Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Fotozávora výtahových dveří

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zdrojmesit

PříspěvekZaslal: ne leden 26 2025, 19:39    Předmět: Fotozávora výtahových dveří Citovat

Mám na opravu několik řídicích jednotek výtahových automatických dveří Strojon VTA -door / FM s tím, že nefunguje obvod vyhodnocení infračervené závory a to tím způsobem, že nevyhodnotí přerušení paprsku.
A zatímco nejčastější závadu těchto jednotek - poruchu spínaného zdroje s obvodem TopSwitch opravuju jak na běžícím pásu, tak tady ne a ne s tím pohnout.

Základem je OZ LM2904, který má při nárůstu odporu neosvětlené fotodiody ( vyhodnocovaném na invertujícím vstupu ) nastavit na výstupu dostatečně nízké napětí tak, aby přes diodu optočlenu a přes indikační led diodu procházel dostatečně velký proud a tím se otevřel fototranzistor v optočlenu.

A zatímco v dobré jednotce se napětí proti zemi nastaví na asi 0,99 V v neosvětleném stavu oproti asi 2,11 V v osvětleném stavu, tak ve vadných jednotkách je napětí proti zemi 1,3-1,5 V a není tak oproti napájecímu napětí dostatečný napěťový spád pro dostatečné otevření optočlenu.

Pár faktů: pokud uzemním neinvertující vstup, pak se obvod opravdu přepne do stavu jakože neosvětleno ( bez závislosti na skutečném stavu fotodiody ). Zkusil jsem prohodit OZ s dobrou jednotkou - nepřestala fungovat. Zkusil jsem dát nový OZ - nezačalo to fungovat. Zkusil jsem prohodit ve schématu ten horní kondenzátor - bez výsledku. Zkusil jsem proměřit všechny odpory v porovnání s dobrou jednotkou - vše stejné.
Zkusil jsem odpojit fotodiodu úplně pro nekonečný odpor - u jedné jednotky bez výsledku - nepřepne se, u druhé jednotky s výsledkem - přepne se, u dobré jednotky tato sada fotodiody ( přijímače ) a IR led diody ( vysílače ) normálně funguje. U vadné jednotky bylo asi o tři nebo čtyři volty větší napájecí napětí. Říkal jsem si, že se asi ty napěťové děliče na vstupech OZ rozváží a OZ tak nemůže nastavit na výstupu dostatečně nízké napětí. Zařazen zkušebně odpor do napájení, nastaveno na milivolty přesné napětí na invert. i neinvert. vstupu jako u dobré jednotky, ale na výstupu stále neklesne pod 1 volt.

Dále mi není jasná funkce - jak to že na invertujícím vstupu je v osvětleném i neosvětleném stavu stále 10,22 V a rozdílové napětí ( červený hrot multimetru na neinvert. vstupu, černý na invert. vstupu ) je - 0,840 V v obou stavech a stejně se na výstupu OZ mění napětí.

Mám překreslené schéma v příloze a napětí jsou měřena na dobré jednotce - horní vždy v osvětleném a spodní v neosvětleném stavu.

Kámen úrazu je v tom, že i když jsou na vstupech nastavena oproti zemi stejná napětí jako v dobré jednotce nebo rozdílové napětí je nastaveno stejně jako v dobré jednotce tak na výstupu není dostatečně nízké napětí jako v dobré jednotce a přitom OZ samotným to není, když byl měněn / prohozen.

Cokoliv vás napadne, budu rád. Ani to tak nutně nepotřebuju opravit, jako bych tomu rád přišel na kloub po tolika hodinách nad tím strávených a do budoucna by se to hodilo umět opravit další typickou závadu těchto jednotek. Děkuji.

IMG_20250126_174641.jpg
 Komentář:
 Velikost:  299.23 kB
 Zobrazeno:  140 krát

IMG_20250126_174641.jpg

IMG_20250126_193035.jpg
 Komentář:
 Velikost:  264.08 kB
 Zobrazeno:  48 krát

IMG_20250126_193035.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87

PříspěvekZaslal: ne leden 26 2025, 19:59    Předmět: Citovat

Asi by to chtělo koukat na to osciloskopem spíš než voltmetrem. Podle toho kondenzátoru to pracuje impulsně.
rnbw

PříspěvekZaslal: ne leden 26 2025, 20:00    Předmět: Citovat

Skus vymenit optoclen(y).
samec

PříspěvekZaslal: ne leden 26 2025, 20:47    Předmět: Citovat

Príčinou je vysvietená LED v hentom opto prvku.
masar

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 13:39    Předmět: Citovat

Už to psala lesana87 - OZ je komparátor zpracovávající střídavý signál z přijímací fotodiody. DC napětí tak nemají dostatečně vypovídající hodnotu a je třeba se na vstup a výstup podívat osciloskopem.
Překreslil jsem tvoje schema. Je zřejmé, že při zacloněném stavu snímače střídavý signál chybí a na výstupu OZ je nízká úroveň cca 0,9V, D2(VL5?) svítí.
Vstupní napětí na schematu jsou vypočítaná z děličů a přibližně odpovídají těm naměřeným.
zdrojmesit napsal(a):
Pár faktů: pokud uzemním neinvertující vstup, pak se obvod opravdu přepne do stavu jakože neosvětleno ( bez závislosti na skutečném stavu fotodiody )....
..... ale na výstupu stále neklesne pod 1 volt..
Pokud se v zacloněném stavu při spojení neinvertujícího vstupu s GND změní výstupní napětí, znamená to, že se na vstup dostává rušivé střídavé napětí, nepocházející ze světelného signálu. Proto zkontroluj filtraci napájecího napětí.
Nejnižší hodnota na výstupu je dána schopností OZ saturovat výstupní napětí k 0V (GND) a závisí na samotném OZ a zatěžovacím proudu. Tento proud je v tomto zapojení přibližně 5mA a podle datsheetu tomu odpovídá výstupní napětí cca +0,9÷+1V
Ostatní tvoje dotazy pramení právě z nepochopení funkce střídavého zpracování signálu.
Wink

závora.png
 Komentář:
 Velikost:  26.81 kB
 Zobrazeno:  26 krát

závora.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rezis

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 15:07    Předmět: Citovat

A co strana vysílače.... Jede na stejné f jako u dobrých kusů?
zdrojmesit

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 18:56    Předmět: Citovat

Odpovědi všem:
Optočleny prakticky není problém vyměnit, teoreticky jsem se do toho nepouštěl s uvážením, že když na výstupu OZ není dostatečně nízké napětí tak se optočlen ani nemá důvod dostatečně otevřít.

Osciloskop mám, tak kouknu na vstupy i výstupy a porovnám s dobrou jednotkou.

Frekvence vysílače mě snad ani teď nemusí zajímat - to by bylo tehdy, pokud bych přijímač osvětloval vysílačem sebevíc a stále by to nepřepnulo do stavu osvětleno, ale tady je to pravý opak, ale pro porovnání mohu kouknout osciloskopem.

Filtraci napájecího napětí zkontroluju, jak jsem psal, zdroj dodává větší napětí než na dobré jednotce a tak tam asi opravdu může zasílat i nějakou střídavou složku co ovlivňuje ten OZ.

Zatím děkuju a dám vědět jak to dopadlo.
PotPalo

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 19:28    Předmět: Citovat

Na tom OZ nemá byť blokovací kondenzátor v napájaní? Alebo to sa dáva iba na logiku?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
masar

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 20:19    Předmět: Citovat

Myslím, že je to ta keramika hned nad pouzdrem OZ na fotce pcb.
Wink
masar

PříspěvekZaslal: po leden 27 2025, 20:37    Předmět: Citovat

zdrojmesit napsal(a):
...teoreticky jsem se do toho nepouštěl s uvážením, že když na výstupu OZ není dostatečně nízké napětí tak se optočlen ani nemá důvod dostatečně otevřít...
To je chybná úvaha. Optočlen je i při DC napětí na výstupu OZ +2V spolehlivě otevřen, ledka svítí, napětí na výstupu optočlenu (piny 3,4) je 0V. Naměřenou úroveň na výstupu u dobré desky (+2.11V) je třeba brát jako střední hodnotu střídavého průběhu.
Z tvého popisu ani schematu není zřejmé, jestli pin4 OZ (V-) je spojen s výstupní GND optočlenu (jaký má potenciál) a proti čemu jsou vlastně ta napětí měřena. Na tvém schematu zn. kostry na pinu 4 OZ není.
Wink

stř. hodnota.png
 Komentář:
 Velikost:  19.31 kB
 Zobrazeno:  12 krát

stř. hodnota.png

zdrojmesit

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:07    Předmět: Citovat

Pin 4 OZ s výstupní GND optočlenu není spojen - napájí se ze dvou samostatných zdrojů, jejichž GND nejsou spojeny. A máš pravdu, že ta ledka v sérii se vstupem optočlenu svítí pořád u dobrých i špatných jednotek v obou stavech.
zdrojmesit

PříspěvekZaslal: ne únor 09 2025, 16:03    Předmět: Citovat

Chci poděkovat hlavně uživateli masar za radu zkontrolovat filtraci napájecího napětí a vůbec všem co naznačili, že na ss napětí může být nějaký střídavý bordel voltmetrem nezachytitelný, který ale ovlivňuje ten OZ - po výměně filtračních kondenzátorů na výstupu zdroje se napájecí napětí srovnalo, zdroj přestal dělat divný zvuky a hlavně fotozávora už funguje. Dík.
masar

PříspěvekZaslal: ne únor 09 2025, 17:20    Předmět: Citovat

Není zač, jsem rád, že to pomohlo.
Wink
tarantule

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 13:55    Předmět: Citovat

Opravovat fotozávoru výtahu, no tak to seš frajer.
Já bych to nedělal.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: