Bráni něco tomu, aby naše mikropočítače měly stejnou kvalitu jako zahraniční?
Kvalita se vždy váže k ceně. O cenách jsem již hovořil, Sinclair není tak spolehlivý, jak bych si představoval já, ale za svoji cenu je vynikající. Nejvíce mě mrzí, když si někdo něco drahého koupí a pak to nepracuje. Porovnat dnes mikropočítače po technologické stránce je velmi jednoduché na to stačí šroubovák. V čem jsou hlavni rozdíly mezi našimi a zahraničními? Všechny zahraniční výrobky z oboru elektroniky mají kvalitní plošné spoje a na nich zelenou nepájivou masku. Když se u nás řeklo, že dáme elektronice zelenou, říkal jsem, že by mi stačila ta zelená nepájivá maska! Plošné spoje zahraničních mikropočítačů, včetně výrobků ze SSSR a MLR, jsou vesměs v V. třídě přesnosti podle naší klasifikace. U nás je problém pro průmyslové použiti nakreslit podklady a vyrobit spoje ve IV. třídě přesnosti. Nepájivá maska zatím není. Tato maska má zásadní vliv na produktivitu nemusí se odstraňovat zkraty po pájení a oživování je pak rychlé. Také má vliv na spolehlivost, neboř zapomenuté zkraty porušují Integrované obvody – byť nedestruktivně – již při prvním zapnutí na testeru.
Zaslal: út únor 25 2025, 11:33 Předmět:
Ty tridy presnosti DPS, o kterych pise p. Smutny, jsou ty stejne, ktere (mimo jine) byly otisknute v 5-svazkovych modrych katalozich Tesla (Kubatovy vlhke sny)?
Když jsem zkoušel jak tenké spoje udělám doma v kuchyni pomocí toner transferu, tak byly použitelné cesty/mezera 5mil, tzn 4 průchody mezi piny DIP pouzdra. Na to soudruzi neměli ani tabulky
Nedávno jsem zrovna vyhazoval pár skleničeK s kalafunovým klasický lakem na DPS s ředidlem.
Už nikdy více tohle jedině buď používám ochranný lak na neosazené plošné spoje,malá flaštička za cca 70Kč od Elchemca
nebo lak na DPS PLASTIK 70 ve spreji,který udělá i ze zašlé desky na pohled pěknou desku.A hlavně je určený do exteriéru,nic neoxiduje a deska je krásně lesklá.Je i pájitelná po nastríkání.
Natírat dneska desky kalafunovým lakem je překonané a je to zbytečné ho vyrábět.To bylo holt v době ,kdy nic nebylo.
Navíc kalafuna nemusí mít takové izolační vlastnosti v různém prostředí.[/url]
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.