Zaslal: út březen 04 2025, 17:39 Předmět:
Ransom, rozumiem. Ale z kvalitných skúchadiel s krivou frekvenčkou, či už úmyselne, alebo nechtiac (rezonancie, tlmenia) lepší EQ urobí slúchadlá perfektné. Najlepšie je, keď si ich môžeš zmerať a tak nastaviť. Ale i z tých blbých urobí lepšie.
Artaban, vezmi si bežné FM rádio a porovnaj ho so šumom tých slúchadiel. Bežne počúvam na štuplíky z phonu. Že by ma chcel odpočúvať sused mi je fuk. Dokonca keby sme mali doma rovnaké slúchadlá, možnosť napojiť sa na jeden zdroj vidím ako výhodu.
Obyčajné FM rádio pripojené k slúchadlám a proti nemu transmitter (nie šuntítko) by hralo k spokojnosti. A bez latencie a vyžarovania naproti (digitálna obojsmerná komunikácia). Pripadá mi, že to proste odflákli.
Ináč keď si vezmeš systém BT prenosu, tak signál musí byť stratovo kódovaný príslušným kodekom, čo degraduje kvalitu. Sú výnimky. Ak poznáš princíp FM, tak vieš, že keď sa urobí dobre, prenos by mal byť lepší. Keď je tuner dostatočne vybudený, šum je minimálny. Tak buď stanička vysiela slabý signál (z pochopiteľných dôvodov asi áno) a to spojme s ekonomickým (šmejdáckym) prijímačom a vlastne som si odpovedal sám.
Oprava, používa sa kmitočet ďaleko mimo FM pásma. Takže nie je dôvod držať sa na uzde. Tak neviem. Možno aby tých 864 MHz nerušilo telefóny.
Mám tu jedny Bt sluchátka s rádiem, ale stejně používám klasický drátový sluchátka za 300Kč, protože občas používám kapesní DAB/FM rádio a drát funguje jako anténa, což Bt, ani FM bezdrát jaksi neumožňuje
A to, jak je kvalitní FM přenos rozhoduje cena výrobku. Kolikrát je to zbastlený jen tak, aby to fungovalo, kdežto Bt musí dodržovat protokoly, aby to fungovalo a jak je odfláklej VF přenos, má to jen malý dosah.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33405 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st březen 05 2025, 20:59 Předmět:
Jo. Ostrou dolní propustí se strmostí 15-18dB na oktávu a kritickým kmitočtem 10kHz to možná odšumět pude. Ale nebude se to pak už dát poslouchat. Je to jako s bezolovnatým "cínem". Můžeš ho bez obav sníst, ale pájet se s tím normálně nedá. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pokud nepomůže krmení vysílače silnějším signálem a regulovat hlasitost na sluchátkách, tak bych se pídil po tom, na jaký frekvenci to vysílá, jakým způsobem je tvořen stereofonní signál a až pak po tom, jaký je obsažen přijímač ve sluchátkách. Zkus propojit do zkratu co nejkratším vedením vstupní konektor vysílače a zjistíš tak, zda řetězec šumí i bez signálu - třeba tam vnášíš nějaký rušení, co způsobuje šum. Pak teprve rozebírej. Zjisti, jak je řešen přijímač. Jestli to nebude třeba nějaký RDA, kde se moc zlepšovat nedá, protože je to SDR bez cívek a laděných obvodů. Pokud mají šváby označení, zkus najít jejich datasheety. Potom můžeš za pomocí vhodných měřících přípravků zkusit lépe sladit třeba tuner, nebo mezifrekvenci - pokud je to řešeno postaru.
Jinak se kdysi prodávaly bezdrátový sluchátka, který využívaly infradiod modulovaných frekvenčním signálem - každý kanál měl svůj FM kmitočet.
Koupil jsem ty PHILIPSy, tak jsem zvědavej. Ze skládky mám nějaká BT sluchátka, nešuměj, ale zvuk není nic moc. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Ináč keď si vezmeš systém BT prenosu, tak signál musí byť stratovo kódovaný príslušným kodekom, čo degraduje kvalitu. Sú výnimky. Ak poznáš princíp FM, tak vieš, že keď sa urobí dobre, prenos by mal byť lepší.
Tu si dovolím nesouhlasit. Samozřejmě respektuju Tvoje preference, jen nesouhlasím se zdůvodněním. Tahle představa je založená na špatných zkušenostech s jednoduchými lacinými zařízeními. To by bylo stejně nefér jako odsoudit FM přenos proto, že u tvých sluchátek šumí. Před časem jsem měl doma FM Sennheisery, které nešuměly.
Ztrátové kodeky vzali na milost už i audiofilové, protože přišli na to, že problém nebyl ani tak ve ztrátové kompresi, jako v aušusovém následném řetězci. Bluetooth nemůžeš porovnávat podle přijímače/dekodéru za dolar s kodekem SBC. Moderní BT má HiRes kódování (LDAC, APTXHD) a nově i bezeztrátové kodeky (ALAC). A za tím může následovat velice kvalitní D/A převodník - ten nakonec rozhodne o výsledku. Kdyby mi bluetooth přenos kazil řetězec, určitě bych ho nepoužíval. Ale používám.
Problém je, že ani drahá sluchátka s přenosem kodekem LDAC nejsou zárukou dobrého výsledku, když výrobce zmrší akustickou stranu. PortaPro Wireless co mám na stole, hrají na píču připojená drátově, a ještě o něco hůř na originální bezdrát. SONY WH-1000XM4 jsou naprosté peklo navzdory implementaci HiRes kodeku. Dvoje dobrá sluchátka co používám denně ve spojení s dobrým kapesním BT přijímačem/headampem hrají naprosto perfektně. Nevím ale o žádných BT sluchátkách, která by za přijatelnou cenu spojila oboje (akustickou část s elektronikou). Dělené mi to vždycky přijde lepší.
Sluchátka s FM přenosem proto radím radši dražší. Ty Sennheisery jsem dostal kdysi za odvoz, měly jen vyheknuté akumulátory. Byl to typ starý asi patnáct let, přesné označení už fakt nevím, ale otevřená konstrukce a tvar podobný HD599. Přenos zvuku se mi líbil, i zvládaly slušný dosah. Daroval jsem je pak dál. Doufám, že to Sennheiser od té doby nezčubil... _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33405 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt březen 06 2025, 7:26 Předmět:
ransom napsal(a):
...
Sluchátka s FM přenosem proto radím radši dražší. Ty Sennheisery jsem dostal kdysi za odvoz, měly jen vyheknuté akumulátory. Byl to typ starý asi patnáct let, přesné označení už fakt nevím, ale otevřená konstrukce a tvar podobný HD599. Přenos zvuku se mi líbil, i zvládaly slušný dosah. Daroval jsem je pak dál. Doufám, že to Sennheiser od té doby nezčubil...
Hodně dělá ta otevřená konstrukce mušle. U uzavřenejch se musí hodně popracovat na konstrukci mušle i měniče, aby zvuk nebyl "kelímkovej", kdežto ta volná zadní strana membrány akustickýho měniče, kterej díky circumaurální konstrukci nemá akustickej zkrat, ta dělá fakt hodně ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.