pm_ v podstate si si odpovedal sám. Ten "ventilátorček" je nedostatočný... pri 90W a prietokom napr. "50" kubíkov za hodinu z "beztlakového" priestoru ti nevytvorí podtlak, ktorý by si chcel za pár sekúnd mať na úrovni "odsávania aspoň drevených pilín" v tomto prípade... Tu potrebuješ "iný typ turbíny" ako napr vo vysavači a riadne otáčky... a zúžený priestor na odsávanie...
Raz som bol v jednom hotelu, kde mali každé ráno pred raňajkami pustený v jedálni nejaký "sofistikovaný" vysávač - regenerátor a dezinfikátor vzduchu... revalo to jak sfiňa - samozrejme, ako každý hrncový vysávač... vstup 32mm rúra a výfuk rozvíril všetok prach - ešte aj z poličiek so spomienkovými predmetmi za ním
Pokud chceš být extrémní kolenovrt, najdi někde starý vysavač zdarma, přidělej ho (nebo jen motor) k velkému kýblu od oleje nebo něčeho, dovnitř dej pytel a výfuk ven z dílny (i to už jsem viděl). A máš to funkční a zadarmo
Naposledy upravil martinkopp dne út březen 04 2025, 18:43, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út březen 04 2025, 18:42 Předmět:
Pánové, vy mě umoříte. Já vím, že je těžký předat komplexní informaci a hlavně vysvětlit to, co je pointou, ale tady je to ještě těžší než obvykle. Ten odsavač funguje a drtivou část pilin zvládá odsát. Opakovaně to píšu. Nenuťte mě fotit plnej zásobník, nebo natáčet video. Problém je v tom, že s předchozí pilou fungoval líp a chtěl jsem to nějak napravit. Možná je ta funkčnost dokonce adekvátní, nevím, nemám srovnání.
Díval jsem se na ten základní odsavač z Unimaxu za 5k a vychází dost podobně. Turbína 23cm (já 21cm) a otáčky 2950 (já 2840). Je otázkou, jestli by to bylo zásadní zlepšení...
Zaslal: út březen 04 2025, 18:58 Předmět:
Podle mě nemusí, viz diskuze o otáčkách a průměru turbíny výše. Ten můj motor se nezadýchává resp jede na nominální otáčky, takže není důvod pro zásadně menší objem přepraveného vzduchu. Odsavač z Unimaxu má větší výkon pravděpodobně kvůli tomu, že musí zvládnout i odtah hoblin a to je hodně jinej příběh.
edit: samozřejmě je tu ještě jeden parametr, který neznám. Plocha lopatek. Průměr turbíny je zavádějící.
Naposledy upravil pm_ dne út březen 04 2025, 19:48, celkově upraveno 1 krát.
Tá prechádzajúca píla mala zrejme lepšie vedenie vzduchu okolo nástroja - nevyhadzovala toľko borelu dookola a odsávanie to v pohode dalo.. Geometria nástroja je samozrejme dôležítá...či už na samotný rez (čo určite vieš) ale aj na vyhadzovanie pilín...+ "geometria" vedenia vzduchu okolo rezného nástroja..
Možno nový stroj ti vyfukuje viac vzduchu pred "porez" - aby si videl kadiaľ režeš.. a vzduchotehnika už ho dostatočne neodsaje...nemá na to výkon..
Zaslal: út březen 04 2025, 19:36 Předmět:
Je to tak. Měla řádově míň netěsností okolo kotouče a buben odtahu měl aerodynamičtější tvar. Ta nová je klasická malá stavební pila, u které odsávání žádný výrobce seriózně neřeší.
A ne že mi někdo napíše, že jsem si měl líp vybrat!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.