Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vadné tranzistory a jejich odhalení.
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 14:02    Předmět: Vadné tranzistory a jejich odhalení. Citovat

Měl jsem tu (možná) dvě témata, jedno je jisté RFT SV 3000 a druhé osciloskop C1-94. Nechci vést debatu co jsem měřil nebo udělal blbě, spíš mě zajímá, jestli se setkáváte s podobnými závadami tranzistorů také a jak často.
V osciloskopu zlobil vertikální rozklad, podle schemat jsem určil podezřelý tranzistor. Ten jsem vypájel, změřil, no změřil, prověřil známou čínskou krabičkou, tranzistor se tvářil funkčně, dal jsem ho zpátky a osciloskop fungoval. Tak asi studeňák, že. Prd, po dvou dnech se závada opakovala, tranzistor nahrazen a opraveno. Vypájený se tvářil normálně, šel do smetí.
Tuner nefungoval, viz vlákno. V zapojení měl tranzistor pracovní body správně, venku ukazoval správně. Při dalším měření jsem měl oprávněné pochybnosti (viz vlákno RFT SV 3000), tranzistor se po vypájení jeví jako funkční nicméně po jeho výměně je po závadě.
V zařízení nf je odhalení takového škůdce snadné, stačí k tomu generátor a osciloskop, v popsaných případech je s tím (možná jen pro mě) trochu potíž. Pravda, když mi chodí oscilátor a na cívku směšovače navážu signál z oscilátoru a NIC to nedělá, už mi mohlo napovědět. No pořád se mám co učit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 15:11    Předmět: Citovat

jardafiala napsal(a):
Ten jsem vypájel, změřil, no změřil, prověřil známou čínskou krabičkou, tranzistor se tvářil funkčně, dal jsem ho zpátky a osciloskop fungoval. Tak asi studeňák, že. Prd, po dvou dnech se závada opakovala, tranzistor nahrazen a opraveno. Vypájený se tvářil normálně, šel do smetí.

To je celkem běžné, nejspíš byl v tranzistoru špatný spoj mezi vývodem a čipem, vypájením se buď prohřál nebo se nějakou statikou na chvíli svařil a po pár dnech to zase zdechlo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 15:21    Předmět: Citovat

Jasně, tak nějak si umím představit mechanismus vzniku takovéto tragédie. Zajímavé je, že se to projevilo až po dlouhých letech provozu. Osciloskop stejně jako tuner jsou z minulého století. Zajímalo by mě třeba, jestli se to objevuje též u tranzistorů v kovovém pouzdře nebo spíš u plastových, jak často atd. Když jsme měl tuto závadu na osciloskopu, tak jsem tomu moc pozornosti nevěnoval, ale už jsem měl druhý případ tak mi to začalo vrtat v hlavě.
jehlik

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 15:31    Předmět: Citovat

Ruské tranzistory toto s oblibou dělají.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 15:49    Předmět: Citovat

Už jsem měl tranzistor, který nějak zesiloval, ale zároveň hodně šuměl, napětí moc neseděla. Čínský zkoušeč přechod BE označil za 4V zenerku Smile
Celeron

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 15:58    Předmět: Citovat

Možná vlhkost a netěsnost pouzdra. Já mám podobnou zkušenost s TTL švábama v keramickým pouzdře od americkýho Harrise. Závady jako že nahodile přestalo makat jedno hradlo ze čtyřech, čítač měnil dělící poměr a podobný lahůdky. Stačilo ohřát vyfukovačkou, nebo ochladit Cryosem a přestalo to blbnout. Nejzajímavější ovšem je, že Harris vyrábí většinu svý produkce pro military a tak by si jeden myslel, že to bude kvalitka.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 16:24    Předmět: Citovat

Rozpadá se přechod z drátku na křemík v místě nabodování.
Při malém proudu to jede a víceméně jenom šumí. Při větším proudu to přestane pracovat. Je to kus od kusu. U těch military věcí je to stejné. Tam se počítá životnost 10let. To že fungují čipy ze 70 tých let je víceméně zázrak. S tím tehdy nikdo nepočítal.
U tranzistorů jestě dochází ke zužení báze a snížení max. napětí UCE, tím jak difundují dopanty. Ale to se projevuje viditelně jenom pokud je součástka trvale za opravdu vysokých teplot. Na tohle jsem narazol zatím jenom jednou, kdy ve speciálním zdroji byly tranzistory v koncovém stupni na hranici katalogových údajů a po 40ti letech od data výroby se jeden prošlehl.
samec

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 16:30    Předmět: Citovat

Už som sa stretol s tranzistormi, ktoré preskúšaním diódovým testerom sa javili funkčné, dokonca zosilňovali, ale v prístroji nefungovali napríklad kvôli príliš veľkému Icb0. To je potom na nervy, keď hľadáš nefunkčnú súčiastku a ono to je len uletený nejaký veľmi špecifický parameter.
Kremik

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 21:26    Předmět: Citovat

Podobně blbnou některé KC800 (9,10,11). Jeden mám odložený v šuplíku na bližší otestování, ale už léta, tak nevím, jestli k tomu někdy dojde. Jeví se funkčně, zapojený v diferáku normálně funguje, ale občas si trošku někam poodjede. Víc jsem ho zatím nezkoumal. Dále, prý, v některých vrábelských koncích KC800 způsobují brum. To vím ale jen z doslechu. Po výměně prý brum zmizí. Osobně jsem se však s takovou závadou nesetkal.
Jednou se mi nějaké KC, BC, 147,8,9 přerušilo někde v předzeslíku nebo korekcích, bez jakýchkoli jiných efektů. Prostě normálně fungoval a najednou nevodil. Teklo jím pár milíků.
Ještě prý někdy blbnou odpory v darlingtonech KD366/7. Ovšem taky vím jen z doslechu.
Ruská P216 mi roky fungovala se sundaným kloboukem. Experimentálně zapojená v obvodu, kde by případný průraz nic nepoškodil. Možná ještě funguje, už jsem to dlouho nezapnul. Je ve zdroji jednoho CRT monitoru.
Sendyx

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 22:20    Předmět: Citovat

A co teprve, když se nějaký polovodič zdegraduje do neuvěřitelna, nebo snad rovnou upečou něco obskurního.

Wtrandfail.jpg
 Komentář:
Výkonový trand, obdoba 2SC5200, výrobce neznámý. Fungoval pár let. Za studena H21E kolem 100, za horka a při vyšším napětí už kolem 3-5, a ještě prapodivné charakteristiky. Předchozí servisák několikrát měnil upečený budič...
 Velikost:  108.06 kB
 Zobrazeno:  10 krát

Wtrandfail.jpg

Naposledy upravil Sendyx dne so únor 15 2025, 12:32, celkově upraveno 1 krát.
Sendyx

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 22:29    Předmět: Citovat

Když tu byla zmínka o logičácích Harris, pamatuju CMOS a speciály v pouzdrech, vypadajících jako ferit s dělící rovinou na úrovni vývodů. Byly to Harris a Mostek? Rozšířené teplotní rozsahy a spolehlivostní řady. Měli jsme toho v 90. letech něco nad 5000ks, docela se to zákeřně podělávalo. Asi se výrobce zbavoval ležáků...
Celeron

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2025, 23:09    Předmět: Citovat

My jsme u těch Harrisů došli k názoru, že to možná zlej imperialista v roce 1987 dodal schválně s kurvítkama aby v zařízení s těma švábama osazenejma v případě konfrontace elektronika selhala. Laughing Měly to být šváby pašovaný TIRákama přes Vídeň.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
radioelectrum

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 6:23    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
My jsme u těch Harrisů došli k názoru, že to možná zlej imperialista v roce 1987 dodal schválně s kurvítkama aby v zařízení s těma švábama osazenejma v případě konfrontace elektronika selhala. Laughing Měly to být šváby pašovaný TIRákama přes Vídeň.
spíše šlo o to že poslali na východ nějakou nepovedenou sérii. U nich by se jim to vracelo jako reklamace, tak to se "slevou" poslali na východ.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
radioelectrum

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 6:31    Předmět: Citovat

na tomto fóru: http://rt20.getbb.ru/ (nusíte si to doheldat kde) o tomto problému s těma sovětskýma tranzistorama podrobně psali. Paradoxně ty starý tranzistory zatím drží. Čím novější tím nižší spolehlivost. Myslím si že za 100 let bude ve sbírkách možné vidět 200 let staré funkční rádio, ale funkční set top box DVB-T2 niž ne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sendyx

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 8:43    Předmět: Citovat

My ty "feritový" obvody koupili kolem roku 1995 a dovezl to někdo z bývalého Ecimexu.

Diagnostikou podezřelých polovodičů se věnoval jeden dokument pro školení servisáků od Pioneeru. Kdyby to náhodou někdo měl, na netu to asi není k nalezení.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: