Zaslal: pá únor 07 2025, 19:50 Předmět:
Dostal jsem se konečně k PC a nahlédl do manuálu BM509. Soudruzi z Brna opravdu udělali formální chybu. Používají slovo "rozsah" (což je jinak u měřáků přesný technický termín) skutečně blbě. Číslo a jednotka v tabulce na panelu je násobitel hodnoty odečtené na stupnici, jak píšeš. Teď už to dává smysl. Na druhou stranu - v Brně se spoustě věcí říká jinak.... tak proč se divím, že?
Počítá se taky s tím, že uživatel umí odečíst přesně čtvrtinu dílku (nejmenší údaj je 0,025pF nebo 0,025Ohm). Ale to tehdy bylo běžné, nebyli jsme zhýčkaní digitálama.
Měřicí napětí na rozsahu 7 uvádějí 12,5V, což varikap ovlivní velmi zásadně. Bude to nepoužitelné. Když hodláš měřit od 5-10-...V
Co jsem z textu nepochopil, je funkce zvýšení přesnosti. Jak to funguje? Vrazíš tam třeba odpor 4k7 (ať jsme uprostřed stupnice) a pak co? Jak se to projeví a co se stane když zapneš tu dekádu?
Počítá se taky s tím, že uživatel umí odečíst přesně čtvrtinu dílku (nejmenší údaj je 0,025pF nebo 0,025Ohm)...
Asi jsi myslel 0,05pF, ne 0,025pF. Ale i tak ta úvaha není asi správně. Spíše, než se čtením/odhadem částí dílku, se počítá právě s použitím přepínače dekády jako desetinné čárky za přečteným údajem jednotek pF a následným přečtením prvního a druhého místa za desetinnou čárkou.
ALE mohu se mýlit, s BM509 jsem neměl nikdy "tu čest" pracovat. Celeron by to mohl objasnit.
příklad: V poloze přepínače "bez dekády"(V) přečtu údaj měřidla cca 1,5pF. Zapnu tedy dekádu na hodnotu "1" a na stupnici přečtu údaj 5,2. Naměřená hodnota je tedy 1,52pF.
Zaslal: pá únor 07 2025, 23:13 Předmět:
Máš pravdu. Měl jsem napsat 0,05. Měl jsem v hlavě čtvrtinu (dílku), až jsem to napsal.
Použití "dekády" a zvýšení přesnosti nám snad vlastník přístroje ukáže. To co říkáš zní logicky a v souladu s textem v návodu. Ale je to tak geniální, až se mi nechce věřit, že to funguje.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá únor 07 2025, 23:51 Předmět:
Dám příklad. Vemu kondík 56 pF a dekádu přepnu na V (vypnuto), takže se neuplatní. Na přepínači "rozsahů" tedy násobiteli nastavím 10 pF a na měřáku odečtu 56 pF. Pak dekádu přepnu na 5, čímž posunu hodnotu v tomto případě desítek pF na dekádu a měřák mě ukáže 64. Takže výsledná kapacita je 56,4 pF. Tak to funguje na všech "rozsazích" odporu a kapacity. U indukčnosti a elektrolytů to není implementováno.
Ještě k tomu měřícímu napětí. Mám kromě BM509 ještě dělanej digitál C-metr s ATmega 328P. Ten má měřící referenci pouze 1,1V, takže by neměl téměř varikapy ovlivňovat. Rozsah 0-9999 pF a 0-9999 nF. Pokud se před zapnutím na vstup nabastlí měřící přípravek, po zapnutí se zkalibruje na obou rozsazích na nulu. Sice jsem se bohužel nedostal k slíbenýmu kapacitnímu normálu na kontrolu přesnosti ale proti BM509 skoro nekecá. U porovnávacího měření na souběh varikapů je vlastně absolutní hodnota šumák, stačí časová a teplotní stabilita.
Ale jak už jsem psal, čtveřice varikapů KB109G, KB105G a nebo KB205G se dají koupit za dvacku a tak ty šuplíkový nechám dál v šuplíku. _________________ Jirka
Nebude jednodušší si sehnat nějaké Teslácké rádio ,kde třeba vstupní VKV díl (Alto,DUeto) a z toho vypájet varikapy,které jsou vybírané na souběh?
Než tahle pakárna?!
Na druhou stranu?
Jak to vůbec dělali při výrobě varikapů ,když je párovali.Víte to někdo?
Vždycky byl sáček se 4mi 6mi nebo snad i 8smice párovaných varikapů.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt únor 13 2025, 16:13 Předmět:
Není co řešit, 4KB105G, 4KB109G a 4KB205G se stále dají koupit nový. Myslel jsem, že to bude se sháněním horší a budu muset třídit obsah šuplíku. Už dorazily a jsou zapájený a makaj jak mají. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.