Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak může trolej usmrtit ptáčka?

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Hvjezdná pjechota
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jade

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 14:02    Předmět: Jak může trolej usmrtit ptáčka? Citovat

Dávám dotaz pro jistou neobvyklost raději rovnou do "Hvjezdné pjechoty"...

V osmdesátých letech, když jsem ještě chodil na střední školu, jsem byl na zastávce trolejbusu svědkem záhadné události.
Na trolej usedl malinký ptáček, když vtom trolejí projel zvuk, znějící zhruba nějak jako ostré ňaů a ptáček prostě odpadl na zem. Sebral jsem ho a položil do trávy, do příjezdu mého trolejbusu se ale už nepohnul.

Podobný zvuk se z troleje občas ozval, když trolejbus projížděl brankami na křižovatce. Byly to tenkrát trolejbusy 14TR.
Dodnes dost dobře nechápu, jak mohla trolej zabít neuzemněného ptáčka.
Napadá mě snad jedině ta možnost, že sepnutí branky vybudilo nějaký vf impuls v indukčnostech trolejbusu a to ptáčka usmažilo, ale opravdu nevím a občas mi to i po letech vrtá v hlavě.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 14:32    Předmět: Citovat

Ani to vf by ho neusmažilo, kolem vysílače taky nepadaj mrtví ptáci. Možností je krokové napětí, ale to by to muselo jít prakticky do zkratu. A nebo čistě mechanický impulz, prostě se mu jen trolej otřásla pod nohama, spadnul a gravitace vykonala své.
samec

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 14:32    Předmět: Citovat

Možno sa len zľakol, od ľaku zabudol lietať a dopadom na zem sa dorazil.
Šlajdr
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 14:33    Předmět: Citovat

Pravděpodobně infart z leknutí.
Podobně z leknutí hromadně umírají kuřata, když v noci rozsvítíš v drůbežárně.
renda15

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 15:06    Předmět: Citovat

Mohla ho mechanicky zasáhnout rozkmitaná trolej.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 15:40    Předmět: Citovat

Možno vtáčik prišiel do styku s myotonickou kozou .. začal sa po nej "opičiť" a tentokrát mu to nevyšlo... Laughing
Náhoda je blbec...
V bani sme mali cca 300V DC v troleji...elektrikári bežne opravovali "niečo" pod napätím z rebríka či suchej dosky krížom cez koľaj na ktorej stáli.. Jeden chlap čo raz preliezal cez vozy - oblečný a ešte aj v "prešíváku" škrtol chrbtom o trolej.. spadol do voza, bez nejakého dlhodobého účinku SS napätia - možno impulz - možno strach - lebo vedel že sa to nesmie a zhasla mu svieca Sad
Tiež nám starí mašinkári pripomienkovali - "keď ostaneš stáť s mašinou na fórote a nemáš kontakt s koľajou (mínus pólom) - nevystupuj z mašiny "normálnym zaužívaným" spôsobom, že sa držíš skeletu lokomotívy.. musíš z nej vyskočiť a viac sa jej nechytať! Počkaj - niekto príde.. drgne do mašiny - chytí kontakt a potom rob čo treba.. Wink
.. Je úplne iné, keď človek od elektriky šupu čaká - svojou "nezodpovednou" činnosťou! ...Ako keď je to náhodne a ešte sa aj zľakne...
xsc

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 16:05    Předmět: Citovat

Když zůstanu takhle blbě stát, tak je snad lepší stáhnout sběrač než skákat z mašiny.
ransom

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 17:58    Předmět: Citovat

Nebylo to v místě křížení nebo závěsu? Tam může dojít ke dvoupólovému dotyku.
dred

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 19:22    Předmět: Citovat

xsc napsal(a):
Když zůstanu takhle blbě stát, tak je snad lepší stáhnout sběrač než skákat z mašiny.
Ano..takto bolo V "návode" - skriptách, ktoré sme museli ako strojníci ovládať... Ale stalo sa mi (a nie len mne) že bol ten konopný špagát / lano prepálený -a nemal si za čo zatiahnuť! ..ostal ti len ohorený koniec v ruke .. boli to extrémne podmienky.. kedy si potreboval z mašiny pri odstraňovaní "nehody" dostať maximum.... Dekle nad odporovými košmi "svietili a farba horela"... ale muselo niečo povoliť.. Baňa bola taká...
určite nie za normálnej prevádzky to nebolo... bolo to vždy pri len nejakej "prevádzkovej" nehode. Za "normálnych" okolností nebolo vysypaných napr. 50 ton rúbaniny po koľajisku.. Laughing
Ja som tam za tie desťročia na banskej doprave zažil všeličo...

Taká kuriozita Laughing Mačka nám vbehla do štôlne a utekala cca 1,9 km pred lokomotívou (súpravou).. Potom hlásili mašinkári, že sa "zver" schováva niekde vo výstroji ban. diela za potrubím a "nepôsobí dôverihodne".. musel som to ako "technik" nejako riešiť... zobral som si teda mašinu a išiel som po mačku!! Marha jedna, keď som k nej prišiel... skočila mi rovno pod nohy do mašiny - aspoň som ju nemusel naháňať.. a schovala sa pod "radič" a spôsobila skrat... Vyhodilo mi nadprúdovú poistku v lokomotíve... tak som sa cca 800m odobral k telefónu, nech ma prídu vytiahnuť.. prišla druhá lokomotíva - "vytiahla" ma von a s pod radiča zrazu vyskočila aj mačka .. nič jej nebolo Laughing ... ale máme spomienky a v tomto prípade pekné nemuseli údržbári ťahať zhoreninu s pod radiča.. Laughing Laughing Laughing
jade

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 22:42    Předmět: Citovat

Přemýšlel jsem, co by mohlo způsobit ten ostrý krátký zvuk v troleji, myslel jsem, že jde spíš o nějaký elektrický jev při průjezdu trolejbusu brankou. Mohlo by nějak dojít i k mechanické vibraci, kdy by trolej zazněla, jak když se brnkne trsátkem o strunu?
ransom: nevyznám se v trolejářské terminologii, ani si už nevzpomenu, jestli tam byl nějaký závěs. Křižovatka byla cca 100m od zastávky.
Celeron

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 23:25    Předmět: Citovat

Kámoš dělá do žebřiček, takovej malej australskej pták. Má jich stovky. Musel jsem mu udělat světelnou kopii zeměkoule, protože ty mrchy pokud se pomalu nestmívalo či nerozednívalo, tak mu jich kupa pochcípala na něco jako infarkt. A taky když průvan prásknul dveřma, tak mu jich několik chcíplo.
Myslím, že to co jsi viděl mělo podobnou příčinu.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 23:41    Předmět: Citovat

jade napsal(a):
Přemýšlel jsem, co by mohlo způsobit ten ostrý krátký zvuk v troleji,...
Obyčejná mechanická záležitost, ano dokáže to zakmitat jako struna.
mirku

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 0:36    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
... kámoš dělá do žebřiček ...

takže do zebřiček ... Rolling Eyes
kulikus

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 22:38    Předmět: Citovat

dred napsal(a):

Taká kuriozita Laughing Mačka nám vbehla do štôlne ... a schovala sa pod "radič" a spôsobila skrat... Vyhodilo mi nadprúdovú poistku v lokomotíve... tak som sa cca 800m odobral k telefónu, nech ma prídu vytiahnuť.. prišla druhá lokomotíva - "vytiahla" ma von a s pod radiča zrazu vyskočila aj mačka .. nič jej nebolo Laughing ... ale máme spomienky a v tomto prípade pekné nemuseli údržbári ťahať zhoreninu s pod radiča.. Laughing Laughing Laughing

Laughing
Na jaký proud je nadproudová pojistka v té lokomotivě? I kdyby ho vyhodila kovovým obojkem, tak by na ní přehořel. To je určitě hornická latina! Smile

samec

PříspěvekZaslal: ne únor 16 2025, 8:19    Předmět: Citovat

xsc napsal(a):
jade napsal(a):
Přemýšlel jsem, co by mohlo způsobit ten ostrý krátký zvuk v troleji,...
Obyčejná mechanická záležitost, ano dokáže to zakmitat jako struna.
Tu si môžeš počítať, akú silu medzi vodičmi spôsobí nejaký prúdový impulz...
https://physics.icalculator.com/magnetic-force-between-two-parallel-current-carrying-wires-calculator.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Hvjezdná pjechota Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: