Zaslal: ne březen 02 2025, 20:31 Předmět:
Hajeklubos proud teče do kompresoru, vždyť je to zřejmé opět z naměřených hodnot, které jsem vložil do vlákna. Tento velký proud neteče pořád, teče jen v tom poruchovém režimu a ten není trvale. Je to režim když se kompresor nerozběhne a bere po nějakou dobu rozběhový proud tzn. při nulových otáčkách kompresoru.
Zaslal: po březen 03 2025, 9:15 Předmět:
Netušil jsem, že tě rozhodí můj slangový výraz něco "cedí" někam teče proud kam nemá.
Vřazené Ametry ukáží naprosto přesně co se děje při prvním a všech následujících pokusech o start na obou vinutích. Dělal bych to takto když je napájecí napětí OK. Vidím to na to, že se kompresor zadírá, případně problém vinutí. To je v každém případě v...............
Luboš
Netušil jsem, že tě rozhodí můj slangový výraz něco "cedí" někam teče proud kam nemá...
Nejde o slengový výraz, tomu rozumím dobře. Jde o to, že na tvém schematu nic neteče, kam nemá. Ty proudy jsou v obou případech ("Červený a černý") v pořádku. Že jde o chybový a provozní stav, je druhá věc.
Proto jsem se zeptal, "co ti kde přebejvá nebo schází". Otázka trvá.
(řídící elektrodě triaku se nežíká gain)
Zaslal: po březen 03 2025, 13:21 Předmět:
To jestli se řídící elektrodě triaku říká gajn, nebo Lojza je v tomto případě naprosto nepodstatné. Použil jsem snímek obrazovky který dal Zvaty do kterého jsem hrábnul Photoshopem.
Zvatymu „přebejvá“ 5,5A proudu, který jde někam do motoru. Kam, kdy to začne, dochází k opakovanému relevantnímu pokusu o rozběh? Musí vědět na100 procent, že je to vadný motor a nelze to vyřešit výměnou nějaké venkovní součástky. Místo poukazování na moji nepřesnou formulaci můžeš navrhnout své řešení identifikace závady. Ostatní je na Zvatym.
Luboš
Zaslal: po březen 03 2025, 14:11 Předmět:
Samozřejmě je to gate nikoliv gain.
Je jasné, že odběr jde do motoru, protože motor není schopen rozběhu, rozběhne se znovu až po nějaké době po odpočinku (popsáno v historii vlákna), proto je ryziko, že v tomto stavu zůstane a tak tomu i někdy bylo.
Dal jsem nový kondik 6mikroF (originál má hodnotu 5mikroF) a žádná změna. Dal jsem kondik 12mikroF a rozbíhá se vždy spolehlivě, to svědčí o přidření nebo ucpání a oprava je tímto nerentabilní. Navíc při provozu 12mikroF spotřebovává dvojnásobek štítkové hodnoty výkonu a kompresor je s tímto 12mikroF po dvou hodinách běhu na hranici udržitelnosti dotykem ruky.
Omlouvám se hajeklubos, myslel jsem, že je to tvoje schema (z tvého pdf). Poznámku o "gainu" jsem dal do závorky právě proto, že byla jen nepodstatná a na okraj.
Jinak pokud je "běhový" stav kompresoru (a lednice jako takové) v pořádku a při tom je prokazatelně závada na straně kompresoru, zvážil bych dodatečnou úpravu rozběhového obvodu (přídavný kondenzátor přes el. spínač). Jistě by to vyšlo levněji jak nový kompresor.
Zaslal: po březen 03 2025, 16:13 Předmět:
Jestli jsem to dobře pochopil tak se kompresor bez kondenzátoru zvětšeném na 12mikro není schopen točit. To přetíží rozběhové vinutí natrvalo.
Je konečná. Bohužel. Těžký smutek.
Můj návrh na osazení měřících A metrů by přetížení ukazoval okamžitě.
Luboš
Zaslal: út březen 04 2025, 8:32 Předmět:
s 12mikroF se rozjede vždycky
s 5mikroF originál se chová stejně jak s novým 6mikroF, tzn. první start bezproblému potom až po určité době.....vše je tu popsaáno v historii
moje schéma je dostačující, není nutné připojovat přímo kompresor, ale stačí změřit odběry před pozistorem tak jak to mám, protože přes pozistor teče jen minimum to lze vidět z úbytku napětí na kontaktech pozistoru
řešit to přídavným vypínačem, který by odpojoval 12mikroF by se dalo, ale i tak byla spotřeba vyšší než štítkový standard
Za mě: k mému testu s 12mikroF mám jistotu, že je kompresor přidřen, navíc lednice je 15let stará a proto následovala rozborka
Zaslal: út březen 04 2025, 9:55 Předmět:
možná pro stabilnější běh pozistor je vlastně paralelně s kondenzátorem a po rozjezdu se téměř odpojí. Mohl jsem vyzkoušet chování jen s kondenzátorem, ale už je pozdě.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.