Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Umělá zátěž AR_PE_05_1996
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cust

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 20:54    Předmět: Citovat

Já si zase nedokážu představit, že bych něco užitečného pro běh firem dělal bez MCU.
Jo, občas něco klasickou kombinační/sekvenční logikou dělám, ale je toho jako šafránu!
Je to desetkrát dražší a pokud vyžaduješ změnu, tak tisíckrát dražší!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
martinkopp

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 20:55    Předmět: Citovat

Když je ten program jednoduchý a krátký, je mnohdy snadnější ho v rámci opravy prostě napsat znovu pro jiný mcu co mám zrovna v šuplíku - není to žádný problém. Obrovská výhoda tohoto je ve flexibilitě když chci změnit fungování dané věci. Udělám v klidu u klávesnice drobnou změnu, příjdu k zařízení, nahraju novou verzi a mám to opravené bez toho aniž bych vzal pájku do ruky, vymontovával desku a vyřadil na půl dne (když to dobře půjde) věc z provozu. Pokud je to u zapojení z diskrétních součástek vůbec možné a nemusí se udělat celá věc úplně znovu a jinak.

Dám zas konkrétní příklad z praxe: dělal jsem tlačítko s časovačem které zaplo světlo před dílnou. Napřed se jim zdál čas moc krátký. Pak zas zbytečně dlouhý, protože většinou potřebují jen chvilku než si naloží matroš. (mají tam nějaký problém se sousedy že jim to svítí do oken či co). Tak jsem jim nechal krátký a prodlužují si ho opakovaným stiskem podle toho jak dlouho tam plánují být. To už je OK. Pak chtěli aby světlo delším stiskem toho tlačítka šlo i vypnout - žádný problém. A zatím poslední úprava byla omezení maximálního počtu prodloužení svícení, protože uklízečka byla líná to pořád zapínat a tak si naťukala třeba 2 hodiny v kuse. Kdybys tohle dělal z hradel, strávil bys nad úpravami 14dnů, vyrobil asi 5 desek které bys postupně vyházel a stálo by to majlant. Já to měl za pár minut hotové bez toho aniž by si někdo všiml že jsem tam něco opravoval. To je to o čem mluvím když cpu MCU i do jednoduchých prkotin.

edit: Cust byl ve stejné myšlence rychlejší Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 21:18    Předmět: Citovat

Pořád se vyjadřujete jako prvovýrobci, nikoliv jako druhovýrobci, uživatelé nebo servisáci nespojení s výrobcem. To je ten "drobný" problém.

Chce to "trochu" empatie. Ne, to není sprosté slovo.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Cust

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 21:23    Předmět: Citovat

Omyl, já nejsem prvovýrobce. Já dělám elektroniku na zakázku.
Ano FEL ČVUT po mě chtěl čistě HW řešení zdroje napětí, který jde ovládat z PC, ale nechtěli udržovat další SW. Jo bylo to OK. Přibližně deset hradlových švábů.

Obecně mám zakázky, která dělat čistě pomcí HW je cesta do pekel. Nemá to žádný smysl.

Ano jednoduché věci, zdroje, zátěže, ... OK.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
martinkopp

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 21:28    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
Pořád se vyjadřujete jako prvovýrobci, nikoliv jako druhovýrobci, uživatelé nebo servisáci nespojení s výrobcem. To je ten "drobný" problém.

Chce to "trochu" empatie. Ne, to není sprosté slovo.

Njn, pokud nemáš prostředky a znalosti na takovou opravu, nemůžeš se do toho pouštět. To je tak se vším. Empatie neempatie.

Zapojovač zásuvek bude stejně tak hudrovat nad "neprůhlednou" 555 a proč že tam není starý dobrý mechanický časovač který umí spravit přimáznutím každý kdo se na to podívá, jako tobě se teď nelíbí MCU Smile
JirkaZ

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 21:35    Předmět: Citovat

Cust: no samozřejmě že jsi prvovýrobce (té věci vyráběné na zakázku).

martinkopp: ne, takový blábol se nedá slušně komentovat. Ale nepřekvapilo mě to.

martinkopp

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 21:43    Předmět: Citovat

No, na faktu jako takovém to ale nic nezmění Smile
barnodaj

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 17:15    Předmět: Citovat

Věděl jsem, že to někde v počítači je akorát kde?
Čtyřoperáková, čtyřtranzistorová zátěž, pro inspiraci.

zátěž.png
 Komentář:
 Velikost:  141.05 kB
 Zobrazeno:  41 krát

zátěž.png

Celeron

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 19:42    Předmět: Citovat

Díky, ten princip je jasnej. Pamatuju, že jsem někde a AR nebo PE před časem narazil na stejnou zátěž, každej FET měl svůj řídící modul. Ale nějak se mi to nedaří nalýzt, v archivu na Kutilovo to není. Ale stejně bych to znova nestavěl, stále doufám, že se povede ta co mám nějak znásilnit na větší zatížení.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 20:41    Předmět: Citovat

Pořád se tu oháníte malou/velkou SOA, ale SOA pro DC režim je určená mezním ztrátovým výkonem. A ten je závislý na teplotě pouzdra. Obvykle se udává pro Tc = 25°C (i ta SOA pro pulzní režim je většinou pro 25°C). To se běžně (když pominu třeba vodní chlazení) za provozu nedá dodržet. Takže je to o tom, na jakou teplotu ten tranzistor uchladím a jaký výkon se na něm při té teplotě smí pálit. A je jedno jestli to je spínací FET nebo FET pro audio. U některých tranzistorů se ta závislost výkonu na teplotě uvádí v datašítu parametrem Power (Linear) Derating Factor ve W/°C, u jiných je to vyjádřené graficky křivkou výkonové zatižitelnosti v závislosti na teplotě a pokud tam není ani jedno z toho, určitě tam je uvedená maximální teplota čipu a tepelný odpor čip-pouzdro a z nich se to dá spočítat/nakreslit.

2SK4107.png
 Komentář:
 Velikost:  15.16 kB
 Zobrazeno:  14 krát

2SK4107.png

JirkaZ

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 20:59    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Pořád se tu oháníte malou/velkou SOA, ale SOA pro DC režim je určená mezním ztrátovým výkonem....

No, není. Resp. výkon omezený SOA pro DC téměř nikdy nedosahuje Ptot(max), u spínacích transistorů občas ani zdaleka. Srovnej si pár grafů z konkrétních datasheetů.

Se zbytkem asi nikdo nepolemizuje, ale už jsme to v podstatě všechno probrali výše (třeba ne polopaticky, ale určitě přinejmenším v souvislostech a/nebo náznacích).

lesana87

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 21:09    Předmět: Citovat

Můžeš sem dát nějaký příklad FETu, u kterého neplatí, že DC SOA je určená ztrátovým výkonem?
JirkaZ

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 21:22    Předmět: Citovat

Tady => zde.

Ještě dodám, že já jsem (asi bez nějakého zdůraznění) nepsal jen o MOSFETech, ale o transistorech spíš obecně.

Prostě před lineárním nasazením je vždycky potřeba si prostudovat grafy a brát jen ty typy, kde je SOA definovaná.

lesana87

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 21:41    Předmět: Citovat

Muselo dát práci takového exota najít. Smile Akorát ta SOA není dána pro konkrétní teplotu pouzdra, takže těžko srovnávat. A řeč tu byla od začátku o FETech, tak nač sem tahat třeba sekundární průraz u bipolárů.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 21:53    Předmět: Citovat

Nemuselo, protože vím, že jich existuje x (hledal jsem pouze dostatečně markantní příklad).

Já považuju za celkem zbytečné to dále rozpatlávat. Problém (FB)SOA existuje odsampoč a není relevantní, že ho spousta konstruktérů či jiných techniků ignoruje.

Ještě ale položím otázku k zamyšlení: proč asi v IXYS/Littelfuse (a možná i jinde) vůbec otevírali záležitost obecně zvanou "linear MOSFETs with extended FBSOA"?

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Další
Strana 6 z 12

Přejdi na: