Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Priamozosilnujuci prijmač AM
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 14:50    Předmět: Citovat

Namiesto 2R10 existuje redukcia na CR123A.
Pripadne R10 na LR1.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan

PříspěvekZaslal: út leden 21 2025, 19:22    Předmět: Citovat

Jako baterky používám 4 ks tužek AA . Trubka musí být jiná , mám to z nějakého pečícího papíru + ovinutí a lepení výkresem pro zpevnění .
Je dobré zkontrolovat popř. propájet upevnění kontaktů k desce , jde to dovnitř hodně fest. Na pevném kontaktu je nalepena destička ( z PS) s dírou cca 5mm , do které zapadne + pol a drží to proti vypadnutí. U minus polu
(pohyblivý) je vhodné srazit hroty plíšku držáku , stává se , že propíchnou
tenkou izolaci článku a ten jde do zkratu a hřeje ( vnějšek článku pod izolací
je kov spojený s + polem ).

Baterky T58.jpg
 Komentář:
 Velikost:  111.17 kB
 Zobrazeno:  34 krát

Baterky T58.jpg

Habesan

PříspěvekZaslal: st leden 22 2025, 17:10    Předmět: Citovat

Polypropylenová vodovodní trubka a vnějším průměru 20 mm a tloušťce stěny 2,3 mm má vnitřní průměr 15,4 mm do kterého se dají pohodlně zasunout běžné články AA (průměr 14,5 mm).
Jiné PP trubky 20 mm mají stěnu silnější a tužkovka se tam nevejde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan

PříspěvekZaslal: pá leden 31 2025, 16:34    Předmět: Citovat

Tak jsem chodil asi 2 hodiny kolem baráku a uvnitř , v ruce T58 naladěný na 639 kHz . Není sice moc citlivý , ale na zahradě cca 15m od domu z jedné strany ( na druhé je rozvod sítě vzduchem), už u souseda , bylo Radio Country slabě slyšitelné bez velkého rušení . Jenže to rádio je "šumítko",
takže nějaký definitivní závěr těžko udělat. Jakmile jsem jsem přiblížil
k baráku nebo vedení sítě a hlavně uvnitř , byl to příjem rušičky . Třeba uvnitř cca 2m od vedení zásuvkového obvodu, který se táhne po celé delší stěně, rušení aspoň o 20 dB přehluší vše .A to i na jiných frekvencích .
Tak tohle asi odrušit nepůjde , to bych musel asi začít až v Dukovanech Smile .

K sousedovi anténu dávat nebudu , domluva by byla těžká a navíc nejsem příznivcem dodatečných náhodných "hromosvodů" do baráku . Mám na půdě jednoho Kongresa , je laděný triálem a čeká na zmrtvých vzstání . Až ho dám do pořádku , oživím a sladím , zkusím na vstup feritku s nějakým aktivním přizpůsobením a kusem koaxu to vzdálím od baráku , bude-li to třeba . Drátovou anténu v jakékoliv podobě vylučuji , ta ten bordýlek chytá na 100 % . Nebo miniwhip, ale to bych musel k sousedům .
No možná ještě vylepšit tomu Kongresu mf zesilovač filtry 455 kHz z NDR,
nějaké třístupňové mám v šupleti . Ale to už vypadá tak na příští zimu Smile .
Takže bastlení a pokusům zdar ! Smile
barnodaj

PříspěvekZaslal: po únor 03 2025, 21:36    Předmět: Citovat

Možná by šla feritka z R140???
Elektronky jsou záměnné s EC86, pamětnici budou vědět, že se jednalo o dvě feritové tyčky cca 20 cm dlouhé, asi 10 cm od sebe, v bakelitové (nebo z podobného ruského materiálu) botce. Svého času to bylo ke koupi u prodejce vojenských přebytků " Ondřej Drbal" ale to už je dvacet nebo více let.
Relé přepínající kondenzátory nebyly součásti, neví někdo jak vypadaly, nebo nemá třeba z netu foto?

FA_R140.png
 Komentář:
 Velikost:  238.64 kB
 Zobrazeno:  36 krát

FA_R140.png

FA2.png
 Komentář:
 Velikost:  191.59 kB
 Zobrazeno:  14 krát

FA2.png

danhard

PříspěvekZaslal: po únor 03 2025, 22:17    Předmět: Citovat

EC86 bych nějaký měl Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 7:19    Předmět: Citovat

Díky za námět Barnodaji . Nevím sice , co je to R140 , ale těmi relátky se to asi jednak ladilo ,jednak se vybíral směr, odkud to mělo přijímat . Elektronky
jsou zapojeny jako kaskodové zesilovače a signál se sčítá či spíše odečítá
ve společném trafu v anodách ( taky transformuje vysokou výstupní impedanci kaskody na nějakou nižší použitelnou dále ). Dnes místo elektronek by asi byly použity nějaké "dvoubázové" fety , třeba BF998 atd.

Impedance na anténě/vstupech budou dost velké , aby to chytalo i el.složku
pole , takže výsledek bude hodně záviset na mechanickém provedení a jeho
symetrii . Je to již více než 50 let co jsem měl možnost nahlédnout na vojně
do střev radiolokátoru P15 a zejména meteolokátoru ( asi RMS nebo tak nějak) na sledování balonů a příjem meteodat . No vyrábět jen tu mechaniku či podobnou by byl dnes asi velmi velký problém ...... Smile
danhard

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 11:01    Předmět: Citovat

O nějaké změně směru příjmu je to nesmysl, feritky jsou v serii, nebo paralelně, kvůli změně indukčnosti.
barnodaj

PříspěvekZaslal: út únor 04 2025, 12:05    Předmět: Citovat

Ono se to přelaďovalo přes celý rozsah R 140 1,5 až 30Mhz. Na vysílací anténu na střeše měla výkon 300W spojení měly dělat do 700km CW, na externí antény, drátové, až přes 1000W a spojení CW kolem celého světa. Ta feritka byla přehledová.
Viděl (a slyšel) jsem napodobeninu, feritové antény stejné, ale místo přepínaných kondenzátorů otočný s převodovkou a rotačním servem + snímáním polohy a další servo bylo na směr. Zesilovač se dvěma PCC88 + katodový sledovač s nějakou ruskou elektronkou pro napájení 30 metrů kabelu.
Milan

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 18:23    Předmět: Citovat

Tak jsem si z dlouhé chvíle navrhl destičku pro ten synchrodetektor včetně aktivní dolní dolní propusti na výstupu viz příloha . Nejdřive jsem osadil vf
zesilovač (2xBF199) . Musel jsem upravit prac. bod T2 , na T1 C-E bylo jen asi 1,3V .Stačilo změnit odpor z + do báze T2 z 68k na 33k a napětí mezi
C-E T1 a T2 jsou přibližně stejná . Zesilovač funguje , na výstupu je osciloskopem vidět nějaké signály při naladění stanic cca desítky mV . Samotného mě překvapilo, že zesilovač nekmitá , i když má zesílení několik stovek ( 2x zes.stupeň SE za sebou) . Rozkmitá se na VKV při dotyku rukou
na C T2 .
MAA 661 mám starší , ale nepoužité . Pro sicher jsem tam dal patici , měl jsem přesnou jen DIL16 , takže nepoužité vývody obvodu 3,4,10,11 jsem
na patici odštípl + ty dva navíc také a nedělal na ně ani pájecí body . Doosadil jsem změřené součástky a připojil na zdroj , najížděl jsem s napětím od cca 1,8V, ale to již teklo ze zdroje cca 28 mA ( samotný zesilovač bere asi 1,5 mA) . Vypnul jsem to a zkontroloval , nic nenalezeno . Druhý IO to samé.

Tři (mimo patici) obvody jsem měřil ohmetrem na rozsahu 2MΩ . Mezi vývody 3,4, 10,11 a jinými měřím odpory mezi cca 0,5 - 1,6 M , některé mají nekonečno . To znamená , že buď jsou obvody nějaké poničené , což se mi nezdá , protože jsou koupeny nepoužité v ČR a navíc ty tři měřené ohmetrem jsou z různých sérií , nebo výše uvedená sdělení kolegů o zapojení či nezapojení vývodů 3,4,10,11 někam uvnitř nejsou správná .
Pro mě je ještě otázkou , jak dalece byla tato "klabalovina" funkční , v mládí jsem ledacos od něj bez valného úspěchu zkoušel.

Co teď s tím zatím nevím , chtělo by to něco o vnitřku MAA661 , v katalogu o tomto není nic a zatím jsem nic jiného nenašel.....

deska_optimized.jpg
 Komentář:
 Velikost:  107.83 kB
 Zobrazeno:  12 krát

deska_optimized.jpg

msar

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 19:44    Předmět: Citovat

Číslování vývodů u MAA661 máš nějak divně - vývody 8 až 14 Question
Milan

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 20:03    Předmět: Citovat

No jo no, stařecká demence postupuje . A to jsem to kontroloval aspoň 5x Smile . Tímto se omlouvám všem výše zmíněným s doufáním , že se ještě občas nějaké ty neurony správně propojí . Asi mě zmátla ta DIL16 patice .
danhard

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 20:05    Předmět: Citovat

A co by jsi chtěl o vnitřku ?
https://www.teslakatalog.cz/MAA661.html

Taky tu mám krabičku MAA3006 z té doby.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 21:41    Předmět: Citovat

On ten synchrodetektor s MAA661 žádný vlasní synchronizovaný oscilátor nemá, prostě jen zesílí AM signál ze vstupu tak, že zbude obdélníkový průběh, amplitudová modulace se odřízne. Snad jediný problém může nastat při slabém signálu vysílače s řízenou nosnou, že by úroveň nosné v pauzách nestačila nakrmit zesilovač až do omezení, protože tato nosná se pak využije k spínání symetrického detektoru, na který se přivede úplný AM signál.
Pokud jde o ty vývody, tak znovu, jak to využívá Klabal:
1 - výstup nf signálu, vysoká impedance, můžeš využít k pověšení prvního kondíku dolní propusti
2 - vnitřní zdroj stabilizovaného napětí, blokování nejméně 100n
3 - nezapojen
4 - výstup amplitudově omezené nosné (nevyužívá se ani u AM, ani u FM detekce, ale osciloskop na něm ukazuje pěkně)
5 - předpětí T2 prvního diferenciálního stupně, stabilizace prac. bodu zesilovače z výstupu 4; blokovat nejméně 100n
6 - vstup signálu
7 - předpětí T1 prvního diferenciálního stupně, stabilizované napětí; blokovat nejméně 100n
8 - výstup amplitudově omezené nosné, nízká úroveň, nízká impedance (zde nevyužitý)
9 - zem
10, 11 - nezapojené
12 - vstup detektoru (úplný AM signál fázově srovnaný s nosnou)
13 - napájecí napětí
14 - nízkoimpedanční výstup detektoru
barnodaj

PříspěvekZaslal: út únor 25 2025, 22:03    Předmět: Citovat

Zkus toto:
https://webshare.cz/#/file/TSjSE5DVfV/priklady-pouziti-io-maa661-pdf
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 5 z 6

Přejdi na: