Měl bych technický dotaz (při pohledu na pěkný hranatý obrázek od Lesany) - kde se dají koupit měřící pružinky k sondám k osciloskopu za rozumnou cenu? Při svém rozměru ode mne spíše odcházejí než přicházejí a poslední se u mě taky přestalo líbit. Našel jsem je asi u Mousera, ale za nějaké stokoruny, to se mi zdá hodně.
>JirkaZ: No já, z vlastních zkušeností s digitálním osciloskopem, bych ho podezíral až na posledním místě. Co by pak měl zobrazovat místo 200 kHz obdélníku při š.p. 200MHz? Šla by na něm vůbec vykompenzovat sonda?
Tahle diskuse je podobná té o gramofonové desce a cd.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6809 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: ne březen 09 2025, 11:38 Předmět:
Já vůl... chtěl jsem zobrazovat náběžné hrany pod 5 ns a srovnávat jednotlivé kanály spínačů časově pod 1 ns. Koupil jsem si čínský digitál se vzorkováním 8 GS/s.
Teď už vím, že všechny publikace, kterém jsem kolem toho bastlu udělal, byly nejspíš výmysl čínského inženýra.
Sice si připadám, jako když házím perly sviním, ale když jsem vyhodila oba blokovací kondíky z napájení 555 (měla jsem tam 100n a 100u), objevily se ty zákmity na sestupné hraně, jak je má Celeron na oscilogramech. Tak kdo ví, jak to je. Ve schématu žádné blokování napájení u 555 nakreslené není, u operáku jo.
masar: já píšu o obecném werku označovaném "digitální osciloskop", ne o nějakém konkrétním, takže nevím, proč tam najednou píšeš 200 MHz apod.
Proto jsem se ptal na typ (kde zase předpokládám, že půjde o solidního výrobce poskytujícího pravdivé údaje).
Fakt nevím, co je na tom k nepochopení. Jo, není to holt na úrovni: venco, vem kladivo, bum, vyřešeno. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Proto jsem se ptal na typ (kde zase předpokládám, že půjde o solidního výrobce poskytujícího pravdivé údaje)...
Odpověď jsi dostal. Proto jsem zmínil 200MHz. Jenže tvoje reakce to nereflektují, spíše mi připomínají větu:
"Stojí, stojí, ale kdyby seděl, stejně by nepustil, já je znám,..."
Ve schématu žádné blokování napájení u 555 nakreslené není, u operáku jo.
To blokování autor skutečně podcenil - viz obrázek i schema. Jest-li je to ovšem zdrojem Celeronových potíží, může objasnit hlavně on sám.
A s těma perlama to nepřeháněj, třeba je budeš potřebovat.
------
Ono těch diskutabilních míst v daném zapojení je povícero, např. funkce Pr1-3 ve 2. ÷ 6. poloze nedává moc smyslu. Ale to je také mimo téma vlákna.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19155 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po březen 10 2025, 12:11 Předmět:
JirkaZ napsal(a):
Jak dobře a jak blízko pouzdru má zablokované napájení? Měříš se sondou 1:10 s malou vstupní kapacitou a je správně kompenzovaná? Dělá to i při čistě činné zátěži 555 (odpor s co nejkratšími přívody)? Jak máš připojenou zem sondy?
Sonda je origo HP10041 10:1 1M/12p. Kompenzace na kalibrátor HP je naprosto pravej úhel. Zem beru spoj obou filtračních elytů symetrickýho napájení C12 + C14. Zkusil jsem ještě třetí 555, bohužel s vydrápaným popisem, vytaženou z jednoho německýho cajku z devadesátek. Ta oblouk na náběžný nemá, měřeno z odpájeným vývodem 11 na desce, tedy jen čistě odporová zátěž do země asi 2K2. Ale zákmit na sestupný tam byl stále, vidět byl jen na 10KHz. Tak jsem dle příspěvků zde přilípnul přímo na nohy 1 a 8 555 keramiku 100N a zákmity zmizely. Blbý blokování...
Střída výstupu je podle zajícočítače 46 na 54% asi zbytečný to řešit.
Masár: R10 v dobastleným posilovači pokud jsem ho vyskřípnul, proud klesl v poloze kalibrace na cca 120mA a maximální poklesl o cca 0,5A. Zvyšování odporu zvyšuje mimimální i maximální proud. Tudy cesta nevede. _________________ Jirka
Masár: R10 v dobastleným posilovači pokud jsem ho vyskřípnul, proud klesl v poloze kalibrace na cca 120mA a maximální poklesl o cca 0,5A. Zvyšování odporu zvyšuje mimimální i maximální proud. Tudy cesta nevede.
Tak hlavně, že se to (zřejmě) nijak neprojevilo na těch hranách, o které šlo na prvním místě. Jinak bys to určitě zmínil.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19155 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po březen 10 2025, 17:02 Předmět:
Takže s posilovačem bez R10 jsem zkusil snížit R9 (1K) mezi Aripotem a GND.
820R už bylo moc, proud 0 ale první otáčka Aripotu bez vlivu. Našel jsem 910R, proud 0, reakce už od čtvrt otáčky, maximální proud bez změny.
Asi bych to považoval za hotový.
Neopatrností jsem při zkoušení málem odpálil FETa. Jako zdroj byly dvě čerstvě nabitý gelový olova 12V/28AH v sérii. Na pulzním zatížení 1KHz jsem zkoušel jestli zátěž zvládne 6,5A a po zkoušce jsem neubral proud Aripotem a přepnul na kalibraci. Ozvalo se klepnutí ručky 10A deprézu o doraz a trubičková T6,3A zasvítila a zčoudla. Honem jsem vyškubnul banánek a zátěž vypnul. Po výměně pojistky a stažení Aripotu na nulu zátěž kupodivu fungovala. Ten IRFP90N20D je slušnej matroš, měl na sobě kolem 26V a odhadem 13A, tedy možná až 340W. Naštěstí nebyl moc zahřátej od předešlýho zatěžování. Podle grafu těsně pod SOA pro pulz 10mS.
Testoval jsem průmyslový zdroj JWS300-15, co jsem koupil před časem od jednoho zdejšího člena. Zatěžovací proud 5A, měřeno na BNC I (odpor 0,1R pod fetem). Zajímavý fotky, co to vypovídá a co tomu říkáte? Těch 10KHz se mě tedy už moc nelíbí. Z 555 je to čistý a hranatý.
Na pulzním zatížení 1KHz jsem zkoušel jestli zátěž zvládne 6,5A a po zkoušce jsem neubral proud Aripotem a přepnul na kalibraci. Ozvalo se klepnutí ručky 10A deprézu o doraz a trubičková T6,3A zasvítila a zčoudla...
To svědčí o tom, že jsi těch 6,5A nastavoval podle výchylky "deprézu", o které víme, že je poloviční než maximální hodnota. Takže jsi zdroj (akumulátory) netestoval na 6,5A, ale na 13A.
Ta maximální hodnota = kalibrační hodnota je ta testovací.
citace:
Těch 10KHz se mě tedy už moc nelíbí. Z 555 je to čistý a hranatý.
Z toho vyjádření není zřejmé, jest-li se ti nelíbí ten zdroj nebo ta zátěž.
Uvědom si, že ten oscilogram zobrazuje obojí. Tzn. pokud bys testoval ideální zdroj, šly by všechny nedokonalosti průběhu na vrub zátěže. Naopak, pokud je zátěž ideální, jdou nedokonalosti na vrub testovanému zdroji.
Ať tak či onak - nevím, proč se ti ten 10kHz průběh nelíbí, když jeho hrany i zákmity jsou prakticky totožné s 1kHz a 100kHz. Tedy pravděpodobně, protože potvrdit to lze jedině při stejném nejvyšším kmitočtu časové základny (nebo použitím tolik opěvovaného mixed-mode).
O zjevné nesymetrii na všech oscilogramech se už raději nebudu rozepisovat.
----
Pokud tedy ty zákmity nejdou na vrub zátěže, pak ten testovaný JWS300-15 bych se skoro bál v některých aplikacích použít, zvláště ty vf zákmity při odlehčení, překračující -10V, jsou "na pováženou".
Jirko, ty zákmity (na měřeném zdroji?) můžou být čímkoliv, třeba delšími přívody mezi přístroji, koncepcí zdroje (tlumivka a malý C na výstupu) atd.
Prostě a jednoduše: jakmile není obvod čistě činný (tedy je tam L a/nebo C), tak to bude při vybuzení impulsem či hranou obdélníku vždycky více či méně zakmitávat.
Jde o to, jakého charakteru ty zákmity jsou (míněna zejména jejich "tvrdost" a příp. reakce na různé zásahy) a odkud pocházejí.
S tím měřákem a střídou má kolega pravdu. Depréz (pokud signál do něj přicházející není nějak "předkousaný") zobrazuje střední hodnotu - no a ta se samozřejmě mění se střídou. Kdybys chtěl měřit proud ve vrcholu pulsu, musel bys před měřák udělat něco jako sample&hold, nebo jednodušeji špičkový usměrňovač (princip viz příloha). Na 10 kHz musí mít ten OZ už fakt velkou rychlost přeběhu a musí být schopen dodat velký proud na výstupu (nebo se musí posílit externím tranzistorem).
Edit: teď čtu, že ty oscilogramy ve skutečnosti zobrazují zatěžovací proud (lépe řečeno proud MOSFETem*), nikoliv napětí na měřeném zdroji. No, to moc velkou vypovídací hodnotu nemá... Impulsní odezva se měří vždy na tom prvku (obvodu, zařízení...), který je předmětem testu. No a u zdroje napětí jde primárně o stabilitu napětí, ne proud!
(*) ten proud v source MOSFETu obsahuje i složky způsobené nabíjením a vybíjením Cgs. Pokud by se toto mělo vyloučit, tak by zařízení muselo mít oddělenou zem pro regulaci a zem výstupní (výkonovou), nebo dát snímací odpor do D a signál z něj zpracovat jinak (diferenciálně).
peak_detector_using_opamp.png
Komentář:
Velikost:
13.8 kB
Zobrazeno:
4 krát
_________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne po březen 10 2025, 19:11, celkově upraveno 4 krát.
Na 10 kHz musí mít ten OZ už fakt velkou rychlost přeběhu a musí být schopen dodat velký proud na výstupu (nebo se musí posílit externím tranzistorem).
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.