Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19155 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne leden 05 2025, 18:14 Předmět: FM přijímač TEA5767
Volal mě kámoš, že jeho mladej by si chtěl zkusit postavit FM rádio s TEA5767 s řízením Arduinem, co vyšlo v AR_PE 12/2024. Jestli mu s tím pokud bude mít problém pomůžu.
No vůbec se mi nechce. Podle mě to tak, jak to je v časáku publikovaný, to znamená holý moduly naházený do krabice nebude chodit. Tedy možná bude, ale určitě to bude rušený, možná úplně zahlcený hadmonikama z Arduina. Snad by pomohlo ty jednotlivý moduly zaškatulkovat do krabek z pocínovanýho plechu, napájení přes tlumivky a průchodkový kondy.
Vím, jak jsme si užili kdysi dávno s digitální stupnicí u Němcovýho VKV tuneru. Jak se zapla stupnice, tak příjem v podstatě zmizel. A ani to zaškatulkování mezule, stupnice i displeje nepomohlo. Ale stupnice byla na TTL s velkejma proudama, Arduino by nemuselo tolik vyzařovat.
Zkoušel jste někdo tenhle TEA5767 rozhejbat jen tak na "prkýnku", jak je to v AR_PE? _________________ Jirka
Zaslal: ne leden 05 2025, 20:23 Předmět:
tea som skusal len tak. nie uplne s arduino, ale mam to s esp modulom. Zabudoval som to do starej 2.1 zostavy, ktora bola povodne k pc. Na zahradu, ako kulisa v pohode, nepocut tam ziadne zarusenie, alebo nejake extra pazvuky. Proste klasicky tranzistorak.
Skusal som aj zapojenie s RDA5807M - co je priamo napajanie 3.3V a tiez na nenarocny posluch je to ok. Len tieto moduly sa dost blbo pajkuju, neviem ako je to v AR, lebo uz ho par rokov necitam. _________________ No vidis, a tak si sa bal
TEA5767 je DSP rádio. To s historickým orlojem z tun cívek a kondíků nemůžeš srovnávat. Já to měl taky v jedné škatuli s mcu, displejem, D-čkovým koncem a spínaným AC/DC zdrojem a s rušením nebyl žádný problém. Prostě klacické rádio do dílny.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19155 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po leden 06 2025, 10:30 Předmět:
teufel napsal(a):
PE 4/2021, s.11 - dělal to radioamatér, věřil bych tomu víc
PE 9/2017, s.26 - s jiným modulem, krásně jednoduché
Díky ze tipy. Obojí má pro mě "exotický" procesory na který asi široko daleko kolem neseženem programování, případně ladění. A to spínání většího proudu LED displeje z roku 2017, to po mých zkušenostech s Němcem bude problém. Pokud se totiž odpojilo napájení LED stupnice, tak to rušení téměř zmizelo. _________________ Jirka
...
Vím, jak jsme si užili kdysi dávno s digitální stupnicí u Němcovýho VKV tuneru. Jak se zapla stupnice, tak příjem v podstatě zmizel. A ani to zaškatulkování mezule, stupnice i displeje nepomohlo. Ale stupnice byla na TTL s velkejma proudama
Ano, u mě příjem nezmizel, ale byl různou měrou rušený (což mi zejména u Bayern III 94,7 MHz dost vadilo ).
No a proto jsem o něco později udělal předděličku s imperialistickými ECL a hlavní desku stupnice (tam kde to šlo) nově osadil opět imperialistickými LS. A bylo prakticky po problému... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4601 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: po leden 06 2025, 20:09 Předmět:
Kdyby to nemuselo být podle AR, je tu těch možností víc. Já s tím stavěl to, co je obrázku. Jen pohon displeje jsem si předělal na I2C. A hraje to docela obstojně. Možná by tomu slušela větší anténa, ale jako nouzovka s pohonem na powerbanku to jde. Zkoušel jsem několik variant, ale tohle chodilo asi nejlíp. Modul jsem připájel na malou DPS a na ní jsou jen kolíky na zasunutí do konektoru.
IMG_20250106_194720.jpg
Komentář:
Velikost:
130.61 kB
Zobrazeno:
38 krát
IMG_20250106_195705.jpg
Komentář:
Velikost:
138.78 kB
Zobrazeno:
33 krát
arduino_nano_fm_rx_tea5767_mute.gif
Komentář:
Velikost:
81.37 kB
Zobrazeno:
69 krát
_________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.