Zaslal: so únor 22 2025, 22:26 Předmět:
VOLT GREEN BOOST 3000 jsem uvedl jen jako příklad. U jiné verze od Voltu může být rozsah napětí na AC výstupu klidně i jiný. Vy máte přesně tu odkazovanou verzi VOLT GREEN BOOST 3000 a nebo máte jinou?
Zaslal: so únor 22 2025, 23:16 Předmět:
Tak u něj asi rozsah jmenovitého napětí neznamená skutečný rozsahu napětí, které na AC výstupu může být. Podstatné tedy bude to jaké nejnižší napětí se na AC výstupu vyskytuje. Jestli ten měřič skutečné funguje už od napětí okolo těch 40V AC tak by to mohlo být použitelné i pro kunc75, který má JA-SOL-2,5KW od Jablotronu s rozsahem AC napětí na výstupu o něco vyšším jak zmínil od 55V AC.
Zaslal: po únor 24 2025, 8:38 Předmět:
ronoda napsal(a):
To měřidlo lze zapojit několika způsoby. Pokud vlastní měřidlo napájíte 230V ze sítě, tak svítí stále. Jinak ho lze napájet i přímo měřeným napětím, tak to mám já, zhruba od těch 40 V svítí display a měří. Možná měří i dřív ale display svítí opravdu až od těch cca 40 V.
To by mohlo být ono. Jen se ještě zeptám, pokud se měřidlo napájí z 230V, má další svorky pro připojení měřeného napětí? V návodu https://www.hadex.cz/navody/r082.pdf nic takového nevidím a pokud ne, takové měření mi nedává smysl... Díky
Zaslal: po únor 24 2025, 10:38 Předmět:
kunc75*** Na posledním obrázku je to vidět. Tou trubičkou s oranžovou cívkou stačí jen prostrčit jeden vodič od měřeného spotřebiče. Napájení měřidla lze připojit přímo na 230V nebo to napájet také měřeným vodičem.
edit: je to vlastně popsané v prvním odstavci - 1) POPIS
editII: V originál návodu je ještě napsáno že měří i modifikovanou sinusovku
Zaslal: po únor 24 2025, 11:28 Předmět:
ronoda napsal(a):
Napájení měřidla lze připojit přímo na 230V
OK, tomu rozumím, ale pak přeci naměřený výkon ani spotřeba nebude odpovídat skutečnosti v měřeném obvodu, kde bude měřen jen proud a napětí může být různé od 230V. Nebo mi něco uniklo?
Zaslal: po únor 24 2025, 19:24 Předmět:
@ ronoda - máš u toho solar bojleru spirálu se sníženým odporem? Protože jestli tam máš běžnou na 230V, pak využiješ jen menší část výkonu, který by mohly panely dát. Ze 4 panelů dostaneš tak 150V, modif. sinus má obvykle nějaký deadtime, takže reálně to dá cca 700 - 800W do spirály 24Ω, přitom panely mohou dát 2kW.
OK, tomu rozumím, ale pak přeci naměřený výkon ani spotřeba nebude odpovídat skutečnosti v měřeném obvodu, kde bude měřen jen proud a napětí může být různé od 230V. Nebo mi něco uniklo?
Musí se připojit měřené napětí, jinak to bude ukazovat špatně. O ten přístroj (D52-2066) mám také zájem, tak doufám, že si bude pamatovat naměřenou spotřebu.
Zaslal: út únor 25 2025, 22:09 Předmět:
Olchor napsal(a):
@ ronoda - máš u toho solar bojleru spirálu se sníženým odporem? Protože jestli tam máš běžnou na 230V, pak využiješ jen menší část výkonu, který by mohly panely dát. Ze 4 panelů dostaneš tak 150V, modif. sinus má obvykle nějaký deadtime, takže reálně to dá cca 700 - 800W do spirály 24Ω, přitom panely mohou dát 2kW.
nonius*** pamatuje
Bojler je klasický, spíš asi ten nejlevnější na trhu, spirála mokrá. (suchá taky není žádná výhra) Možná máš pravdu, takový odborník nejsem, abych ti mohl odporovat. Každopádně od jara do podzimu řeším co s přebytkem výkonu ( v létě vypíná už ve cca 12.00 - bojler nahřátý, tak si myslím, že mě to moc trápit nemusí.
Zaslal: pá únor 28 2025, 18:07 Předmět:
Dnes elektroměr D52-2066 první den v provozu (6 ks Hi-MO LR4-72HPH 455Wp, JA-SOL-2,5KW, TPK 210 – 12/2,2 kW v OKC 300 NTR/BP). Zdá se, že by mohl měření zvládat, střídač při západu slunce při cca 70 V odpojil výstup. Foto je z rána, uvidím po několika dnech
Copy of IMG_4335 A202002 Fotovoltaický ohřev vody.jpg
Zaslal: čt březen 27 2025, 8:27 Předmět:
Krátce o měření teploty v bojleru:
Použité komponenty:
1 x SHELLY Plus 1 Spínací modul
1 x SHELLY Plus AddOn Senzorové rozhraní
2 x DS18B20 Teplotní senzor
SHELLY pomocí webhook zapisuje naměřená data do Google Sheets. Hodnotu NABITÍ počítám z průměru hodnot HORNÍ ZÓNA a DOLNÍ ZÓNA, 10°C je 0%, 60°C je 100%. Výsledek je na obrázku.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.