Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

elektrifikace garáže
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
radioelectrum

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 7:08    Předmět: elektrifikace garáže Citovat

stojím před rozhodnutím zda-li elektrifikovat garáž.

Pro je že bych tam mohl eventuelně používat elektrické nářadí, proti že by to stálo moc peněz jak zřízení tak i každoroční polatky a stejnak tam většinou jen budu parkovat auto. garáž neplánuji jako dílnu.

takže mám dotaz:

na kolik tak + - vyjde zřízení přípojky? Asi by ji dělali od rozvaděče co je na garáži asi o 5 garáží dále.

na kolik vyjde zřízení elektroměru?

instalaci si udělám sám, revizi mi udělá kamrád, to neřeším.

kolik bývá roční platba za elektoměr? dát 3f přípojku nebo jen 1f ? jaký jistič?

Nebo je alternativa solární panel+ nějaká elektronika na dobíjení autobaterie + led pásky na osvětlení na 12V.

Rád bych věděl jak to kdo řešil, nechám si poradit od zkušenějších.
Potřebuji se rozhodnout teď, protože stěny jsou takové že se odroluje omítka takže ještě letos plánuji přetáhnout omítky novou vrstvou co by se nedrolila.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Ivan_01

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 7:23    Předmět: Citovat

na svietenie solár, na prácu aku náradie. Najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
josef_novak

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 7:42    Předmět: Citovat

Vy se tam spolu nebavíte? My máme elektřinu z jednoho rozvaděče pro 5 garáží a vychází to asi na 250,- za rok. Jinak by to moc nemělo smysl, jsou to řadovky a každý tam hlavně parkuje. Jenže když potřebuji, tak si rozsvítím a mám tam i stůl se svěrákem.
Domluvte se a natáhněte si to vnitřkem.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 8:23    Předmět: Citovat

3f přípojka pro garáž je moc velký luxus. Při minimální spotřebě to vychází kolem 300Kč měsíčně. Pokud se má zřídit nová a není místo pro elektroměr v nějakém stávajícím rozvaděči, tak je potřeba projekt a není problém za to vypláznout desítky tisíc.
Dělení mezi sousedy mají v garážích v sousedství. Už roky se hádají do krve kvůli desetikorunám. Problém je, že za elektroměr distribuce sei dali různé vlastní elektroměry. Část jsou staré s kolečkem, část různé značky digitálů a no konci roku pak samozřejmě součet dost výrazně nesedí.
Legislativně to problém není. Jednou ročně rozpočítáš fix a spotřebu mezi jednotlivé lidi a nesmíš si na tom přirazit ani korunu.
josef_novak

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 8:38    Předmět: Citovat

To máš divné sousedy a nebo si až moc "legislativní".
Že bych se hádal s někým do krve. Jsem za to rád a je mi úplně šumák, jestli bych zaplatil 250 nebo 300 za rok.
Ivan_01

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 9:34    Předmět: Citovat

skôr alebo neskôr narazíš na vola s ktorým sa jednoducho nedá. Preto je najlepšia cesta byť sebestačný a nikomu sa nemusíš doprosovať ani spovedať. Jeden solár na plocho na strechu, regulátor, baterka a máš od všetkých pokoj.
Sandal

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 10:14    Předmět: Citovat

radioelectrum napsal(a):

na kolik tak + - vyjde zřízení přípojky? Asi by ji dělali od rozvaděče co je na garáži asi o 5 garáží dále.

na kolik vyjde zřízení elektroměru?

kolik bývá roční platba za elektoměr? dát 3f přípojku nebo jen 1f ? jaký jistič?

1)
Na kolik vyjde zřízení přípojky ti řekne jedině ten, kdo to bude dělat, a hlavně to nepožaduj přímo od distributora. Na to je nejlepší oslovit smluvního elektrikáře, který to celé udělá.Viz pro příklad https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-revizni-techniky/seznam-spolupracujicich-reviznich-techniku

2)
Zřízení elektroměru stojí myslím 200kč/za každý Ampér. Musí se žádat o zřízení odběrného místa, a poté distributor pošle revizáka, aby to celé okouknul,a když OK tak distributor vydá povolení ke zřízení přípojky.

3)
Platba mi vychází u ČEZ na 212,50 kč/měsíc při jističi 1x25A, když neodebereš nic, při tarifu D01d

Pak musí být revize, a možná budou chtít i nějaký projekt, jak je dnes trend, a celý to bude stát asi balík peněz.

Tak tak nějak to asi bude, kdyžtak mne někdo opraví.

msar

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 11:30    Předmět: Citovat

Řešil jsem vlastní odběrné místo u ČEZ, stálo mě to:
-poplatek za rez. příkon - mám jistič 1x20A
-elektroměrová skříň
-zazdění skříně jsem mohl udělat sám, ale domluvil jsem se s firmou, která montovala do zdi pojistkovou skříň, aby nad ní zazdili elměr. skříň
-revize přípojky
Zbytek platil ČEZ - projekt, výkop, vedení...
Dostal jsem od nich 2 tisíce za zřízení věcného břemena.
Nejlevnějšího distributora jsem našel za 126Kč měsíčně stálý poplatek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 15:55    Předmět: Citovat

Ivan_01 napsal(a):
skôr alebo neskôr narazíš na vola s ktorým sa jednoducho nedá. Preto je najlepšia cesta byť sebestačný a nikomu sa nemusíš doprosovať ani spovedať. Jeden solár na plocho na strechu, regulátor, baterka a máš od všetkých pokoj.
Napadne sníh, nebo listí z blízkejch stromů - a ty budeš bez proudu, bo solár bude dávat zhola nic čili prd. Polezeš denně na střechu garáže odmetat svinstvo, až bude -10°C nebo ještě víc a bude to namrzlý? Anebo taky můžou přijít zapětiprstý kofolopitekové - a nebude žádnej solár ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
piCZus

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 16:29    Předmět: Citovat

Pokud je rozvaděč, ze kterého se má natáhnout přívod, na soukromé garáži, tak se s dotyčným majitelem stejně bude muset domluvit. To už by bylo jednodušší si plácnout a sdílet jeho přípojku přes podružný elektroměr. Na půl by šly poplatky za odběrné místo a další za spotřebované kilowatty.
msar

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 16:53    Předmět: Citovat

Pokud je možná rozumná domluva se sousedy, tak bych bral 1 fakturační a každý svůj podružný elektroměr. Druhý důvod je, že vlastní přípojka od ČEZ teoreticky trvá 14 měsíců, ale u mě to bylo: žádost podána 2/2021 a skutečné zprovoznění 7/2024 (kvůli řešení sousedních pozemků) a přitom vzdálenost od stávající rozvodné skříně k té nové vzdušnou čarou ani ne 12 metrů. Rolling Eyes
Ivan_01

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 17:05    Předmět: Citovat

v zime v garáži nebude okrem auta nikto, ergo elektriku potrebovať nebude. Jasné že to nieje ideálne riešenie ...
PabloX

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 18:37    Předmět: Citovat

Otázka je, či sa v dnešnej dobe s niekým dohodneš aby ti poskytol elektriku (aj keď si dáš podružné meranie).

Rodičia majú takto riešenú elektriku v rádovej garáži už cez 30 rokov- 1 sused má prípojku a je naňho napojených 5 garáži, každý má podružný elektromer. Otec to raz za rok rozpočíta podľa odpočtov z jednotlivých elektromerov.

Horšie bude, keď sa sused pominie - to mám ale už pripravený kábel na prípojku.

Pamätám si, ako kedysi riešili neustály odber cca 10-20W po výmene hlavného elektromera (mechanického) za elektronický aj keď bolo všetko vypnuté. Potom zistili, že ten odber sa napočítal na napäťových cievkach mechanických podružných elektromerov. Tak si dal každý do garáže hlavný vypínač pred elektromer.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
samec

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 18:54    Předmět: Citovat

Solár kdesi na garažoch bez dozoru ťa vyjde drahšie než ten elektromer. Wink
To už skôr výkonnú powerbanku alebo elektrocentrálu.
Vravíš, že tam budeš mať auto? Tak potom asi niečo z tohto:
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=menic+12v+230v
radioelectrum

PříspěvekZaslal: čt březen 06 2025, 20:53    Předmět: Citovat

josef_novak napsal(a):
Vy se tam spolu nebavíte? My máme elektřinu z jednoho rozvaděče pro 5 garáží a vychází to asi na 250,- za rok. Jinak by to moc nemělo smysl, jsou to řadovky a každý tam hlavně parkuje. Jenže když potřebuji, tak si rozsvítím a mám tam i stůl se svěrákem.
Domluvte se a natáhněte si to vnitřkem.
ano oni se mezi sebou nebaví. společnou elektřinu odstříhali, v mé garáži ze zdi ještě trčí kusy kabelů. Já jako nový majitel garáže to nezměním, proto řeším jiné způsoby.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: