Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne únor 23 2025, 20:30 Předmět: Tesla HK keramický kondíky
Přehrabuju zásobu keramiky z HK a koukám na značení a do malýho katalogu Tesla (pětidílnej). A nemůžu něco dohledat.
Třídění je mě jasný, u dvojmístnýho značení je pod kapacitou první velký písmeno teplotní charakteristika, druhý je napětí.
Někdy je značení třípísmenný, první velký je tolerance, druhý velký teplotní charakteristika a třetí malý napětí.
Pak je ještě jednoznakový jen velký písmeno teplotní charakteristika.
U toho jednoznakovýho mám trochu problém s rozlišením napětí 40 a 250V. Podle rozměru mě to občas nevychází.
Tolerance mě nezajímá, kapacita se změří.
Takže příklady:
100 / KJd je 100pF, ±10%, TK755 (1B), 250V
150 / Js je 150pF, TK754 (1B), 40V tolerance nevím kolik je bez značení.
680 / MUs je 680pF, ±20%, TK774 (1B), 40V
Katalog popisuje jen čtvercový rozměry ale mám tu kupu obdélníků na výšku a taky kupu kulatejch s velkejma kapacitama. Ty velký byly až koncem bolševika, ty obdélníkový byl výběh?
Mám tady předpis na konstrukci z roku 2008, kde jsou předepsaný miniaturní TK782. V katalogu nejsou, ale překlep to není, v Pesimatu je nabízí.
Nemáte prosím někdo nějakej podrobnější katalog, kde by toho bylo víc?
Kdysi hodně dávno vyšel v AR pěknej článek od někoho z Tesly HK. Měl jsem ho, ale někam zmizel. Ale v něm zase nebudou novější typy.
A propo, u těhle hradeckejch keramik se dalo skoro vše dohledat. Ale co ty součastný, kde kromě kapacity není vůbec nic?
Keramické kondenzátory (Tesla HK): série článků v AR 8/73 až 10/73
Značení elektrických parametrů na keramických kondenzátorech (Tesla HK): AR 7/76
TK8xx (Tesla HK): AR 6/85
Současné keramiky musíš kupovat dle toho, co řekne prodejce a pak si to k tomu napsat. Paradoxně lepší informace jsou o SMD typech (možná proto, že se dnes víc používají).
Edit: máš SZ. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po únor 24 2025, 0:49 Předmět:
JirkoZ díky. Ten podrobnej článek z roku 1973 jsem nakonec našel léta zkopírovanej na Xeroxu.
O TK8xx z roku 1985 jsem vůbec nevěděl ale odhadl jsem to správně, začalo se to dělat až před koncem bolševika.
A to značení z roku 1976 je o trochu přehlednější než katalog, z kterýho jsem čerpal ale zase tam není třídění velikost - hodnota - napětí - typ.
Prostě se musí hledat ve více podkladech.
K tomu dnešnímu pultovýmu prodejci. Mám zkušenost že nic jinýho než hodnota je vpodstatě nezajímá. Naštěstí je pár e-šopů, kde to jde i na jiný parametry. _________________ Jirka
Tak já zásadně kupuju jen ve spolehlivých a solidních obchodech.
Včetně nákupu některých nezbytných PRCáckých výrobků (kusově či v malém množství a spíš pro vlastní potřebu). Ty si kupuju prakticky výhradně u oněch "překupníků", jak je zde někteří kolenovrti nazývají, aniž by tušili, wo co go.
Ten "překupník" totiž (pokud je solidní) ty PRC věci kontroluje a vadné, či konstrukčně či materiálově špatné neprodává, případně na to upozorní. Kromě toho u něj lze uplatnit normální záruku (nejen proto dělá kroky z předchozí věty).
Takže to mi rozhodně stojí za peníze navíc, nemusím se dohadovat s podvodnými a zatloukajícími PRCáky.
Typicky Hezký den, Láska kit, Semafor a řada dalších (i v zahraničí, myslím tím v Evropě - Německo, Holandsko atd.).
Na práci ovšem kupuju značkové věci nalezené v parametrických vyhledávačích (příslušné korporáty zde jmenovat nebudu). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.