Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Rozkmit 200 Vpp s běžnou malou triodou

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JirkaRCK

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 10:11    Předmět: Rozkmit 200 Vpp s běžnou malou triodou Citovat

Rád bych se poradil ještě na jedno téma: Nemá náhodou někdo prakticky ozkoušenou nějakou běžnou triodu řady ECC** nebo 6N*P, která by zvládla ve standardním zapojení (zesilovací stupeň s jednou triodou) rozkmit výstupního napětí 200 Vpp a více? Teď neuvažujme optimalizaci zkreslení v desetinách procent ani to, zda jí trvalý provoz pod napájecím napětím 350 V zkrátí životnost, jde mi spíš o to, že prostě 2x předpětí mřížky x zesílení triodového stupně odpovídá u elektronek, co jsem zkoušel, cca polovině požadovaného rozkmitu (100 až 120 Vpp) a 200 Vpp nelze dosáhnout bez extrémního zkreslení vlivem mřížkových proudů.

Zkoušel jsem:
ECC83 a 6N2P, zesílení je okolo 100, ale předpětí jen cca 0,6 V. Mřížkový proud začne téci při amplitudě < 0,6 V, tedy při 120 Vpp na výstupu.

6N1P, předpětí je okolo 2,2 V, ale zesílení je okolo 30 - 35, situace je ve výsledku stejná.

Laco z audiowebu dělal 200 Vpp budič s E88CC, kterou mám na zkoušku na cestě, ale mezi tím jsem si studoval jeho zapojení a datasheet a zdá se, že bude v běžném zapojení předpětím a zesílením srovnatelná s 6N1P a že pracovní bod pro tak velký rozkmit dosáhl díky hybridnímu zapojení s tranzistorovým proudovým zdrojem.

Ještě jsem nezkoušel 6N6P, ale myslím, že tomu úplně nepomůžu. Odhaduju, že skončím na -4 V a zesílení okolo 20. Navíc už je to ale značně výkonná elektronka, která bude při malém proudu zkreslovat a při velkém zbytečně topit.

Problém je následující: Postavil jsem zesilovač ve třídě AB2, jehož budič před AB2 bufferem je inspirován Williamsonem. V klasickém UL zapojení s CZV dosahuji velmi uspokojivých parametrů, ale trafo má i vinutí pro katodovou zpětnou vazbu, kterou jsem chtěl vyzkoušet. V kombinaci s AB2 ale CFB vyžaduje obrovský rozkmit budícího napětí, takže se poslední stupeň "Williamsona" už při nějakých 12W RMS dostává do oblasti mřížkových proudů a namísto potlačení zkreslení koncových elektronek a trafa vlivem CFB se zvuk totálně rozbije zkreslením budiče (bez CFB je výkon přes 40 W a na 35 W to ochotně chodí i s CFB, avšak nepoužitelně vlivem zkreslení)... Toto jsem bral jako okrajové, takže jsem už vyrobil DPSky a zapojení oživil - to mě limituje a znemožňuje velké experimenty s proudovými zdroji, kaskodami (ale tu jsem zkoušel na vrabčí hnízdo a taky stála za pendrek, 170 Vpp, ale navýšené zkreslení třetí harmonickou v celém rozsahu výkonu) a podobně. Můžu jen změnit pracovní bod a dvojitou triodu za ekvivalent se stejným nebo podobným zapojením patice.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 7:54    Předmět: Citovat

Na to potřebuješ elektronku určenou pro práci při velkém napětí, což E88CC není. Šlo by to s ECC85, pracovní bod třeba Ua 260 V, Ug -2,5 V, akorát napájení by bylo potřeba okolo 500 V. Dostal by ses na rozkmit asi 260 V.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
barnodaj

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 12:44    Předmět: Citovat

Drobná inspirace:

zes.png
 Komentář:
 Velikost:  80.56 kB
 Zobrazeno:  41 krát

zes.png

12AU.png
 Komentář:
 Velikost:  65.53 kB
 Zobrazeno:  33 krát

12AU.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 15:52    Předmět: Citovat

Před 25 lety jsem si podobně naběhnul, potřeboval jsem taky hodně velké budící napětí a nakonec těžké kompromisy... jsem zvědav na názor Danharda Smile .
JirkaRCK

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 20:26    Předmět: Citovat

Díky za příspěvky.

barnodaj napsal(a):
Drobná inspirace:

Zde asi úplně nechápu, v čem se inspirovat. Podle použitých koncových lamp a jejich předpětí tam bude využíván rozkmit 64 Vpp, navíc já už mám hotového Williamsona a můžu případně šibovat jen pracovními body a typy triod. Ale díky, možná pro příště zkusím tu variantu s proudovými zdroji Smile

Jinak s klasickým LTP (bez proudového zdroje) nemám moc dobré zkušenosti. Kdysi jsem ho stavěl, bojoval jsem s ne úplně dobrou symetrií a ve výškách se začala motat fáze obráceného signálu.
barnodaj

PříspěvekZaslal: st únor 12 2025, 22:01    Předmět: Citovat

Tak tohle je veřejné fórum, a kromě několika registrovaných uživatelů je zde přes dvě stě dalších neregistrovaných. Tak může někoho z nich to schéma přivést k pokusu postavit si sám elektronkový zesilovač. Pro Tebe to inspirace není, neznamená to, že nemůže být pro nikoho jiného.
JirkaRCK

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 7:49    Předmět: Citovat

Já se nerozčiluju, jen jsem přemýšlel, jestli mi něco uniká. Díky za reakce.
EL34

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 11:16    Předmět: Citovat

Za LTP s CCS by šlo dát rozkmitový stupeň s pentodou třeba EF86. Také by nemusel být od věci budič s transformátorem. Ten si navrhneš s výstupním napětím dle potřeby a při kvalitním C jádru a symetrickém provedení by jeho zkreslení a symetrie výstupů mohlo být přijatelné.
alxa

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 11:53    Předmět: Citovat

Neco podobného jsem stavel jako na obrázku 12AU, slouží to jako budič PP GU50 s CFB. A to je hodně málo strmá elektronka a CFB tomu přidá další naroky na buzení. Modifikace - jako vstup používám E88CC s CCS 2xDN2540, budič používám EF184 zapojenou do triody napájenou 400V, ( je hodně lineární) jako CCS používám opět 2 x DN2540. Dost blbě se to nastavuje, protože je to celé stejnosměrně vázané. Ale po letech prokopávání slepych ulicek jsem to doladil. Dokonce jsem k tomu i vyvinul DC servo aby si to udrželo DC parametry.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: