten dotaz... Nemá o tom ani páru a čeká odpověď typu: Vyměň modrý váleček vlevo u ..... _________________ Rotor rotuje a stator stagnuje...
... Nemá o tom ani páru a čeká odpověď typu: Vyměň modrý váleček vlevo u .....
Tahle odpověď by byla na místě snad před dvaceti lety. Dnes chtít po mladých (a po komkoliv), aby rozuměli obvodům z doby analogové tv a rozkladovým obvodům pro crt, je zbožné přání.
Pouhý fakt, že má tazatel zájem "rozjet" tuto muzejní techniku, si zaslouží, aby tu radu dostal. Už k vůli dalšímu osudu Viktorie.
Založen: Aug 30, 2008 Příspěvky: 3865 Bydliště: Čierne pri Čadci
Zaslal: po leden 27 2025, 15:03 Předmět:
Je tu nový, nevíme ani kolik mu je let tak jej předem neodsuzujme. Co když má skutečně vážný zájem se něco naučit a tu ho jenom od toho odradí, někteří.
Já měl ve svém životě také nějaké sny které jsem si chtěl splnit jenomže mi je doslova znechutili jiní a všemožně se snažili abych si je neuskutečnil. Co je na tom nejsmutnější tak to byli a stále jsou ti nejbližší.
2004 Příspěvky: 20220 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po leden 27 2025, 16:28 Předmět:
Asi tak. Nevíme, jestli Dominik rozezná součástky, jestli vůbec ví, že televize má kostru televize galvanicky spojenou se sítí (a to, ať zapojí vdlici do zásuvky v kterékoli poloze), takže hrabat se v televizoru pod napětím je životu nebezpečné, nemá-li potřebné návyky.
Seznam možných příčin z TI, co sem postnul OK1HGA, v podstatě vystihuje nejčastější problém této řady televizí. Asi tehdy neměli obvody kolem A250D (IO601) ještě dost dobře vychytané, aby vydržely skoro 50 let, z toho posledních 35 let bez napájení.
To ale není tak důležité.
Podstatné je to, že s osciloskopem se dá závada najít a opravit za chvíli. Bezhlavé kroucení čímkoli a bezhlavá výměna součástek přidělá jen kupu práce s nastavováním všech prvků do původního stavu. Zásadně se napřed musí odstranit příčina, pak případně následuje nastavení, ale jen tam, kde se některá součástka měnila, protože pravidelně nemá úplně přesně stejnou hodnotu, jakou kdysi měla ta vadná, dokud byla dobrá.
Jsem zvědav, jestli se Dominik ještě ozve. Rozhodně má dost informací. Jestli je neumí použít, mohl by s nimi najít někoho, kdo je použije.
No ono teď si uvědomuji že jsem zapomněl upřesnit dotaz ta tv když jsem jí dovezl tak jsem ji očistil jak jsem psal pak po nastavení všeho týden jela úplně bez problémů klidně i 9 hodin denně když jsem byl doma a po tom týdnu zničehonic začala dělat tuto závadu takže bezhlavě jsem tema koleckama netočil ono stejně by se mi to nevyhlo protože kamos který se mnou tu tv dovezl tak se o to bezhlavé rypani do všeho s čím se dá točit postaral sám aniž by viděl tv zaplou jinak je mi 18 a studuji obor elektrikář silnoproud 3. ročník takže daleko od těch znalosti zas tak nemám vím co je to kondenzátor, rezistor, tranzistor, elektronky a k čemu slouží vím jak funguje crt obrazovka a před otevřením se musí vybít abych nedostal 10 kv co v ní zůstane i po vypnutí atd takže takové ty základy si myslím že mám dobre akorát toto mě začalo zajímat cerstve tak ještě pořádně nevím kde se co nachází proto jsem se sem taky obrátil. Koneckonců se to tady taky jmenuje Poradna pro amatéry a začátečníky..
Zaslal: po leden 27 2025, 18:27 Předmět:
Dominik07 napsal(a):
... jinak je mi 18 a studuji ...
Ale už ve 2. třídě se učí co je to věta, kde se píše čárka, či tečka za větou, . . .
Takovému, co napíše celý text jednou větou (na 9 řádků), zásadně neodpovídám _________________ Honza - kokúň
2004 Příspěvky: 20220 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po leden 27 2025, 21:06 Předmět:
Tak: a to se tu v jiném vlákně diskutuje o tom, co by se ve škole mělo učit...
Takhle se dnes děkuje za snahu získat další informace, aby se dalo pomoci.
Dominiku, styď se.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.