Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co nebrat z TEMU
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1

PříspěvekZaslal: ne únor 23 2025, 13:05    Předmět: Citovat

Ještě k oblečení. Byl bych spokojený s kalhotami, které mi dobře padnou. Jsou o číslo menší, než jsem sehnal v UH, obdobný střih a proporce, délka je ještě dostatečná a celkem mi neplandají. Není samozřejmé, že proporce modelu, viz printscreen dole, jsou pravdivé, ale tady tomu víceméně věřím. Látka pěkná a silná, jak je u džínoviny běžné (z TEMU je látka v oblečení obvykle velice tenká včetně džínů). Dost velký podíl plastových vláken jako i zde je bohužel u TEMU běžný. Co ale nikdo nenapsal v hodnocení, a co je nepříjemně nápadné, je dost výrazný plastový pach. Byly pár dnů na půdě v chladu a tam se nevysmrděly.

Hubené kalhoty z TEMU.png
 Komentář:
 Velikost:  266.94 kB
 Zobrazeno:  18 krát

Hubené kalhoty z TEMU.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 8:29    Předmět: Citovat

Furt se všude mluví o tom, že oblečení z čínských eshopů obsahuje extrémní množství nebezpečných chemikálií, třeba stokrát víc, než je evropskými normami dovoleno, a stejně to budou lidi furt kupovat. Hlavně pro děti, to je úplně nejlepší.

Párkrát jsem si kupoval z aliexpressu nějaké čipy a chodilo to zabalené ve strečové fólii, podobné jako u nás, akorát, že to bylo PVC se změkčovadly a šíleně to smrdělo. Prostě to tam neřeší.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 10:22    Předmět: Citovat

Lukáš-Peca: Ono se o tom mluví i proto, že je to tvrdá konkurence. Ale to neznamená, že to není problém. Jistě je.
Někdo je věrný Aliexpressu a mně připadá ještě vzdálenější evropským očekáváním, než třeba TEMU. Už jsem v příslušném vlákně psal o nebezpečných pojistkách, které jsem řešil s Aliexpressem a které jsem nakonec musel nahlásit do systému Consumer Safety Gateway. Ze strany toho tržiště vidím menší aktivitu v takových směrech. Přesto jsem teď v Aliexpressu koupil vzorky ding-dong čipů do zvonků (díky videu z youtube opožděně tuším, že jedna sada vzorků bude místo deklarovaného ding-dong nesmírně falešně pípat příšernou čínskou melodii), protože na pohled stejné čipy zaplivnuté na stejných papírových destičkách ve zvoncích z Hadexu po umytí elektroniky v lihu z velké části odešly a jinde než v Ali jsem nic takového prodávat neviděl (nepočítám několik drobných předražených překupníků v zahraničí). Jinak v Ali nenakupuji.
U TEMU si samozřejmě nedělám iluze, stejně jako si je nedělám u našich drobnějších dovozců jako typicky u dovozních kanálů končících prodejci vietnamského původu (a nepochybně i u větších) jakéhokoliv oblečení z rozvojového světa. Aniž bych to úplně prozkoumal, důvodně předpokládám, že prakticky musí TEMU fungovat podle stejných pravidel, jako každý zde sídlící evropský prodejce, a zboží prochází přes stejnou celnici formálně ve stejném kontrolním režimu. Co všechno celnicí projde je jiná věc a spotřebitel si musí být vědom nedokonalosti ochrany.
Předpokládám, že v rozvojovém světě se nosí stejně nebezpečné oblečení, jaké prosakuje i k nám, a tamní děti jiné ani neznají. Nevyplatilo by se vyrábět speciální nebezpečnou sortu určenou pro vyspělejší část světa. Nepředpokládám, že by tam někdo uvažoval, jak velké množství škodlivých látek je ještě reálně bezpečné a třeba v jakých synergiích. Spíš si představuji, že když se tam stane neututlatelný průšvih s nějakými hromadnějšími fatálními následky, pro aktéry z toho hrozí popravy, což nějak ovlivňuje a omezuje chamtivou bezohlednost jejich chování. Tam někde bych tušil běžné limity škodlivin v dováženém oblečení. Značkové, neznačkové i padělané oblečení se nejspíš vyrábí ve stejných továrnách a asi nikdo by ani nemohl kontrolovat, jestli se opravdu poctivě používají pro různé kategorie zákazníků různé materiály. Svět je globalizovaný a pokud si vyspělý svět nechce špinit ruce se zoufale špatně placenou (podle našich současných měřítek a místních životních nákladů) a konkurenceschopnou výrobou oblečení podle svých bezpečnostních standardů, pokud skoro veškerou takovou práci už poslal do rozvojového světa a ztratil už i vlastní schopnost trend zvrátit, není pro nás reálné nosit jen oblečení opravdu místního původu.
Jistě že tradiční velcí evropští prodejci nějakou pozornost bezpečnosti prodávaného oblečení věnují. Nákupem přímo ze zemí původu, přes internetovou tržnici nebo přes drobnější poloanonymní či low cost dovozce reálně přebíráme větší díl odpovědnosti na sebe. V každém případě jsou účinky škodlivých látek, resp. vystavování se jim, jistě silně závislé na způsobu používání výrobku.
Když se na Internetu podíváte do evropského seznamu dovážených výrobků, které byly identifikovány jako nebezpečné a jejichž prodej byl úředně zakázán, co tam najdete? Spoustu hraček a drobnější elektroniky obsahující olovnatou pájku (bože, jaká hrůza, všichni tu umřeme) a typickou hyperftalátovou dětskou kačenku, jaké i přes neustálé vyřazování nejspíš stále a neúnavně mnoha dovozci doplňovány okupují většinu našeho trhu. To ani omylem neznamená, že vše ostatní je bezpečné. Znamená to, že se to všechno naprosto nedá uhlídat. Možná se někdo specializuje na dovoz důsledně a průběžně prověřovaného velmi omezeného sortimentu zboží a možná, přes silně omezený segment mohovitějších a uvědomělých spotřebitelů, ani ve výsledku ten sortiment není tragicky drahý. Zatím jsem tak silné retro životního stylu nehledal.
Jako neodborník se domnívám, že mezi smradem polymeru a jeho škodlivostí nemusí být jasná korelace. Hypoteticky mohl výrobce nenápadnou a nebezpečnou příměs nahradit příměsí, která není tak nebezpečná nebo v Evropě ještě není zakázaná a sledovaná, ale bohužel strašně smrdí.

Naposledy upravil Lojza1 dne po únor 24 2025, 14:28, celkově upraveno 1 krát.
kejki

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 10:32    Předmět: Citovat

Hlavně neoblékat oblečení na tělo nevyprané. Ušetří dost peněz při vypírání zbytků barev a technických přísad pro textilní průmysl.
A že se nevyplatí dělat zboží dvojí kvality? To se právě sakra vyplatí a proto to dělají.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 10:33    Předmět: Citovat

Však si kupuj smrduté rifle, když ti to nikdo nezakazuje. Asi bych osobně nehleděl na to, co se nosí v rozvojovém světě, taky se tam třeba pálí elektronika na skládkách, veškerý chemický odpad se splachuje do moře, ze kterého se současně loví ryby k jídlu atd. a vypadá to tam podle toho. Když si něco objednáš z miliónů položek na TEMU a přijde ti balík z Číny, asi naši celníci nebudou u každého balíku zvlášť zkoumat, jestli není nebezpečný. To je asi naivní představa. Když něco chemicky smrdí, tak to znamená, že se z toho nějaká chemikálie uvolňuje. I když to vypereš, tak tam jednak něco zůstane a jednak se to vyprané dostane do řeky. Já osobně chci mít okolo sebe co nejmíň těkavých chemikálií, mikroplastů a podobného svinstva.

Rozdíl bude taky v tom, že u vietnamce si ty rifle nejdřív vezmeš do ruky a poznáš, že smrdí. Protože jsme od nás zvyklí, že oblečení by chemicky smrdět nemělo, tak si je tam prostě nekoupíš. Vietnamec tím pádem takové zboží nebude dovážet, protože by ho neprodal. Kdežto z TEMU ti přijde balík a pak už ti je líto to vracet nebo rovnou vyhodit.

Oni asi nevyrábí pro Evropany extra jedovatější rifle, prodávají jen to, co sami nosí. Není to tak dlouho, co čínský výrobce dětské výživy pro domácí trh používal místo sušeného mléka jedovatou chemikálii, aby zfalšoval výsledky testů na obsah bílkovin, a pár desítek tisíc dětí kvůli tomu skončilo ve špitále. Pak asi někoho pověsili, ale to byl opravdu extrémní příklad. Čína prostě kombinuje to nejhorší z kapitalismu i komunismu a byznys musí běžet.

https://en.wikipedia.org/wiki/2008_Chinese_milk_scandal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 10:57    Předmět: Citovat

kejki: Ale asi ano, některé značky se asi snaží si to hlídat. To nepopírám. Spíš než by to uhlídala celnice. Asi to spíš věcí značky a její pověsti, než našeho kontrolního aparátu.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 11:13    Předmět: Citovat

Lukáš-Peca: Výhradu mám jen k té úvodní pobídce.
Snad tu nemusím vysvětlovat, že jsem nesháněl extra smradlavé kalhoty, abych jimi na sebe upoutal pozornost kolemjdoucích a konečně si i sám užil nějaké ty zdravotní problémy. Nechci ani opakovat, co už jsem napsal. Tedy stručně jen že jsem až v TEMU sehnal kalhoty, které pasují na mou postavu. V UH jsem sehnal nejlepší nepochybně a deklarativně o číslo větší, reálně na mně plandavé a zbytečně dlouhé, určitě nesmradlavé a možná proto i méně nebezpečné. Jinak skoro přesně stejné. Jasně že v nabídce místního prodejce bych smradlavé kalhoty nečekal. Bohužel ani žádnému z mnoha recenzentů v TEMU ten pach nevadil natolik, aby se o něm zmínil.
A co už teď? Hned jsem je vypral a vyprané už bych je nevracel. Buď jsem je předtím z nezkušenosti dost pečlivě neočichával, nebo se pach praním mohl nějak aktivovat, uvolnit, zesílit ... co já vím.
Jasně, mohl jsem se stydět, čekat, až snad časem v teple vysmrádnou, a hlavně si to nechat pro sebe. Nebo tady upozornit na zkušenost, s jakou je také třeba při nákupech v TEMU počítat (po doručení zásilky si na to dát pozor a pokud se to stane, zboží rovnou vrátit), protože právě proto jsem toto vlákno započal. Zveřejnil jsem to s jistotou, že na to někdo bude reagovat jízlivě. Njn, tak to chodí.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 11:28    Předmět: Citovat

Já si třeba neumím představit kupovat oblečení z eshopu, jedno jakého. Než si něco koupím, potřebuju si to vyzkoušet. Taky mám atypickou postavu. Ale asi je to můj problém, všichni okolo nakupují oblečení přes internet, objednají deset kusů, vyberou si jeden a zbytek vrátí.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 11:57    Předmět: Citovat

Lukas-Peca: U mne to byla spíš zvědavost a jednorázová zkušenost s takovým nakupováním. Nakoupil jsem vícero oblečení s vědomím, že to mohou být vyhozné peníze, a nakonec jsem z toho nevrátil skoro nic. (Obcházení obchodů s oblečením a zkoušení jejich sortimentu mě nebaví, během vracejících se vln COVIDu jsem k tomu měl vyloženě odpor a roky jsem v chladnějším období reálně chodil v jediných dlouhých nových nebo jedněch dlouhých praním velice vybledlých kalhotách.) Nejen že jsem vše z TEMU po letmém posouzení proporcí hned vypral, ale i když mi jsou některé kalhoty trochu krátké a trochu plandavé, podle zkušeností bych tady v UH asi nic moc lepšího stejně nesehnal. Sehnal bych trochu delší (tj. správně dlouhé) a ještě plandavější. Například modré džíny z prvního nákupu svou roztažností samy i bez opasku drží pod pasem na bocích, ne neúnosně nízko a přitom dole dosahují přijatelně přes polobotky. Ještě hůře mi padnou hezké šedé manšestráky; nebyly moc drahé a lépe padnoucí kalhoty takového druhu jsem tu sháněl marně. I přes smradlavost černých džínů jsem neodolal a vzal jsem od stejného výrobce ještě modré džíny vystavené ve stejné velikosti na stejném modelu s nadějí, že i ve skutečnosti budou mít skoro stejný střih a třeba nebudou smrdět. Případně je zdarma vrátím. /Doplňuji, že indigové dorazily, deklarováno stejné složení materiálu, ale nesmrdí, stejný výrobce, stejný model na fotce, stejná velikost 32, v pase stejné, ale trochu širší nohavice a hlavně jsou jsou o dost kratší. Co už nadělám. Zdály se na první pohled dobré a proto už jsou vyprané. Zas tak strašně krátké nejsou za necelé tři stovky./ Tím snad s nakupováním oblečení z TEMU končím. Jsem na mnoho let zásoben a pak už bude svět úplně jiný, jak v reálném čase pozorujeme. Možná pak budeme na někdejší evropské standardy ke škodlivinám vzpomínat se smutně rozpačitým pousmáním, pokud tu někde ještě budeme.
Napadá mě k tématu, že vývoj situace s individuálními nákupy přes internetové tržnice a se skandálními odhaleními škodlivin nás možná nakonec opravdu mentálně otočí a přivede k velmi střídmým a uváženým nákupům řádově dražšího oblečení u luxusních drobných místních prodejců. Nevím. Uvidím. Nebylo by špatné, kdyby to takto fungovalo a nebyl by to zase jen nějaký podfuk s kvalitativně podobným, ale strašlivě předraženým šuntem.
Nosívával jsem kdysi oblečení třeba z Prostějova, než se mi s vývojem nových textilií (typicky asi bavlna - len) začalo krátce po zakoupení rozpadat.

Naposledy upravil Lojza1 dne út březen 04 2025, 20:40, celkově upraveno 1 krát.
martinkopp

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 13:58    Předmět: Citovat

Lukas-Peca: nech lojzu1 žít v jeho naivních snech že na temu je něco jiného než na aliexpresu Smile Psali jsme mu tu mnohokrát že kupovat oblečení z číny je kravina, že je spousta testů kde ty chemky našli, ale komu není shůry dáno... Nikdo se hrstkou zdravého rozumu tohle nedělá, a těm co si myslí že mají místo nosu plynový chromatograf trocha chemky už víc ublížit nemůže, takže je celkem zbytečné jim jejich pravdu vyvracet. Temu je v češtině, tak je tam kvalitnější zboží než na ali. Howgh. Smile
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 14:04    Předmět: Citovat

martinkopp: Opakuješ se a píšeš za sebe v nemístném plurálu. Drž se svého Howgh a netroluj.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 14:07    Předmět: Citovat

Snad jsem zahlédl, že jedním z mála kupujících v četných nabídkách ocelového či litinového posuvného stolku byl i někdo z ČR. Zahlédl jsem, že jeden z těch mála kupujících ho hned i vrátil. Cena by byla lákavá, ale asi to opravdu nemá smysl. Kdyby měl někdo podložený názor, sem s ním.

Snad solidnější posuvný stolek z TEMU.png
 Komentář:
 Velikost:  269.17 kB
 Zobrazeno:  12 krát

Snad solidnější posuvný stolek z TEMU.png

Lojza1

PříspěvekZaslal: po únor 24 2025, 14:13    Předmět: Citovat

Nemá někdo solidnější zkušenosti s touto tiskárničkou?

Dětská tiskárnička 3D z TEMU.png
 Komentář:
 Velikost:  191.46 kB
 Zobrazeno:  23 krát

Dětská tiskárnička 3D z TEMU.png

Celeron

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 13:02    Předmět: Citovat

Měl jsem tady na opravu ET K7 a nic moc, velký vůle v tomhle systému letmýho uložení jedný osy. Tryska se kejklala při lehkém tlaku až 2 mm na každou stranu. Za mě nebrat, je potřeba větší tuhost.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lojza1

PříspěvekZaslal: út březen 25 2025, 1:30    Předmět: Citovat

Já už tady mezitím tu tiskárničku EasyThreed K10 nějaký čas mám a hraju si s ní. Pojezdy má řešené jinak, ale s vůlemi v nich je to srovnatelné. 2 mm asi ne, ale i tak jsou velké. Choulostivé je to u posuvu Z, protože se v té vůli viklá celé rameno s posuvem X a na vzdálenějším konci osy X to může dělat velkou odchylku. Já jsem posuvy přemístil tak, aby největší vůli měl vozík s hlavou na pojezdu X, kde to vadí nejméně, a nejmenší vůli má pojezd Z. Ta tři ramena jsou všechna zaměnitelná. Celá konstrukce má i montážní vůle. Jeden spoj je trvalý, základna svislého ramene s posuvem Z na podstavě se jednou nasadí a není důvod ji v budoucnu sejmout. Tam jsem použil tavné lepidlo. V rozebíratelných spojích jsem nepříjemné vůle vymezil papírovými vložkami. Plastová podstava byla z výroby prohnutá tak, že se na stole houpala a posuvný stolek byl proto tak šikmo (viz fotka z těch začátků), že seřízení bylo nadoraz (i to seřizování jsem upravil, aby nebylo tak moc ke vzteku). Podstavu jsem opatrně prohřál horkým vzduchem a narovnal. Dobastlil jsem dva přepínače k úpravě teploty extrudéru o +20 °C a +10 °C; je tam dělič rezistor SMD 4k7 a v extrudéru vysokoteplotní termistorový senzor NTC 100 kΩ (25 °C). K tomu 4k7 případně přidávám přepínači paralelní 22k, 10k nebo 6k2. Filament PLA Silk z TEMU si zvýšení teploty vynutil, aby dobře procházel extrudérem. Tak, jak je defaultní model raketky naplátkován do souboru gcode, s neoriginálními filamenty tlačí nedostatečné množství materiálu, takže se dvouvrstvé svislé stěny raketky snadno rozčleňují do těch dvou vrstev.
Já mám v notebooku Win8 a v nich mi nešlo nainstalovat žádný slicer dodaný na FLASH i s dalšími soubory. Nainstalovat se povedlo z Internetu slicer Lychee, ale ještě jsem se nedopracoval k pokusům s ním.
Mechanická konstrukce je toho druhu, který nutí kutila upravovat a vylepšovat až do uspokojivého stavu, nepřiměřenému ale množství ztraceného času. Už po prvním sestavení bez úprav tiskárna fungovala a výtisky nevypadaly nijak tragicky. S popsanými drobnými opatřeními se výsledek zlepšil, ale neřekl bych, že zásadně. Ty vůle tam jsou a asi se to bez úprav tiskárny nebo odladění souboru moc nehodí k tisku přesnějších technických dílů. Požadavek na tuhost konstrukce se mi ale nezdá úplně zásadní. Nepříjemné jsou drobné změny s teplotou, vůli kterým je třeba nechat tiskárnu po zapnutí trochu zahřát (má v podstavě elektroniku) a před tiskem kontrolovat a dolaďovat polohu tiskové plochy. Časem sem dám nějaké další obrázky.
Pro seznámení s 3D tiskem mi to za tu cenu připadá vyhovující a při menších nárocích na přesnost to může vyhovět i potom.

Dodatečně zatím doplňuji, že jsem podle vzorků z místních zdrojů vybral dva produkty PLA a jeden TPU, které díky přepínačům dávají dobré (řekl bych výborné) výsledky s trochu problémovou defaultní raketkou. TPU ale zalepuje a tím ničí originální podložku. Právě dělám bezproblémové pokusy s tiskem toho TPU na nevyhřívané mírně matné sklo (velmi jemně hrbolaté, ale ne leptané). Problémy ale mám zatím u raketek z TPU s nespolehlivou lepivosti vrstev. Jeden PLA vypadá hezky, nevyžaduje zvýšení teploty hotendu, ale je dražší a možná méně teplotně odolný (nevím). Druhý je z těch hodně levných a má teplotní rozsah hotendu mezi běžnými PLA z těch nejvyšších. Z toho jsem teď pokusně vytiskl spoustu modelů z knihovny gcode na webu EasyThreed. Podotýkám, že jsem dost spokojený s tiskem, ale víceméně nespokojený s modely v knihovně (nekompletní sestava dílů, nefunkční píšťalky, zásobník na články AA a AAA, který je ale zmenšený a proto k ničemu, nedomyšlené a proto neoptimální návrhy nějak fungujících věciček). Z TEMU dorazila i sada dvou špulek po 250 g černý a čirý PLA, které také fungují snad dobře i se základní teplotou hotendu, ale vycházejí docela draho a u černého si nejsem úplně jistý lepivostí. Kupovat filamenty v TEMU mi připadá podle mých zkušeností i s problémovou první špulkou 1 kg PLA Silk nevýhodné a riskantní. Tuzemští dodavatelé nabízejí od definovaných výrobců kvalitní a poměrně levné špulky s návinem PLA typicky 1 kg, což u této tiskárny vyžaduje nějak vyřešit odvíjecí stojan (mj. aby filament při zmíněných vůlích nelomcoval hlavou). Já jsem si prozatím udělal improvizovaný trn z roličky od strečové pásky a dvou vyřazených kuličkových ložisek užitím tavného lepidla jako tmelu.

EasyThreed original filament 1 r.jpg
 Komentář:
 Velikost:  96.3 kB
 Zobrazeno:  11 krát

EasyThreed original filament 1 r.jpg

EasyThreed original filament 3 r.jpg
 Komentář:
 Velikost:  91.65 kB
 Zobrazeno:  10 krát

EasyThreed original filament 3 r.jpg

TEMU PLA fake filament 1 r.jpg
 Komentář:
 Velikost:  142.33 kB
 Zobrazeno:  11 krát

TEMU PLA fake filament 1 r.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strana 8 z 8

Přejdi na: