Staří fachmani ve škodawerke tvrdili, že na měď je nejlepší pivo. Ale osobně vyzkoušené to nemám _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19155 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt březen 06 2025, 13:08 Předmět:
Tak mám asi finál. V zátěži je nakonec IRFP90N20D (200V/94A/580W/0,023R). Je namontován bez izolační podložky na měděnej mezikus na upravenej původní chladič. Při trvalým zatížení 150W teplota kovový základny TO247 v bočním výřezu pouzdra nepřesáhla 71℃. Al chladič má maximálně 52℃ při trvale běžících větrákách. Podstatně lepší tepelný poměry, než když byl FET přes šedivou gumičku na hliníku chladiče.
Snímač teploty je na měděným mezikusu a je nastavenej na teplotu 70℃. Maximální proud, co zátěž sežere je 6,3A, prostě to co vydrží použitá trubičkovka 6,3A. Napětí jsem vyzkoušel 80V max při 1,8A. Ještě si na horní dekl vytisknu, zalaminuju a nalepím graf napětí/proud abych to někdy výkonově nepřehnal. Jedinný, co považuju za muškilu je, že na 10KHz je pokles proudu asi 15% proti nižším kmitočtům, 555 už FETa neutáhne.
Ale jinak konečná, krabice smontovaná a už stojí v regálu vedle jinejch měřáků. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33418 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt březen 06 2025, 15:38 Předmět:
Místo extra driveru bych tam fláknul za tu 555ku nějakej šikovnej komplementární pár, třeba BC639/640 nebo BD139/140, do 100kHz to bude rychlý dost, aby to nekurwilo strmost hran impulsu - hlavně to jsou trandy, co v poho vydrží 1A trvalýho proudu, takže v krátkejch pulsech nabíjení/vybíjení kapacity gatu toho výkonovýho FETa bych se nebál jima pouštět násobek tohohle proudu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt březen 06 2025, 19:26 Předmět:
Nevím co dával v 11:37, ale ve 23:37:51 postnul něco, co pojmenoval "push-pull_voltage_follower.png", čemuž ne každej nutně musí rozumět. Ale už naše babičky tvrdily, že "opakování je matka moudrosti", takže mou poznámku můžeš brát i jako svým způsobem potvrzení Jirkovy rady. Včetně uvedení konkrétních typů z mojí strany a argumentace "proč tyhle". _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
No prostě vlákno je už dlouhé a dnes je prý "normální", že se čtou tři věty a dost.
Nicméně i ten komplementární budič jsem dokonce i graficky zmínil výše. Jen bych tam dal něco odpovídajícího, třeba odtud.
Dříve bývaly schopnostmi podobné (nebo spíš lepší) transistory Zetex, kde je jim konec...
Takový driver se dá postavit na DPS velikosti nehtu u malíčku a vzniklý modul vložit coby součástku do stávajícího zapojení. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: čt březen 06 2025, 19:39 Předmět:
Pokud takovou věc jako Jirka (Celeron) stavíš, většinou nemáš k dispozici spešl drivery - a potřebuješ to učunit hned, nejpozdějc včera. A nemáš obchod disponující transportérem ze Startreku - takže otevřeš šuplík a začneš nahlas a zhluboka přemejšlet, z čeho jinýho takovou věc sbastlit, aby to nestálo majlant a dalo se to ukuchtit z toho, co v tom šuplíku má průměrnej bastlíř. BC639/640 nebo BD139/140 má snad skoro každej ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Třeba já mám vhodných Zetexů i NXP dostatek (je fakt, že nejsem "průměrný bastlíř"). No a jsou i lidi, kteří toho mají neporovnatelně víc, než já, nebo zase mnohem méně.
Myslím, že tento diskusní "odkrok" je zcela zbytečný, prostě jsem Jirkovi poradil, co by tomu slušelo a ať si vybere sám. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6809 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: čt březen 06 2025, 20:34 Předmět:
Připojuju se k úkrok stranou: já bych našel v šupleti více integrovaných MOSFET driverů, malých JFETů, MOSFETů než BCček. Taky SiC MOSFETů, .... ale ty bipoláry moc nemám.
Myslím, že problém není ve slabé 555ce a je zbytečné za ni strkat nějaké macaté drivery, když napětí z ní jde na tranzistor přes odpory v řádech stovek ohmů. Napětí pro gate se nastavuje spojitě.
Jenže v pulsním režimu ne, viz výše schema a i můj popis principu. Jde právě o to (asi nebylo explicitně zmíněno) snížit impedanci pro buzení G. Čili driver a za něj (před G) odpor řekněme jednotky Ω (ideální velikost odladit pomocí osciloskopu).
Nějak se začínáme cyklit _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Právě že v pulsním režimu se napětí na gate nastavuje spojitě těma potenciometrama a tím se nastavuje špičková hodnota proudu. A už přímo za tou 555 je z pohledu buzení parních FETů dost měkký dělič. Možná neznám elektrotermální nestabilitu u MOSFETů, ale slepá snad ještě nejsem.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.