Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Oprava Windows XP
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PotPalo

PříspěvekZaslal: út únor 18 2025, 13:06    Předmět: Citovat

Ja to robím tak, že v cieľovom PC pripojím nový disk, ako druhý pripojím zdrojový disk, a norton ghost (tuším verzia 2003 alebo staršia) nabootujem z diskety alebo z CD. Dám kopírovať disk to disk (nepopliesť ktorý je ktorý!!!), veľkosti oddielov sa potom dajú tiež meniť. Po dokončení kopírovania vypnem PC a odpojím druhý disk. Ešte sa mi nestalo že by takto skopírovaný Windows XP nefungoval. Vlastne tuším iba raz, ale to som už spomínal, že nový disk neslobodno ukazovať starému ikspéčku lebo si ho zapamätá ako D...

Popliesť si zdrojový a cieľový disk je nebezpečné, to si jeden ľahko všetko zmaže. Bezpečnejšie je kopírovať disk to image, teda sa vytvoria súbory obrazu disku, a následne disk from image, teda sa zapíšu na disk. Akurát treba mať jeden disk naviac kde sa tie súbory uložia. Na druhú stranu sa následne dá tento disk odložiť ako záloha.

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard

PříspěvekZaslal: út únor 18 2025, 15:08    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
workhard napsal(a):
Moc nechápu crcání se se dvěma prehistorickými systémy na jednom PC, ale vždycky platilo, že bylo rychlejší systém nainstalovat znovu, než se snažit o nějakou opravu.
To je proto, že máš málo zkušeností. Existuje spousta starých systémů, které něco ovládají. A neexistuje žádná moderní náhrada, proto ještě žijí. Čistá instalace na starý HW je často nemožná, protože instalačky od ovládacího programu již neexistují.

Tady kolegovi nejde o žádný řídící systém, ale o prosté widle XP a 7. Kdyby si někde na SD sebral ještě jedno obstarožní PC a jeden systém dal na něj, už to mohl mít dávno hotové, instalačky těchto systémů jsou stále běžně dostupné. Uvidíme, kolik stránek to ještě zabere Wink

jade

PříspěvekZaslal: út únor 18 2025, 16:10    Předmět: Citovat

V úplně prvním příspěvku píši toto:
"Než se začnete pozastavovat nad tím, že používám Windows XP, tak napřed uvedu, že na jednom notebooku mám Windows ME, na stolním počítači dvojí systém Win.7 a Win.XP a jeden počítač mám se systémem Win.10. Mám to tak proto, že používám např. hardware, který k novým počítačům nejde připojit a programům, které na nových systémech neběží. Dál to nechci rozebírat."

Toto vysvětlení by mělo, podle mě, úplně stačit.

Edit: Disk se sedmičkami teď v PC vůbec nemám připojený, je tam pouze jeden disk s klonem XP.

Naposledy upravil jade dne st únor 19 2025, 12:28, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard

PříspěvekZaslal: út únor 18 2025, 17:18    Předmět: Citovat

Já už jsem starý, líný a mám rád věci, které fungují, pořídil bych si tedy ještě jeden stolní pc a systémy bych rozdělil. Ale jinak přeji mnoho úspěchů v bádání.
rnbw

PříspěvekZaslal: út únor 18 2025, 18:51    Předmět: Citovat

Suhlasim, najlepsie su dve PC alebo aspon dva disky a prehadzovat ich podla potreby.
jade

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 15:29    Předmět: Citovat

PotPalo: Už se to kopíruje podle tvého návodu. Tak jsem zvědav!

Edit: Kopírování proběhlo v prostředí DOSu, potom vypnutí, vytažení zdrojového disku. Po restartu zůstávám viset na obrazovce těsně před přihlášením do Windows. V nouzovém režimu to stejné...
Zkusím kontrolu v chkdisk a uvidím.
jade

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 12:25    Předmět: Citovat

Jak píši výše, zase zůstává systém viset na modré obrazovce těsně před přihlášením.
Nicméně našel jsem stránku, kde se zabývají přesně tímto problémem: http://www.goodells.net/multiboot/partsigs.shtml#regkey

Úplně na konci článku je uveden tzv. Kaweckého trik, který spočívá ve změně Disk ID pomocí příkazu Fdisk/MBR ze startovací diskety Win98. Starý Fdisk by měl vynulovat spouštěcí tabulku, což příkaz FixMBR neudělá.
Jenomže problém je v tom, (aspoň já mám tento problém), že starý Fdisk nevidí oddíl NTFS, takže netuším, jak bych ho v tomto případě měl použít.

Jsou tam uvedeny i jiné metody, např. úprava registru zdrojového disku před klonováním.
Tomu jsem se chtěl vyhnout, abych si nepokazil původní instalaci.
Mahoney

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 12:50    Předmět: Citovat

Už to tu někdo zmiňoval, tohle řeší boot managery (XOSL, Grub atd...) a GPT, ze které se u XP jen přesměruje na boot sektor, který je už ne na začátku disku, ale na začátku jejich partition (protože XP systém - u datových partition je to jedno - si pořád "musí myslet", že je na disku první). Je tam kvůli LBA nějaké omezení, kde ten bootsektor může maximálně být, ale z hlavy si ho nepamatuju. Boot musí být legacy, ne secure (BIOS).
PotPalo

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 13:07    Předmět: Citovat

jade napsal(a):
Jenomže problém je v tom, (aspoň já mám tento problém), že starý Fdisk nevidí oddíl NTFS, takže netuším, jak bych ho v tomto případě měl použít.
Pri použití FDISK /MBR z diskety Win98 nieje potrebné aby to videlo oddiely, kľudne tam môžu byť aj NTFS alebo Linuxové. Ono to tuším ani nič nenapíše, keď sa to vykoná úspešne. Potichu to obnoví MBR na prvom disku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mahoney

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 13:21    Předmět: Citovat

Místo Fdisk použít Gparted (nebo jiný partition manager, např. Patition magic, AOMEI assistant apod.)
PotPalo

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 13:24    Předmět: Citovat

Možno blbá otázka, ale nemôže byť ten "nový" disk vadný? Ak má chybné sektory na ktoré sa naklonuje Windows a potom ich to nemôže prečítať, tak to zamrzne.

Teraz som sa dočítal že XP bez service packov má limit pre disky 137 GB. Nechce sa mi pátrať a nepamätám si či už bolo spomenuté aký SP to má a aký veľký disk sa tam dáva.

DukeNuke

PříspěvekZaslal: so únor 22 2025, 3:46    Předmět: Citovat

@jade: Odkaz, co jsi sem dal je k ničemu - opravdu to s písmenem nesouvisí.
Jak to dělám já:
Nabootuju clonezillu (je free). Zvolím Clonezilla live 800x600 & to RAM.
- device-device (disk na disk) jsou tam i volby na image a další
- beginer mode
- disk_to_local_disk (klonuje celý disk včetně boot)
Dál bacha - volí se zdrojový disk (source)
- sda 500GB_Seagate....
Opět bacha - volí se cílový disk (target)
- sdb 1000GB_Seagate
-sfck (přeskočí kontrolu/opravu zdrojového systému souborů)
-k0 (použije se partition tak, jak je na zdrojovém disku)
-p poweroff (po klonování vypni počítač)
Pak clonezilla vypíše příkaz včetně zvolených parametrů a ptá se:
Are you sure want to continue? (y/n) Tohle je poslední možnost jak zabránit případným škodám. Musíš si být 100% jistý, že to, co děláš je správně.
Dál už se zobrazí bargrafy s % klonování.
Po vypnutí PC odstraním původní disk a místo něj dám nový. Zapnu, nabootuju do woken. Vyzkouším.
Ve woknech je teď vidět jen velikost původního disku. Nainstaluju easeus partition master (opět free). A v něm rozšířím partition na celou velikost. Apply.
Po restartu je hotovo se spustí easeus a začne tvořit. Až dotvoří, restart. A po restartu je hotovo.
jade

PříspěvekZaslal: so únor 22 2025, 20:10    Předmět: Citovat

PotPalo: Původní XP mám na disku 160GB, dočetl jsem se, že limit pro 32bit XP je 2TB. Mám nachystaný cílový disk 1TB s tím, že nechávám nastavený systémový oddíl také 160GB. V každém případě mám XP sp3.
jade

PříspěvekZaslal: so únor 22 2025, 20:31    Předmět: Citovat

DukeNuke: Clonezilla už pracuje...
jade

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 12:42    Předmět: Citovat

I po naklonování Clonezillou XP zůstanou viset na obrazovce Vítejte.
Ale! Zkusil jsem připojit disk se sedmičkami, sedmičky totiž stále při startu zobrazují volbu, jestli chci Win7, nebo WinXP. Zvolil jsem XP a ty normálně nastartovaly!
Upozorňuji, že zdrojové XP, co jsem z nich klonoval, startují normálně ze svého disku.
Nyní se ovšem XP vidí na disku E, takže jde asi přece jen o nepořádek v řazení disků xpéčky, proto odmítaly na pozici C nastartovat.
Nechápu, proč zdrojové XP startují z disku na pozici C, ale klon potřebuje být na E.
Nicméně už to tak nechám, protože druhý disk se sedmičkami tam chci ponechat.
Díky všem za mnohé cenné rady!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na: