Filozof, sociológ, politológ, právnik, historik, medik, matematik,... môže robiť chyby celý život. Elektrikár urobí chybu len raz. Preto sú elektrotechnici štatisticky najlepší odborníci na všetko.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18906 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt leden 30 2025, 22:43 Předmět:
Myslím, že policejní pyrotechnici a hloubkoví potápěči na ropnejch plošinách jsou na tom hůř. Ti to maj jistý hned napoprvé, elektrikář občas přežije. _________________ Jirka
Kto sa na tychto technickych VS dostane az k diplomke, nemoze byt blby. Na netechnickych to je bezne...
Kéž by to byla obecně platná pravda. Měl jsem tu čest s inženýry strojaři s naprosto katastrofální neznalostí elementární fyziky a bez náznaku technické intuice.
(Ale samozřejmě znám víc takových, se kterými je vyloženě radost spolupracovat.) _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: pá leden 31 2025, 8:39 Předmět:
Jak to tu čtu, tak mám dojem, že na elektroprůmce jsme měli maticové součty a součiny, integrály, diferenciály apod. Takže žádné jen počty ze základky, ale možná si ty školy už pletu.
Zaslal: pá leden 31 2025, 8:46 Předmět:
Trochu jste zapomněli na vf a radiokomunikace. Modulace, antény, k čemu se hodí 10MHz, k čemu 10GHz.
I když pro mechanotroniku by byla užitečná asi jen Faradayova klec.
tak matematika je v dnešní době tak nějak obecně fuj. Ta totiž nejde okecat. Nicméně si myslím, že integrální počet je na střední škole tak nějak na hraně. Základy jako je třeba derivace funkce je fajn znát, ale do hloubky bych to moc nerozebíral. To samé platí o komplexních číslech apod.
V matice na SŠ s maturitou základy maticového počtu + integrálů byly. Ale v praktickém předmětu se neintegrovalo, protože se to učilo až ve 4. ročníku. Maximálně to použil někdo ve fyzice.
Zrovna tohle byl pak dost rozdíl v prváku na VŠ elektro - lidi z gymplů to uměli, z průmyslovek moc ne.
2004 Příspěvky: 20109 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá leden 31 2025, 9:06 Předmět:
Ïntegrály a maticový počet jsme měli právě kvůli odborným předmětům ve čtvrťáku na SŠ. Jinak byla matika nepovinná, pouze doporučená pro ty, kdo se hlásí na vysokou. Mně byla vrácená přihláška se zdůvodněním, že náš rodinný kádrový profil se s tím neslučuje, přesto jsem té matice neušel, u matury jsem si vytáhl Fouriera, ekvivalentní obvody a elektroakustické měniče...
Dva lemply s diplomem taky znám, jednoho strojaře a jednoho elektronika. Ostatní technici a chemici, a je jich většina, opravdu něco umí. Absolventi ČVUT jsou na tom podle mne statisticky tedy velmi dobře.
Pokud jde o absolventy ostatních VŠ, zejména v humanitárních oborech, to neumím a ani nehodlám posoudit.
Naposledy upravil Hill dne pá leden 31 2025, 9:14, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6758 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: pá leden 31 2025, 9:09 Předmět:
Diferenciální, integrální počet a komplexní čísla jsme se učili ne navíc, ale pro to, že potřebuješ spočítat přechodový děj, filtr nebo PID regulátor. Bez toho to prostě nejde.
njn, já když chodil na střední, tak byla automatizace teprve v plenkách PID regulátory mě obtěžovaly až na VŠ. A na návrhy filtrů stačily prefabrikované vzorečky z knihy jistého Čebyševa (v originále), kterou jsem shodou náhod koupil v antikvariátu
Zaslal: pá leden 31 2025, 9:23 Předmět:
Obávám se, že nad všechno vzdělání je otázka osobní zvídavosti a té doba moc nepřeje, jak často se u firemních servisáků setkávám s tím, že si nechají popsat závadu , kterou přepapouškují do mobilu mateřské společnosti a potom jak cvičené opice pracují podle pokynů na mobilu. Ale ani zrno osobní iniciativy. A dokonce po měsíci už netuší jak opravit stejnou závadu. Prostě proto, že si nenamáhali hlavu.
Čest těm pár zvídavým, kteří se k informacím dostanou sami a také jim v té hlavě zůstanou.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 z 7
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.