Zaslal: po leden 27 2025, 13:49 Předmět: Ochranné obvody fotovoltaiky.
Zdravím.
Chci se podrobněji seznámit se všemi prvky používanými u fotovoltaické elektrárny rodinného domu. Ke střešním panelům, měniči, regulátoru a akumulátoru je toho na internetu napsáno hodně a principy fungování těchto prvků jsou elektrikáři jasné.
Málo je toho napsáno o funkci ochranných prvků, které se montují do instalace.
Na přiloženém obrázku jsou dva ochranné prvky (se zelenými okénky), kterými prochází za pojistkami oba póly ze dvou řetězců panelů a ochranný vodič. Zřejmě je to nějaká ochrana, ale nějak se mi nedaří najít k nim (a ekvivalentním prvkům jiných výrobců) podrobnější popis funkce.
Rád si nechám poradit, třeba i odkazem na popisy těchto, ale i jiných ochran v obvodech fotovoltaiky.
Jasně, proč vybavovat věc umístěnou na střeše a spojenou s elektroinstalací baráku nějakou ochranou.
Presne tak, prečo? Pred priamym zásahom bleskom to neuchráni a nejaký silnejší statický náboj, ktorý by ohrozil silovú elektriku, sa na niekoľkých paneloch nevytvorí. To by si musel zemniť každý kus kovu, čo máš niekde na dvore, od okenných rámov až po zaparkovaný automobil. Niečo iné je anténa, ktorá je spojená s citlivými vstupnými obvodmi prijímača. V elektrickej sieti vznikajú prepätia hlavne kvôli indukčnostiam a vypínaniu veľkých prúdov a potom na kilometrových vedeniach. Ale pre dobrý pocit si kľudne kúp aj atom spannung filter.
Pokud je budova i články na střeše chráněné oddáleným hromosvodem, a pokud jsou kovové konstrukce správně připojené na HOP, přepěťovka smysl má. Jako součást komplexní ochrany. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Vyuzijem toto vlakno na otazku k danej teme.
Preco sa neinstaluje nadprudova ochrana vedenia z vyspajanych panelov v ich tesnej blizkosti tak, aby mohlo byt chranene vedenie DC pred prip. skratom este pre najblizsou nadprudovou ochranou v rozvadzaci FV v interieri domu pri striedaci?
Istic, poistka (nadprudova ochrana) ma istit dane vedenie.
Založen: Dec 26, 2004 Příspěvky: 1452 Bydliště: Košice - okolie
Zaslal: po leden 27 2025, 18:17 Předmět:
Lebo poistky nechrania kabel pred nadprudom z panelov. Poistka sa dava vacsia ako je Isc stringu. Cize aj ked vyskratujes privod za poistkou tak ta sa neprepali, lebo panel proste viac prudu neda.
Ta poistka skor chrani v opacnom pripade, ak sa napr prepoji jedna strana stringu so zemou.
Vacsina menicov ma galvanicky spojenu stranu stringov s vystupom, teda sa skratne sietove napatie na zem.
(Pri prepati a naindukovani niekde na streche, ked zaberie prepatova ochrana tak potom ta poistka odpoji panely od menica, ak to stihne )
Zaslal: po leden 27 2025, 18:17 Předmět:
Jen upřesním proč jsem založil toto vlákno. Nechystám se instalovat svépomoci fotovoltaiku na svůj domek. Bydlím v paneláku.
Můj vnuk však dostal ve škole za úkol vypracovat prezentaci na téma "Elektrická výstroj fotovoltaiky". Tak jsem se o tuto oblast začal zajímat, abych mu s tím případně pomohl, a sám se o této technice dozvěděl nějaké informace.
Mimo jiné jsem našel "Obecné schéma FV zdroje pracujícího paralelně s distribuční síti". Viz přiložený obrázek. Tam je těch ochran proti přepětí namalováno v různých místech schématu několik. Na schématu není obvyklý obvod akumulátoru a regulátoru pro nabíjení a vybíjení akumulátoru.
Také jsem se v textech dočetl, že bývá nutná nějaká ochrana proti zpětnému proudu do FV panelu. O této ochraně jsem zatím také nic nenašel.
Tak prosím tolerujte moji zvědavost a zájem, a dík za každý názor nebo vysvětlení.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.