Je mě jasné že je to překup z aliexpressu, taky ten laminát vypádá jak recyklovaný, bídný povrch, fleky, škrábance..
Co mě ale vadí nejvíc, píšou že měď je 35um. A to tedy ani omylem! Tak rychle vyleptaný plošnák jsem snad ještě neměl. Ještě jsem ho nepájel abych zjistil jak tam ta měď vůbec drží, nakolik to bude vůbec použitelné, to zkusím snad dnes večer.
Někde mám i starý mikrometr, jestli to půjde změřit, fakt by mě zajímalo kolik tam té mědi vlastně je..
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st březen 12 2025, 10:26 Předmět:
Kdyby to byl oboustranej cuprextit pro prokovený díry, tak pro velkovýrobu se používal 17um. Po vrtání a první "prorůstací" vrstvě prokovů se desky galvanicky pomědí a tím se zvětší tloušťka fólie a prokovů. Pak se pokračuje motivem spojů.
Takhle to bylo v plošákovně v Přelouči dokud fungovala. Jednostranej 17um jsem tam snad nikdy neviděl.
Sloupni kousek a změř. Třeba jsi měl mnohem teplejší leptací roztok. _________________ Jirka
Nene, je to ojeb! Sloupnout se mě podařilo jen malý kousek, pokřivený, lepidlo na něm, změřit mě to smysluplně nešlo.
Tak že jiný pokus, dělám nějakou drobnost, zkoušel jsem vždy 2 malé kousky z čínského FR4 a další 2 kousky z jiného ověřeného matroše z minulosti.
A ejhle, CHINA vyleptaná za 13 minut, druhý už důvěryhodný FR4 2x tolik, cca. 25minut. Vše leptáno současně.
Jde o to že číňan neuvádí že je to 35um, to píše jen Hadex.
A jak jsem už mnohokrát četl, že někdo koupil třeba konektory, nebylo psáno že jsou mosazné, jen tak vypadali, byli ze železa, jen povrchově upravené. Prostě klasika.. Na aliexpressu v hodnocení toho FR4 navíc někdo psal, že se mu nedaří udělat tenké cesty protože je ta měď moc tenká, podleptá se mu to ze strany..
Já se schválně díval ještě před koupí na Hadexu, mají tam i datasheet výrobce, dělá i 18um měď. Kdoví co teda vlastně prodávají, to neví asi ani oni sami..
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... 21, 22, 23
Strana 23 z 23
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.