Zaslal: čt únor 20 2025, 22:18 Předmět:
masar napsal(a):
Taková zvrhlost:)
Na svorkách aku bude jen takové napětí, jaké odpovídá elektrochemickému ději v aku článku (článcích). Zbytek "napětí" se ztratí na vnitřním odporu zdroje.
2004 Příspěvky: 20291 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá únor 21 2025, 7:15 Předmět:
To je správně. Do baterie pustím proud a napětí si na sobě baterie drží sama. Zbytek zůstane na sériovém odporu a vnitřním odporu zdroje.
Jen nesmí v některém z článků dojít ke zkratu, tím méně ve dvou.
To se mi stalo u akupacku Einhell, byly mu sotva čtyři roky. Odpor i trafo to přežily, ale během půlhodiny nabíjení stála baterie v držáku šikmo, jak se zkroutil teplem. Pokusy zprovoznit zkratované články byly jen ztrátou času, vedly jsen k tomu, že příští test odneslo trafo mezizávitovým zkratem. Požadovaná cena za repas baterie přesáhla 50 % ceny nové sady vrtačky Bosch se dvěma lithiovkami, což samozřejmě rozhodlo o dalším osudu NiCd. Články šly ven, z packu jsem udělal konektor a k němu přivedl šňůru 2x 4 mm², olověný akumulátor jsem měl po ruce. V autě v zimě ráno nenastartoval, ale na vrtačku ještě dva tři roky dobrý. Jednou jsem pak dovrtal asi 200 osmiček děr na skolíkování polic knihovny, za měsíc ještě cosi, a příště jsem si koupil celý kufřík s vrtačkou Bosch, nabíječkou a dvěma baterkami nový. Teď to počítám - slouží mi už desátý rok.
Zaslal: pá únor 21 2025, 15:40 Předmět:
Nevratná pojistka bývá většinou přes papírek až na sekundáru. Je to celé zabandážované a je honička při pitvání netrhnout ten drátek 0.05mm primeru.
Většinou jsem to klemoval kouskem licny (hned jak se ukázaly dráty pojistky) a zakápnul horkým lepidlem protože se vývody začínaj mrcasit a hrozí urvání. Děj se vůle boží. Pokud to bylo možné do sekunderu pojistku nebo polyswitch. To skoro nikde není.
Luboš
Zaslal: pá únor 21 2025, 17:50 Předmět:
Tie poistky sa daju kupit, takze ich normalne menim. Povodnu odcvaknem (aby som nemusel velmi manipulovat s tenkym drotom) a novu spajkujem na zvysok vyvodov povodnej. Nasledne oblepim kaptonovou paskou (dokola okolo jadra).
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8363 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: pá únor 21 2025, 21:23 Předmět:
To bych nesouhlasil. Takový proud aby přerušil primár tam při zkratu některých článků v baterii nepoteče. Ale trafo zatíží na 200-300%, a bude topit. A hodně topit. Pak se možná nakonec švihnou závity a to už půjde rychle. A nakonec se může roztavit i plastová cívka a dostane se primár do sekundáru. Což by u nabíječky nemuselo tolik vadit. Ale.. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Reagoval jsem na zmíněný drátek 0,05 mm. U nabíječky bude silnější, ale při mezizávitovém zkratu se to stejně nakonec upálí někde na přívodu. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Zaslal: so únor 22 2025, 8:50 Předmět:
Proto jsem psal o jištění sekunderu proti přetížení. Pokud nemáš takovou tepelnou minipojistku v šupleti tak je oprava nerentabilní a nebo to pokusem o výměnu zkur to je ošklivé slovo. Hovořím zde o minitrafech do zásuvky. Vestavěná běžná trafa do bedny vždy pojistka primer, sekunder. Možná by se dost lidí divilo co provozují zapnuté ve zdi made China. Jaké jsou tam teploty raději nevědět. Teplota je nejlepší kurvítko.
Luboš
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.