Zaslal: út březen 11 2025, 1:01 Předmět: RTL8852BE nízká rychlost na 2.4GHz
Zdravím, koupil jsem nový notebook Asus s Win 11 kde je ona wifi karta. Na 5GHz jsem na 90Mbps download což je ok ale na 2.4GHz jsem tak na půlce a několikrát při testu na google ani to ne. Tel i jiný stroj na 2.4GHz problém nemají, jsou velmi blízko rychlosti na 5GHz. Ovladač je poslední verze z webu asus 6101.19.122.100. Tam kde bude je momentálně jen 2.4GHz. Zkoušel jsem vypnout agresivní roaming, pohrál si s beacon bez valné změny. Pokud ta rychlost bude vadit tak jedině reklamace ale s tím taky nic neudělají. Na beton to bude tím realtekem v tom ntb. Net jsem prošel a řešení je jet na 5GHz nebo výměna za intel. Sám to asi vyměnit nemohu protože záruka a mimozemšťan se do toho taky nepohrne. Nemáte někdo nápad jak zlepšit rychlost na proklaté 2.4? Díky
Chybí přesný typ toho notebooku.
Chybí přesný typ a výrobce routeru, na který je připojen.
Křišťálovou kouli nemáme.
Co můžeš udělat hned:
- zkontroluj položku ve vlastnostech sítě - agregovaná rychlost - měla by být 300/300. Pokud by byla 150/150 pak může mít ntb jen jednu anténu na 2,4 GHz.
- vyzkoušej na jiné wifi síti
- změř rychlost přenosu souboru na interní síti
- nabootuj live linux a vyzkoušej v něm - tak lze ověřit, zda nemá Win11 problémy s kompatibilitou tvého zařízení
- přepnout router do režimu 802.11ax
- oslovit asus - dotázat se jeho centra. Obvykle komunikují.
2004 Příspěvky: 20291 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út březen 11 2025, 7:50 Předmět:
To sice zjevně možné je, ale tady jde o identifikaci příčiny drhnutí wifi 2,4. Jestli je problém v notebooku, pak se bude stejně chovat i v jiných 2,4 GHz sítích. Přitom ne všude je dostupná i 5 GHz wifina.
Asi bych napřed strčil notebook pod křídlo a zkusil to u někoho jiného. A podíval se doma na obsazení pásma 2,4, kolik širokopásmových wifin s úrovněmi srovnatelnými či vyššími, než má ta požadovaná, v místě vůbec svítí.
Stále častěji narážím na přecpané pásmo, přitom třetinu z wifin tvoří různé extendery a opakovače. Kdekdo rád uvěří, že mu wifina jede pomalu kvůli slabému signálu, a rád si nechá "takovou šikovnou" krabičku vnutit. Dobrá - jsou místa, kde pomůže, ale v takovém paneláku častěji škodí, protože jen víc zasírá pásmo sobě i ostatním..
Třeba zjistíš, že jinde ta wifina pojede rychleji, takže bude čas se pustit do toho, co výše napsal DukeNuke.
Nedělejte z toho vědu. Karta umí v 5GHz AX a ve 2,4 N.
V AX by měla umět spojení 1800Mb/s a v N nejspíš 300Mb/s, takže to je 6x víc a logicky vše záleží i na routeru atd. Podle BE by měla umět i 6GHz, ale to bych do toho nepletl.
Pokud to hlásí na wifi linkovou rychlost 65Mbit, tak bude vadná jedna ze dvou antének v notebooku nebo v routeru nebo má vypadlý konekotor. MIMO wifi má vždy dvě stejné antény.
Pak ještě může být problém v nastavení routeru - někdy pomůže přepnout pramble z auto na long.
Zaslal: út březen 11 2025, 9:30 Předmět:
72/72 (Mbps) agregovaná rychlost, routr Archer C7- jsem metr od antén, ntb Asus X1504V. Dvě jiná zařízení na 2.4 jedou bez potíží tak to vidím na chybu v ntb.
Zaslal: út březen 11 2025, 10:39 Předmět:
Mám 13 kanál, ale zkoušel jsem i jiné vč auto. Od mého routru jsem na metr vzdálen a ostatní hw je na 2.4 v pohodě. Vyloučil bych tedy zarušenou sít když ostatní hw je ok. Vypnul jsem i BT to se taky muže s wifi mrskat. Ovladač je taky ok, poslední verze co mě asus poslal. Prý reklamace. Uvidím až na místě kde ntb bude jak to tam pojede.
Zaslal: út březen 11 2025, 11:10 Předmět:
Zkus to teda ještě jinde. Mně se ta karta jeví jako dost dobrá, takže pokud to jinde nepojede správně, tak bych viděl kolizi v ovládačích nebo v kartě. To bych dal už na reklamaci, ať si to vyřeší prodejce. Mít kartu dobře funkční jen na 5 GHz je dost divné při její ceně 320 Kč.
72/72 (Mbps) agregovaná rychlost, routr Archer C7- jsem metr od antén, ntb Asus X1504V. Dvě jiná zařízení na 2.4 jedou bez potíží tak to vidím na chybu v ntb.
Takže:
- vyzkoušet na jiné WiFi a pokud to bude stejné, pak
- live linux a víme na čem jsme. Pokud to bude pomalé i na linuchu, jde o HW závadu - buď je karta vadná, nebo jede jen na jednu anténu jak jsem již psal (a někdo další taky).
Možná ale, že je to všechno zbytečné. Dle typu jsem našel ve specifikacích: "Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 1*1". Pokud to chápu správně, pak to má pro každé pásmo jen jednu anténu a v tom případě to funguje správně.
Zaslal: pá březen 14 2025, 19:45 Předmět:
Ntb připojený na starší router Tenda, jedna anténa. Starší kousek podle počtu antén Umí jen 2.4 pasmo a srovnání rychlosti s mobilem Samsung S23U to až takový rozdíl nebyl. Netuším proč ten noťas na mém TP linku trucoval. Hlavní je že to funguje tam kde to fungovat má.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.