Zdravím. Sem tam si tak doma bastlim nějaké to elektro 😃 a samozřejmě se tu a tam stane že zapojim do zasuvky něco co mi vyhodí jistič. To není až takový problém, ale v baráku to máme vyřešené tak, že ten jistič je v přízemí, takže musím jit z půdy, kde mám svoje království, o 2 patra níž, nahodit jistič a zase zpatky a můžu jen doufat, že za chvíli nepůjdu znova. A můj dotaz zní.
Můžu si vyrobit šňůru se zasuvkou na kterou dám slabší jistič, tu připojit už normálně do zdi a tím eliminovat chození nahoru a dolů?
Díky za odpověď/i.
2004 Příspěvky: 20220 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá únor 28 2025, 7:59 Předmět:
A co si tak udělat zásuvku, které dáš do série žárovku? Napřed přes ni ověříš, jestli ti napájení spotřebiče nejde do zkratu, když ne, tak teprve použiješ zásuvku normální.
Zaslal: pá únor 28 2025, 8:41 Předmět:
A vřele doporučuji oddělovací trafo kromě dalších benefitů, vybavené doporučeným jističem zmenší nárazový proud do sítě a jistič na trafu stačí zareagovat dřív než jističe nadřazené.
No, používám také dvě žárovky paralelně (150W a 200W), v případě potřeby vařičovou spirálu. Obvykle to zcela postačuje, při malých odběrech jsou vlákna studená a pokles napětí na chráněné zásuvce zanedbatelný.
Díky za tak rychlé odpovědi.
To s tou žárovkou jsem nepotkal nikde a samotného by mě to určitě nenapadlo, ale je to logické, super díky..
Jen se chci zeptat jak silnou žárovku použít..?
Zaslal: pá únor 28 2025, 9:53 Předmět:
Volcom napsal(a):
Můžu si vyrobit šňůru se zasuvkou na kterou dám slabší jistič, tu připojit už normálně do zdi a tím eliminovat chození nahoru a dolů?
Ano, můžeš. Ale konkrétně by to chtělo napsat, na co to chceš. Pokud si to nechceš komplikovat žárovkou atd., tak tam dej např. jistič jen na 4A (hnědá páčka) nebo jistič na 6A(zelená páčka). Opravdu ale záleží na to, jaký požaduješ odběr a jaký máš jistič nahoře. Já bych na takové to laborování tam dal klidně ještě ten proudový chránič, pokud tam na to máš možnosti a smysl.
Až pokud by to vyhazovalo i přes tento "malý" jistič ten nahoře, tak bych tam dal ještě tu žárovku nebo ji tam můžeš dát i tak rovnou.
Naposledy upravil p32 dne pá únor 28 2025, 9:56, celkově upraveno 1 krát.
Když jsem hledal zkraty ve zvukařských sňůrách tak v sérii byla varná konvice. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: pá únor 28 2025, 15:33 Předmět:
Tyto jsou většinou bez zkratové spouště, je tam pouze nadproudová (bimetal). Použití k ochraně proti přetížení. Jiným názvem např. "obvodový přerušovač" (tepelný, termální, proudový), "vratná pojistka" (nadproudová, tepelná) apod.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8317 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: pá únor 28 2025, 16:55 Předmět:
Když přijde řeč na téma jističe a proud tak říkám že při zkratu 10A jistič proud v obvodu neomezí na 10A ale tento obvod po několika ms odpojí. A těch pár ms může protékat zkratový, vypínací proud v řádů stovek A. A ten samý proud proletí i předřazeným 25A jističem který nejspíš vypne také. Takže při zkratu nejde ani tak o hodnotu jističe ale o čas vybavení. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1457 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: pá únor 28 2025, 18:52 Předmět:
Už desítky roků používám "kouzelnou krabičku" na půlmetrovém prodlužováčku se zásuvkou a žárovkou 100 W v sérii a se spínačem přes žárovku. Za ty roky jsem si ani jednou nevyhodil žádný z jističů.
Naposledy tento týden jsem si zachránil cestu k jističům při kontrole domácí pekárny na chleba Tefal. Míchání fungovalo bezproblémově, při sepnutí topné spirály plný jas. Kontrolní zapojení v sérii přes vařič 1200 W a těleso studené, vařit teplý. Po demontáži na spirále dokonalý zkrat mezi topným tělesem a jeho pláštěm.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8317 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: pá únor 28 2025, 19:44 Předmět:
Mám 2kW oddělovák, na něm 100W a 1000W žárovku. Výstupní zásuvku připojuji buď přes 100W nebo 1kW nebo natvrdo. Navíc můžu měřit unikající proud z pracovních vodičů do jinak nezapojeného PE. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.