Zaslal: so únor 01 2025, 22:02 Předmět: motorčeky s prevodovkou
Zo zvedavosti som na aliexpresse kúpil motorčeky s prevodovkou. Boli v akcii za nejké euro, tak som ich prihodil k hromadnému nákupu. To, že boli použité, z niečoho vyrecyklované, jeden s vylámanými zubami, snáď ani nemá zmysel diskutovať. Na aliexpresse je viacero typov s rôznou uvádzanou hodnotou RPM. Kúpil som 4 rôzne typy: A1, A2, A3, A5. Bol som zvedavý, jak sú vyskladané prevody, či je možné prevodovku rozobrať a prípadne preskladať na iný prevodový pomer.
Narazil som však na nejaké nezrovnalosti. Tak teraz neviem, či čínsky súdruhovia urobili chybu, alebo je to s tými zubatými kolečkami zložitejšie, ako nás učili na fyzike na základnej škole?
Moje zistenia
Typ A1 (40 RPM), A2 (60 RPM) - áno, pozeral som dvakrát, počty zubov sú rovnaké
motor-12 / 25-9 / 34-10 / 37-13 / 35-10 / 38-výstup
výsledný prevod 418285 : 1404 (cca 297,9 : 1)
legenda: - je pevný spoj spoločnou osou, / je spoj zubami, zvýraznené sú na rovnakej centrálnej osi
Otázka: Ak je vzdialenosť osí kolies rovnaká, nemal by byť aj súčet zubov rovnaký?
Napríklad na rovnakej pozícií sú raz kolečká 10z a 37z, inokedy 10z a 38z.
Je to chyba, dovolená tolerancia, alebo je na to iný strojnícky dvôvod?
Je na tie sekvencie ozubených kolies, jak som ich zapísal od motora až po výstup, nejaký štandardný technický zápis?
A ešte k rozoberateľnosti: Prevodovku možno odskrutkovať od motora, ale prevodovka samotná je znitovaná.
Zaslal: ne únor 02 2025, 8:29 Předmět:
Zde jde o to , kolik zubů kolo má . Pokud to bude pastorek 7 zubů , tak záměna za 8 zubů je nemožná . Když se podíváš na ozubený převod , tak jsou tam vždy vůle . No a rozdíl mezi 38 a 37 zuby je na průměru malý . Pro takováto použití bude tento volnější převod stačit .
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1289 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: ne únor 02 2025, 9:18 Předmět:
Snýtované sice jsou, ale nedrží to zase nijak pevně, takže se to dá rozebrat. Pár jsem jich už opravoval. Na ozubených kolech se dělá běžně korekce, takže i když kolo bude mít stejnou zubovou rozteč, může mít o zub více nebo méně, beze změny na vůli a osovou vzdálenost. Výsledné otáčky jsou taky dané tím, jak je namotaný rotor motorku, respektive, jaké má otáčky na volt.
Ještě rada, tyhle motorky mají špatně vyřešené uložení výstupní hřídelky. Nesnesou boční tlak (ohyb) a ulomí se. Pozor na to!
Z takýchto "mini" motorčekov s najväčším prevodom mám spravené ovládanie vnútorných žalúzií na troch (120/150) vedľa seba - oknách . Ale využívame to len na naklápanie lamiel.. aj keď by zvládli (ale kto vie koľko cyklov ? ) aj vyťahovanie/ spúšťanie - silu majú, len samozrejme idú (kvôli citlivejšiemu nastavovaniu s menším napájaním) moc pomaly..
Ale to nám nevadí, žalúzie sú aj tak mimo "veľkého" upratovania celoročne spustené a naklápanie nám úplne postačuje. Ku podivu idú aj celkom synchrónne všetky tri naraz
Životnosť samotného motorčeka nie je nič moc. Pri takomto dennom občasnom brnkaní vydržal ten najslabší takmer 5 rokov ( "iba"... menil som hneď všetky 3, lebo tie zo zásoby kúpené neskôr mali iný prevod).
Väčší problém bol s výmenou postranných vodiacich silónov a vyťahovacích pásiek na samotných žalúziách... po 10 rokoch sa už "rozpadávali"..som sa pobavil
Podobné typy motorků nabízí laskakit kde je k nim (typu) i tabulka parametrů, několik jich používám a zatím v pohodě. _________________ www.mojeelektronika.mzf.cz
Zde jde o to , kolik zubů kolo má . Pokud to bude pastorek 7 zubů , tak záměna za 8 zubů je nemožná . Když se podíváš na ozubený převod , tak jsou tam vždy vůle . No a rozdíl mezi 38 a 37 zuby je na průměru malý . Pro takováto použití bude tento volnější převod stačit .
Pomer medzi obvodom (počet zubov) a polomerom je predsa 2π konštanta. Takže pri zmene o jeden zub sa polomer zmení o rovnakú vzdialenosť aj pri 7 aj pri 37 zubovom kolečku. Pri tom sa posúva bod v ktorom sa zuby o seba opierajú. V podstate pri odobratí jedného zubu sa ten bod posunie k vrcholu zubu o cca šestinu šírky zubu. Krútiť sa to bude, ale asi nie optimálne.
Zaslal: ne únor 02 2025, 15:40 Předmět:
samec napsal(a):
... pri 37 zubovom kolečku. Pri tom sa posúva bod v ktorom sa zuby o seba opierajú. V podstate pri odobratí jedného zubu sa ten bod posunie k vrcholu zubu o cca šestinu šírky zubu.
No a proč je jich tam 38 místo 37, asi už chápeš, ne?
Podobné typy motorků nabízí laskakit kde je k nim (typu) i tabulka parametrů, několik jich používám a zatím v pohodě.
Laska je len ďaľším z priekupníkov ponúkajúcich CN tovar z alíka s minimálne 100% rabatom...
Keď začínali (a ešte som nebol "zabehnutý" na alíku), dostal som balíček rovno z Číny, a druhý z nejakého EU skladu...samozrejme s patričnou maržou za sprostredkovanie nakúpenia tovaru.. Nuž..za služby sa platí!!
Teraz tam nahliadnem niekedy len pre inšpiráciu...ale kúpim na ali minimálne za polovicu..
Ale k mise.. je to tovar na "hranie" - tomu zodpovedá aj cena...nemožno od prevedenia očakávať presnosť nejakého CNC zariadenia...
Kto si hraje nezlobí a nechodí do krčmy
Len tak.. malý edit:
O chvíľu som klikol som na FB a LaskaKit mi už nabehol v reklame (lebo som ho dal predtým vyhľadať cez google) Kúsok z ich "vyjadrenia k podobným komentom"
"dred" psal jsem o odkazu na podobné motorky s převodovkou, velký rozdíl v tom co koupil "samec" v nich nebude (jde o motorky do hraček) a o použití v CNC se fakt nedá mluvit protože jde o šunty. Pokud potřebuji koupit něco na CNC tak určitě nenakupuji na aliexpressu tam prodávají podobné SRxxKY, no a do hospody si s kamarády zajdu , . _________________ www.mojeelektronika.mzf.cz
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.