Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kto vyrobí fólie na inkoustové tiskárne?
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
robos

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 8:57    Předmět: Kto vyrobí fólie na inkoustové tiskárne? Citovat

Zdravím všetkých,

potreboval by som vytlačiť predlohy pre výrobu DPS na fólie na kvalitnej tlačiarni. Mám zásoby cuprextitu, ovládam fotocestu, ale nie som schopný vyrobiť klišé na fóliu. Jedine vo faxcopy, ale výsledok je dosť neistý (prípad od prípadu). Venoval som celému procesu dosť úsilia a času a problémy s tlačou ma blokujú.

Hľadám niekoho, kto by co ochotný vytlačiť kvalitne predlohy na fólie a poslať cez zásilkovnu. Jedná sa o techniky jednoduché návrhy na úrovni starých vecí z AR (spoje a medzery >0,5 mm).

Dohoda.

Prípadné ponuky cez SZ. Ďakujem.
robos
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 11:16    Předmět: Citovat

Když jsem ještě fotocestu dělal, tak jediný funkční zdroj kvalitních předloh byl z osvitky v DTP studiu. Potřeboval jsem běžně vyrábět desky pro pouzdra s roztečí vývodů 0.5mm, takže nároky jsem na to docela měl a dařilo se. Akorát to pájení drátků do prokovů, to byl tedy opruz... Problém je, že dnes je za cenu filmu celá hotová profi deska z Číny, takže domácí fotocestování padlo. Až nám Číňan zavře dveře, tak se budeme divit Sad A začneme zase leptat doma v koupelně. Ovšem, jak známo, zapomenout a znovu rozjet technologii není značka ideál.
Celeron

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 11:56    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem tisknout klišé na laser, taky inkoustovkou a nic nebylo dostatečně kontrastní a sytý. Fólie byly ty opravdu určený pro laser a jiný pro inkoust. Prostě proti slunci to prosvítalo. DPT studia fungovaly dobře, ale jen na desky bez prokovení. Problém byl, že se film z rule při vyvolávání v podélným směru natáhl a nebo smrskl (už nevím) a na desce velikosti euroformátu pak byly přesný díry z Excellonu na filmový předloze o půl díry posunutý a došlo pak k podleptání prokovů, prostě při pájení bublaly.
Problém je, že se změnila tiskařská technologie a většina osvitek skončila. Až zaříznou PRCáka, tak budem v háji. Já dělám nenáročný plošáky na řezacím ploteru z maskovací reklamní fólie. Prostě se motiv vyřeže, přenese na kuprex a mezery bez mědi se vytrhaj. Ale je potřeba aby předloha k řezání neměla vrtací dírky, s tím si řezací ploter neporadí, vyřeže je, ale nejdou pak vyloupat.
Mám jednoho známýho fotografa, má bubnovej ploter na kterým tiskne fotky na papír ruli A0. Ale může na tom tisknout i A3 a A4. Používá to jiný pigmenty než laser či inkoustovka a tak mě slíbil, že mi zkusí na fólii nějakej plošák vytisknout jak to bude s kontrastem a sycením.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
robos

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 12:45    Předmět: Citovat

Čínskou cestou zatiaľ nechcem ísť. Väčšina vecí, ktoré robím, sú "dobové", takže by som rád použil starší cuprextit, ktorý mám doma. Zatiaľ som v takejto fáze. Budem niečo robiť aj cez levne plosnaky.cz, ale tam tiež narážam na monotónny výber cuprextitu (zelený).

Pár dosiek som už vyrobil fotocestou. Vo faxcopy mi to vytlačili s max. kvalitou, akú dokážu a výsledok bol výborý. Lenže potom sa tam vymenili brigádnici a kvalita posledných fólii už nebola dobrá - pod lupou boli hrany zložené z bodov, zúbkaté a priesvitné. Urobili tam všetky možné nastavenia, ale aj tak už som nedostal tak dobrú fóliu, ako predtým. To nehovorím o tom, že vyrobiť dosku znamená aspoň pol dňa zabitého (včetne jamkovania a vŕtania). Takže akékoľvek opakovanie kvôli zlému osvitu všetko predlžuje a likviduje cuprextit. Blokuje mi to prácu, ktorú mám rozpracovanú a potrebujem to jednoznačne vyriešiť.

Opakujem výzvu - nájde sa niekto, kto vytlačí na fóliu? Výhodná dohoda.
Zaky

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 14:13    Předmět: Citovat

Bohužel ti to nevytiskne v dobré kvalitě na laseru či inkoustu doma nikdo, protože to prostě nejde. Svého času, než jsem skončil v DTP studiu, kde měli osvitku (a už nemají) jsem zkoušel tisk v různých copy centrech na profi mašinách, laserovkách i inkoustovkách a výsledek nebyl nikdy 100%. Číňan ti tu desku udělá klidně i bez nepájivé masky, HALu a potisku, akorát holt na soudobý materiál. Nebo se prostě podívej, kdo ještě dělá osvit, ten je zaručeně spolehlivě dokonale funkční. Možnosti se stále najdou, třeba: http://www.davex.cz/sluzby/osvit-filmu/ Co se smrštění filmu týká, dělal jsem jen malé desky a vrtal je ručně, takže jsem na problém nikdy nenarazil a dírky pro prokovy, tedy pardon, drátky k zapájení Smile jsem neměl problém sesadit, aby na sebe seděly. Vrtal jsem 0.4mm vrtáčkem.
EDIT: tady máš link na osvit na SK, i dnešní ceny mají dokonce lepší než co jsem platil kdysi v Praze: http://osvit.sk

robos

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 14:29    Předmět: Citovat

->Zaky: Vďaka, za odkazy, nevedel som, že v súčasnosti existuje ešte niečo viac, než bežné faxcopy. Na ten osvit bude asi treba vygenerovať nejaké vektorové obrázky (?)

Oslovil som tu tých ľudí, ktorý majú stále doma inkoustovku. Viem, že takí ešte sú. Stále platí, že ak si chce niekto privyrobiť, bude rád. Aj keď chápem, že na tých pár korunách sa nedá zbohatnúť.
Valdano

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 14:46    Předmět: Citovat

robos napsal(a):
Na ten osvit bude asi treba vygenerovať nejaké vektorové obrázky (?)

Podle popisu standardně požadují předlohu v PDF tj. vektorové obrázky vytisknout do PDF. Dodání předlohy v jiném formátu např. jen v podobě vektorových obrázků bude potřeba předem dohodnout emailem nebo telefonicky viz kontakt. Ideální bude když se s nimi předem domluvíte, abyste měl jasno jak tu předlohu nejlépe udělat. Dle mého názoru budou vědět co pro daný účel bude nejlépe vyhovovat.
robos

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 15:02    Předmět: Citovat

->Valdano: Vďaka za užitočnú analytiku. Večer sa tomu budem viac venovať. Vypadá to nádejne, aj keď to stojí niekoľko eur + poštovné. Ale keď sa to osvedčí, vyrieši mi to problém.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 15:21    Předmět: Citovat

Pro tisk předlohy používám běžnou ink. tiskárnu. Krytí je takové jaké je, s tím nic nenadělám, ale dá se to vyřešit délkou osvitu. Zásada je co možná nejkratší osvit.
Negativní fotofólii osvětluji UV trubicemi z obličejového solárka ze vzdálenosti cca 12cm po dobu 6 vteřin, nechám asi půl minuty zreagovat a dávám do vývojky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
petrfilipi

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 20:56    Předmět: Citovat

No a pak tu máme trik se stíratelnými fixem na tabule. Ten opravdu vylepší výtisk z laserovky téměř k dokonalosti. Samozřejmostí je použití kvalitního (nejlépe originálního) toneru. Chápu, že udělat 3 spoje mezi vývody vzdálenými 2,5mm neni v domácích podmínkách snadné, ale udělat tišťák ála staré Amáro by mělo být doma možné a myslím, že není nutné shánět osvitku. Ony kdyby byly osvitky na každém rohu, tak není co řešit a pak není nutné měřit dobu osvitu, bo na profi klišé se může svítit jak chce dlouho - ale osvitky nejsou nebo jich je jako šafránu - tak to prostě musíme pořešit doma.

PF
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
elnovy
Pod dozorem moderátorů

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 4:43    Předmět: Citovat

ZDE jsou videt ceny osvitu v Bratislavě.
Jednodušší cesta a nejlacinější je to překreslit v orlovi a nechat vyrobit v Asii za tyto bratislavské ceny budeš mít 5 kusů.
Bylo by vhodné sem dát schémata toho co chceš vyrobit
ale to je každého věc jestli je to tajné Question Idea Arrow Neutral

CENUK.jpg
 Komentář:
 Velikost:  93.51 kB
 Zobrazeno:  12 krát

CENUK.jpg

Zájmy: Programování C++ ,assembler
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eleferner

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 9:24    Předmět: Citovat

S inkoustem neporadim, ale u laseru musim potvrdit, co pisi ostatni: posledni tiskarna, ktera mela dostatecne syte pokryti pro osvit, byla HP LaserJet 5L. A to jeste jen s puvodnimi HP tonery a musela byt nastavena na maximalni pokryti. S novejsimi uz to nebylo ono. Pouzival ji byvaly spoluzak, ktereho jsem zminil ve vlakne o vyrobe na plotru Aritma 0512.
forbidden

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 10:20    Předmět: Citovat

A proč nedáte ty fólie se slabým kontrastem dvě na sebe? Já sice dělal poslední domácí fotocestu pár let zpět, ale předtím jsem to praktikoval dlouho. Půlmilimetrový spoje šly bez problémů, nic se nepodsvěcovalo.
Ono mi to teda fungovalo i jen s jednou fólií, dvě jsem dával spíš pro dobrej pocit (tiskárna Epson Stylus Photo PX710W a fólie Folex BG-32,5 RS Plus).
Pak jsem u kamaráda viděl negativní fotocestu a pro tu předloha stačila v daleko horší kvalitě, jak pro pozitivní, co jsem dělal já. Už jsem na to ale nikdy nepřešel, domácí výroba pro mě ztratila smysl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 10:23    Předmět: Citovat

Někde jsem četl, že do určitý doby byl v laserkách pigment, kterej umožňoval mnohem větší krytí, tedy neprůhlednost. Ty co se používají dnes kryjou mnohem míň. Pamatuju, že z Minolty SP1000 šel přežehlit toner z papíru na měď. Zkuste to někdo s tiskem z dnešních laserek. Ale u tý Minolty byl zase jinej problém, uměla z Orcadu vytisknout jen asi 3/4 A4 v DPI=300, snad malá paměť. Sice se dala SIMkou rozšířit, ale stála strašnej ranec.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 12:51    Předmět: Citovat

Jak už jsem tu a jinde několikrát zmínil, tak dokonalé krytí poskytne pouze tisk z laseru na příslušnou fólii a následné "nafetování" celého výtisku v parách acetonu, toluenu apod.

Podmínkou k tomu je, že tiskárna používá toner s pojivem na bázi PS, nikoliv dnes prosazovaného PE apod. Jedině PS se totiž v oněch parách rozpouští a umožní dokonalé slití natisknuté vrstvy.

Vhodnost toneru lze ověřit jednoduše: cokoliv vytisknout na jakoukoliv fólii určenou pro laser, na hadřík kápnout aceton/nitroředidlo/toluen a zkusit motiv smýt. Vhodný toner (PS) jde okamžitě všechen dolů, nevhodný (PE) nejde vůbec nebo jen velmi málo.

Ověřený typ tiskárny je HP LJ 6L (stále dostupný v bazarech) a do něj nejlépe "alternativní" toner, protože i pro tuto letitou tiskárnu se v posledních letech "podařilo" vyrábět tonery s PE pojivem.

Blíže viz moje příspěvky tady, zde atd.

Stačí hledat tam použitá klíčová slova.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: