Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Osciloskop Cossor CDU 110
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR

PříspěvekZaslal: so září 23 2023, 23:42    Předmět: Citovat

Přerušený diody v Graetz-mostu značky FAGOR (!!!) jsem našel na 5V větvi i v uherským čítači Videoton ... Soudruzi konštruktéři z MLR nasoplili do napájecího zdroje pro 5V TTL větev samotnej 10A můstek bez jakýhokoliv doplňkovýho chlazení, jen přilakovanej nějakým tropikalizačním epoxidovým lakem k destičce spojů, takže se chudák při práci nepotil, ale přímo pekl. Deska pod ním byla úplně zhnědlá horkem. Dal jsem jinej most, pod něj hnilíkový "Učko" aby z něj aspoň něco odvádělo teplo, vývody novýho mostu naštěstí souhlasily, čítač do tý doby vhodnej jen jako zarážka ke dveřím se po týhle výměně krásně rozběhnul ... Takže ano, i na tohle by bylo dobrý se podívat.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ian

PříspěvekZaslal: po únor 03 2025, 23:32    Předmět: Citovat

Tak jsem se předevčírem konečně dostal k pokračování opravy téhle mašiny. Pro měřil jsem zdroj a podařilo se mě dostat do fáze, že krom jednoho napětí je vše ok přesně podle servisního manuálu. Místo 50V však bylo jen 37V a trimrem se to dá doladit na max 41V. Podezřívám jednu zennerku všude jsou 8V a tahle má 5V. Ale pájení vypadá originál tak nevím.

Další závadu jsem našel ve vn zdroji. Pod vn trafem byla ještě další k.o. pojistka.

Nyní mám bod na obrazovce. Funguje ostření astig. i Brill. Bod se dá posouvat v X i Y směru. Nicméně po připojení na kalibraci se udělá pouze svislá čárka. Změna rozsahů reaguje. Oba kanály fungují.

Nastavil jsem kalibraci dle manuálu a předpokládám, že kalibrační signál je obdélník. Ale mě ukazuje jen čárku. S osciloskopem jsem dělal naposled na vysoké tak je možné že mám něco blbě nastavené. Sondu zatím nemám. Propojuju jen drátem.

Ocením nějaké vodítko pokud mě někam nasměrujete.

Pozn.: v tyhle mašině se vyskytují nuvistory což jsou údajně miniaturní elektronky v kovovém pouzdře o něco větší než tranzistory. Viděl jsem už ledacos, ale tohle vidím poprvé. Bude sranda udělat náhradu :-/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 1:31    Předmět: Citovat

To znamená, že ti nejde horizontál zesilovač nebo časová základna. Zkus zakroutit Position v rámečku Time base, bod nebo svislá čára by se měla hejbat vpravo a vlevo. Pokud né, máš problém v zesilovači horizontálu. Pokud se bude hejbat, koukni na přepínač Mode jestli není v poloze horizontal amp. Pokud jo, je vypnutá časová základna a je aktivní horizontal vstup. Koukni do manuálu, vstup bývá často sdílený se vstupem Ch2 nebo Trigger. Pokud na vstupy horizontal a vertical přivedeš kalibrátor, tak bys měl mít na obrazovce kruh nebo ovál.
Vyzkoušej všechny polohy přepínače Mode, měla by se rozeběhnout časová základna. Podle předního panelu to nevypadá, že by měla být spouštěná jen za nějakých podmínek.
Koukal jsem, že záleží na Issue co máš. U novejších už jsou místo lampiček třeba na vstupech Ch1 a Ch2 fety. Dokumentaci to má moc pěknou, to se u 20 let novějších měřáků už moc nenosilo.
Dej vědět, jak to dopadlo.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 7:11    Předmět: Citovat

Pokud se dá bod posouvat v X i Y směru, je to problém v časové základně a nebo v synchronizaci, která ji blokuje. Ale nejdříve bych se zaměřil na to chybné napětí 50V. Je docela možné, že díky tomu časovka neběží, protože to napětí se používá pro proudový zdroj nabíjení kondenzátoru.
Ian

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 19:03    Předmět: Citovat

Ovladač Position v Time base funguje - bod se posouvá doleva a doprava. Position u kanálů zase posouvá bod nahoru a dolů. Tedy vychylování u obrazovky asi ok. Podle manuálu se má kalibrovat při módu Trig. Přepnutí ale na libovolný mód nemá vliv - je tam vždy jen svislá čárka vysoká podle toho, jaké kalibrační nap. vyberu.
Pro představu viz foto jak vypadá přední panel, co je uvnitř a jak vypadá obraz.

Tenhle Cossor už má nejnovější modul zesilovačů CAM 111B. Tam už nuvistory nejsou, měly by tam být FETy. Nicméně napočítal sem minimálně dva uvnitř na jiných deskách.

Zkusím doladit nejdřív ten zdroj a pak se uvidí.

Panel.JPG
 Komentář:
 Velikost:  191.04 kB
 Zobrazeno:  13 krát

Panel.JPG

IMG_1626.jpg
 Komentář:
 Velikost:  251.95 kB
 Zobrazeno:  26 krát

IMG_1626.jpg

IMG_1627.jpg
 Komentář:
 Velikost:  250.62 kB
 Zobrazeno:  11 krát

IMG_1627.jpg

IMG_1628.jpg
 Komentář:
 Velikost:  288.93 kB
 Zobrazeno:  15 krát

IMG_1628.jpg

IMG_1640.jpg
 Komentář:
 Velikost:  185.01 kB
 Zobrazeno:  10 krát

IMG_1640.jpg

fredis

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 19:44    Předmět: Citovat

Jsou tam mraky uhlíkáčů... Schéma máš, tak zkontrolovat hodnoty u všech nad 500 kilo určitě neuškodí! Rády mění hodnotu jak stárnou.
Celeron

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 21:46    Předmět: Citovat

Zkusils nalýzt jak u oscila funguje na přepínači Mode X Amp, kterej vstup bude pro vymalování vodorovný čáry z bodu? Nejspíš to bude Ch2 , Input pod přepínačem Mode to asi nebude, to bude Trigger. Pokud bude malovat vodorovnou čáru podle vstupního napětí, tak máš celej zesilovač X v pořádku a bude to v generátoru časovky a nebo v jejím spouštění, tedy obvody triggeru, možná i delay.
Tam by bohužel mohly být nuvistory osazený.
Koukal jsem na Ebay a nový nuvistory se dají od bulharů a ukrainců koupit za cca 200-300 CZK. Jsou to ale rusáci a ty jsou drátový, západ byl paticovej.
Kdysi jsem dával dokupy skotský oscilo Dynamco z počátku semdesátek, nuvistory tam byly na obou vstupech, časovce a na vstupu Ext Trigger. Ch2 měl špatný žhavení a tak jsem je prohodil s Ext Trigger, bez něho se dá obejít, většinou jedeš na interní Trigger.

masar

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 22:51    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...Tam by bohužel mohly být nuvistory osazený...
Nuvistory jsou tam dva. Na vstupu každého kanálu jedna trioda.
Bohudík.
-----
V prvé řadě je třeba vyměnit tu zenerku Z9 (ZD008) za dobrou. Tím dá dokupy zdroj +50V.
Wink
xsc

PříspěvekZaslal: st únor 05 2025, 1:02    Předmět: Citovat

Vidím, že to má výstup sweep out, tam by se jiným osciloskopem dalo podívat, co leze z časovky.
Celeron

PříspěvekZaslal: st únor 05 2025, 9:10    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
Nuvistory jsou tam dva. Na vstupu každého kanálu jedna trioda.

Tady někdo nečte, co psal tazatel:
Tenhle Cossor už má nejnovější modul zesilovačů CAM 111B. Tam už nuvistory nejsou, měly by tam být FETy. Nicméně napočítal sem minimálně dva uvnitř na jiných deskách.
Já ty dva nuvistory vidím na fotce 1626, jeden je uprostřed na svislý a druhej vlevo na vodorovný.

Ian

PříspěvekZaslal: st únor 05 2025, 9:44    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
V prvé řadě je třeba vyměnit tu zenerku Z9 (ZD008) za dobrou. Tím dá dokupy zdroj +50V.
Wink

Včera jsem právě znovu proměřoval zdroj a zajímavé na tom je, že na té Z9 je 5V ale přitom to vypadá na originál, zřejmě ani nebyla měněná, pájení vypadá z fabriky. Je možné, že by jí spadlo stářím napětí na 5V?
Každá nap. větev na zdroji se dá "doštelovat" trimrem. Původně to bylo nastaveno tak, že bylo na výstupu místo 50V jen asi 35V. Při takovém napětí je na obrazovce místo bodu svislá, asi 2cm čára. Když trimr vytočím, tak se dostanu na 40V a v té chvíli už je na obrazovce bod.

Kouknu do zásob jestli najdu 8V zenerku a zkusím to vyměnit a jak doladím těch 50V tak budu hledat dál.
masar

PříspěvekZaslal: st únor 05 2025, 10:03    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Já ty dva nuvistory vidím na fotce 1626, jeden je uprostřed na svislý a druhej vlevo na vodorovný.
Máš pravdu, přehlídl jsem je. V rozpisce nejsou (na rozdíl od preampu) uvedeny jako "RCA Nuvistor 6CW4", ale jako "Valve electrical", také 6CW4. V301 je na desce Trigger and Delay (uprostřed) a V302 na desce Time Base Single sweep (dole vlevo).
Máš voči jak vostřížSmile
ondraN

PříspěvekZaslal: st únor 05 2025, 10:41    Předmět: Citovat

Když se podíváte na scema, tak ty dva nuvistory jsou jinde než ve vertikálních zesilovačích.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: