Jestli to není tajný - jaký déčko? Dnes jsou ty nejběžnější řešené jako BTL s nesymetrickým napájením. Takže nějaká historie s IRS2092? _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Jo, to je vono. To přesně s tím zdrojem poháním.
https://photos.app.goo.gl/idhZighu9BAmxeuj7
Uprostřed dva zdroje, po stranách vzadu přídavné DC filtry, před nimi dva moduly koncáku - sundaný ventilátory a teplo jde CU můstkem do kisny. Na zadním panelu výstupní ochrany a vpravo za přepážkou BT přijímač. Dává to s tím zdrojem asi tak 2x 300W, a váží to 3,5 kila i se skříňkou velikosti malinko přes A4.
Není to úplně hifi, ty koncáky poměrně dost šumí, takže se to nehodí na tichý poslech doma. S pasivním chladičem by to šlo třeba do subwooferu.
Ten modul s IRS potřebuje minimálně 2x50V aby se rozběhnul. Se zmíněným zdrojem 2x55V v pohodě.
Sorry za zaplevelení vlákna... _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st březen 26 2025, 9:28 Předmět:
Dá 2x24V naprázdno, ale zatíženej jen těžko ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Nevíme zda Caleron potřebuje stabilizované napětí. Ale toroid je oproti trafiku EI o něco tvrdší. Zkoušel jsem to teď zatížit žárovkama 24V 35W, a napětí je 21V
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st březen 26 2025, 17:05 Předmět:
Podařilo se mi nalýzt dvousloupek zelený zablemtaný trafo z ruskýho sáláku, který má na každým sloupku 25V a dál na každým sloupku 1,8 a 4,5V. Sloupek má 40 x 25 mm, takže výkonu dost. No a pokud by těch 25V bylo málo nebo moc, dá se těma dalšíma napětíma sčítat nebo odčítat. Když za to dám 4 diody, elyty 4G7/35V a pak LM317 a LM337, tak bude do 1,5A vystaráno. No a pokud nebude stačit, tak se stabilíky posílej výkoňákama, to jsem tu už před cca rokem řešil. _________________ Jirka
Nevíme zda Caleron potřebuje stabilizované napětí. Ale toroid je oproti trafiku EI o něco tvrdší. Zkoušel jsem to teď zatížit žárovkama 24V 35W, a napětí je 21V
Těch 17V se uvádí při jmenovitém zatížení (2A). Pokud je to pravda, tak na výstupu bude při opravdu hodně dobré filtraci něco pod 23V. Problém bude ale výkon. On shání 48W trafo, ty máš 34W.
Těch 17V se uvádí při jmenovitém zatížení (2A). Pokud je to pravda, tak na výstupu bude při opravdu hodně dobré filtraci něco pod 23V. Problém bude ale výkon. On shání 48W trafo, ty máš 34W.
U toroidů člověk někdy nevěří že dokáže "koza dojít krev" . Zkoušel jsem ten toroid zatížit proudem 2,2 A na větev. Napětí kleslo na 19,89V. Teplota vinutí po 20 min. zátěže se zdá na dotek malá.
Celeron má samozřejmě pravdu, zapomněl jsem připočítat druhou větev .
Při testu to musíš zatížit cca 2,8A a obě větve zároveň, pokud připojuješ zátěž na AC. Ale je možné že je tráfko předimenzované a problém nebude. Papírově tam ale cca 1/3 výkonu chybí.
Právě z praxe vím že hodně toroidů zvládne daleko větší zatížení než uváděné parametry na štítku. Zatím co u trafek EI je to právě naopak. Jasně že fyzika říká něco jiného
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt březen 27 2025, 8:19 Předmět:
A jak se chovaj ty dvoucívkový dvousloupky? Nevím, jestli to jsou dvě U proti sobě, nebo to rusáci motaj z pásku provlíkáním. Nikdy jsem to trafo kvůli těžkýmu zablemtání zeleným sajrajtem nerozebral. A ani jsem nikdy tohle trafo neviděl spálený i když jich bylo v EC1033 v každým zdroji tři, na každou fázi jedno a těch zdrojů bylo vyšší desítky. To EC žralo skoro 30KWh, odhadem 2/3 zdroje a zbytek motory. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt březen 27 2025, 8:55 Předmět:
Pokud můžu soudit podle trafa z "dvouchlapový BTV" značky "Электрон Д-220", který nese označení "TC-280", tak ty ruSSácký dvoucívkový dvousloupky jsou klasický na epoxid z pásku motaný, řezaný a zabrušovaný "céčka". To zablemcání se dělalo na "tropikalizovanejch" nebo obecně vojenskejch konstrukcích namočením do vytvrditelnýho plastu po finální montáži a odzkoušení - a fakt je, že takový trafo je potom už bez použití aspoň kostky tritolu nerozebratelný ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.