Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

D: tiskárny 2ks, fax, repro k PC, trafa
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
judeware

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 11:57    Předmět: Citovat

Mně se to děje taky.

"Vy jste nám pěkně vyčistil, tedy zrychlil, náš notebook (opravil antény, rozchodil mou starou a oblíbenou žehličku, kterou mi nikdo nechtěl udělat, atd.). Nechcete za práci ještě tady ten starej počítač po synovi a různé knížky o technice a PC? Jinak to dáme pryč."
A já podobné předměty obvykle neodmítám a pak se divím, co toho je. Což se projevuje právě teď, kdy mě čeká opouštění skladových prostor v budově OÚ (viz mé rozsáhlé téma). Embarassed
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 12:11    Předmět: Citovat

Aspon je to kompletne. Keby sa to vycistilo a rozchodilo, dalo by sa to aj predat. Agresivna izolacia kablov voci plastom je pomerne casty problem aj u novsich vyrobkov. Preto kable nikdy nenamotavam na plast - najlepsie je kabel zmotat samostatne a vlozit do nejakeho obalu.

Nedavno podobne vyprataval sklad adakar - stale mam doma od neho kopu veci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VASEK_W

PříspěvekZaslal: pá únor 28 2025, 22:12    Předmět: Citovat

Nachomýtl jsem se k "vyhazování" rezistorů. Jsou to staré typy, něco málo TR144, něco TR153, a většina je MLT-1 v pěti procentech. Je to tak po deseti až třiceti kusech od hodnoty. Počítat to nehodlám, je to i zalepené v obálkách Sad
Pokud by to někdo chtěl, tak to dojdu "smést" do krabice a za kód Zásilkovny, nebo Balíkovny to pošlu.
Ukecal jsem týdenní odklad, pak to jde do koše Sad

Jsou tam na obálkách napsané hodnoty, ale opět nebudu kontrolovat, jestli je to pravda:
v ohmech 12, 51, 68,91,150, 220, 270, 390
v kiloohmech 1K1, 1K5, 1K8, 3K9, 4K7, 5K6, 6K8, 7K4, 8K2, 10K, 11K, 12K, 15K, 16K, 18K, 27K, 33K, 36K, 39K, 43K, 47K, 51K, 56K, 62K, 100K, 130K, 150K, 220K, 270K, 390K, 470K, 560K, 620K, 680K, 820K,
v megaohmech 1M, 1M1, 1M6, 2M, 2M2, 2M7, 3M3, 4M7, 5M1,6M8, 8M2

Vašek

EDIT: rezistory zamluveny pro eleferner

P2280210.JPG
 Komentář:
 Velikost:  145.92 kB
 Zobrazeno:  18 krát

P2280210.JPG

P2280211.JPG
 Komentář:
 Velikost:  131.86 kB
 Zobrazeno:  12 krát

P2280211.JPG

P2280212.JPG
 Komentář:
 Velikost:  137.49 kB
 Zobrazeno:  14 krát

P2280212.JPG

P2280213.JPG
 Komentář:
 Velikost:  130.59 kB
 Zobrazeno:  13 krát

P2280213.JPG

P2280214.JPG
 Komentář:
 Velikost:  133.9 kB

P2280214.JPG

Naposledy upravil VASEK_W dne so březen 15 2025, 22:38, celkově upraveno 1 krát.
VASEK_W

PříspěvekZaslal: so březen 08 2025, 22:45    Předmět: Citovat

Přidávám:
- Napaječ k vláčkům, případně autodráze F2

- Pro nostalgiky a restaurátory jedno trafo pravděpodobně z elektronkové černobílé televize 6 PK 600 51, a plošný spoj nějakého malého rádijka jako zdroj náhradních dílů

- Kabel SCART-SCART, je na něm napsáno že by měl být dlouhý 14m.

Funkčnost věcí neznám, dle možností bych ji ověřoval jen v případě zájmu.

Na velikonoce to odvezu na SD.

Případně posílám za kód Balíkovny nebo Zásilkovny.

Vašek

P3080061.JPG
 Komentář:
 Velikost:  272.62 kB
 Zobrazeno:  8 krát

P3080061.JPG

P3080062.JPG
 Komentář:
 Velikost:  259.6 kB

P3080062.JPG

P3080063.JPG
 Komentář:
 Velikost:  235.74 kB

P3080063.JPG

P3080064.JPG
 Komentář:
 Velikost:  163.29 kB
 Zobrazeno:  11 krát

P3080064.JPG

P3080066.JPG
 Komentář:
 Velikost:  270.92 kB
 Zobrazeno:  9 krát

P3080066.JPG

EKKAR

PříspěvekZaslal: so březen 08 2025, 23:37    Předmět: Citovat

Ta DPS z tranzistoráku je podle součástek ruSSácká, trandy odhaduju na MP39, MP40 nebo MP41. Výroba 70.-80. léta.

EDIT:
Tak jsem trochu popátral, deska je samozřejmě ruSSká, ale rádio není ze 70-80. let, alébrž je to buď typ "TOPAZ-2" (v originále "ТОПАЗ-2") anebo "SOKOL" (v originále "СОКОЛ") - zapojení a DPS měly oba stejný, lišily se jen designem škatulky. A uvedení do výroby bylo světe podrž se v roce 1963!!!!

Obsahuje to 7 tranzistorů, samozřejmě bambusovejch, podle fotky žádnej nechybí, použitý typy byly všecky vodivosti PNP, 3ks "P422" ("П422"), 2ks "P15"("П15") a 2ks "P14" ("П14"). Umělo to dlouhý a střední vlny, samozřejmě AM, byl to superhet s feritovou anténou, kmitajícím směšovačem, dvojstupňovým zesilovačem mezifrekvence a diodovým detektorem, nf zesilovač 3-stupňovej s transformátorovou vazbou mezi stupněma, konec push-pull do výstupního trafa. Výkon to mělo strašnej, AŽ 100mW při 6% zkreslení a šířce pásma 450-3000Hz při napájení 9V ...
Pramen - kniha "Spravočnik po tranzistornym radioprijomnikam" z roku 1974, stránky 443-451. Přikládám schéma a osazení DPS, na obrázek schématu už se mi při printscreenování nevešla poznámka, že přepínač rozsahů je v poloze "DV".

schéma.png
 Komentář:
 Velikost:  238.58 kB

schéma.png

DPS osazení.png
 Komentář:
 Velikost:  295.39 kB
 Zobrazeno:  9 krát

DPS osazení.png

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eleferner

PříspěvekZaslal: út březen 11 2025, 21:44    Předmět: Citovat

Djooo, nezmensene klavesnice s "asijskym" layoutem Enteru a Backspace, to uz se dnes moc nevidi. V devadesatkach je sem prodejci PC valili ve velkem, protoze na nich byl nejvetsi vyvar. Taky mam nejake Mitsumi a Samsungy nasyslene, aby mi vydrzely do smrti... na moderni zmensene klavesnice se "spravnym zapadnim" layoutem jsem si uz nezvyknul.

Kolik dohromady vazi ty odpory? Je jich alespon kilo? Vzal bych je do mistniho elektro krouzku, i kdyz ty zcernale vyvody na MLT nejsou pro zacatecniky nic moc... :-/
VASEK_W

PříspěvekZaslal: út březen 11 2025, 23:07    Předmět: Citovat

Těch odporů bude to kilo určitě, neb přidám ještě hromadu svých vlastních neruských rezistorů a plus ještě další součástky, co už jsou dnes mimo zájem kutilů.
Co takhle když bych jim odsypal do pytlíčků i nějaké trimry? Těch mám velkou krabici a některých hodnot je i 500 a více kusů.
A mám tu také hromady starých přístrojů na rozebírání, že by se děcka zabavila a ještě něco z jejich konstrukce také přiučila? Ale to už je na osobní odvoz minimálně nějakým kombíkem. A bylo by těch aut s věcmi ve finále asi více, protože to musím všechno zlikvidovat, neb se nemohu domu pomalu ani vejít, a syslení už není moderní Wink
Časem to stejně postupně poodvážím do červených kontejnerů. Tu administrativní buzeraci u nás v technických už vícekrát nehodlám absolvovat Sad
Červený kontejner je oproti tomu balzám na duši, nic nechce, nepřikazuje co kam složit, kde čekat, neváží auto při vjezdu a výjezdu Wink

Před několika lety jsem měl rozjednáno s jedním pánem poslání velké bedny součástek a relátek s 12-ti voltovými cívkami pro jeden dětský kroužek. Jenže to pak utichlo, a nyní když bych mu to rád poslal, tak zase i přes několik pokusů nemohu najít ve starých emailech nějaké spojení na něj Sad Tak to už holt nesplním, ale pošlu to případně někomu jinému.

Vašek

EDIT: tak jsem pána díky bastlírně ve své paměti a následně v emailech našel. Je to ing. Axman

Naposledy upravil VASEK_W dne so březen 29 2025, 18:17, celkově upraveno 2 krát.
eleferner

PříspěvekZaslal: st březen 12 2025, 10:53    Předmět: Citovat

Poslu SZ a domluvime se.
VASEK_W

PříspěvekZaslal: pá březen 14 2025, 21:16    Předmět: Citovat

Nabízím několik desítek vyřazených satelitních přijímačů za odvoz. Jsou to typy, které dnes již nefungují, z doby před mnoha roky, kdy se museli obměnit kvůli přechodu na jinou normu. Jsou tam Topfieldy a řada dalších typů té doby. Pokud z toho nějaké součástky vytěžíte pro vlastní kutění, tak to bude smysluplnější využití, než Kovošrot. Jsou převážně ještě v plechových krabičkách co jdou použít i na nějaké jiné výrobky, mají vestavěné spínané zdroje ...
Dále bych k tomu připravil nějaké staré osazené tišťáky, součástky atd., co již už nevyužiji.
Ještě mne napadla myšlenka pro využití v nějakém radiotechnickém kroužku, kde by si na nich děcka trénovala vypajování a pájení, případně využila nějaké součástky pro své výtvory.

Vašek
VASEK_W

PříspěvekZaslal: so březen 29 2025, 17:09    Předmět: Citovat

Další krok debordelizace. Nabídka plné krabice trimrů, které bych rád rozdělil mezi nějaké elektrotechnické kroužky. Pokud nějaký kroužek máte, přihlaste se, trimrů je od několika stovek až po tisíce od jednotlivých hodnot. Rozdělovat to budu nejraději podle celých nerozbalených balení, abych to nemusel znovu pytlíkovat Sad
Trimry jsou to malé s roztečí 5mm. Jsou tam papírové i plastové, stojaté i ležaté.
Dále jsou tam rezistorové sítě 1,5kohmů typ "A", je v nich sedm rezistorů se společným přívodem.
A ještě nabízím výkonové rezistory s označením 208-8 56R, těch je několik desítek.

Ilustrační fotky pro hodnotu trimrů např. 100 ohmů jsou v přílohách, a taktéž fotky rez.sítí.

Zatím to vše budu dělit na dvě hromádky, pokud se nikdo jiný do týdne nepřihlásí. Jedna je zatím pro eleferner, a druhá pro ing. Axman.

Kroužkům to pak vše najednou v jedné krabici pošlu za kódy na Zásilkovnu, nebo Balíkovnu.

Hodnoty trimrů k dispozici bez určení počtu kusů, počítat to fakt nemám čas.

v ohmech: 100, 300, 500
v kohmech: 1k, 3k, 5k, 10k, 25, 30k, 100k, 220k, 300k, 330k, 470, 500k,
v Mohmech: 1M

Vašek

P3290244.JPG
 Komentář:
 Velikost:  209.96 kB
 Zobrazeno:  14 krát

P3290244.JPG

P3290245.JPG
 Komentář:
 Velikost:  219.89 kB
 Zobrazeno:  6 krát

P3290245.JPG

P3290246.JPG
 Komentář:
 Velikost:  228.63 kB

P3290246.JPG

P3290247.JPG
 Komentář:
 Velikost:  219.58 kB
 Zobrazeno:  5 krát

P3290247.JPG

P3290248.JPG
 Komentář:
 Velikost:  162.92 kB
 Zobrazeno:  4 krát

P3290248.JPG

VASEK_W

PříspěvekZaslal: so březen 29 2025, 17:18    Předmět: Citovat

A ještě každému kroužku přihodím několik desítek kostřiček pro trénování navíjení cívek Wink
Bohužel jádra již nejsou, jen nějaké feritové kloboučky nasazované na cívku zvnějšku.

Na fotce jsou s výše uvedenými rezistory.

Vašek

EDIT: tak jsem sáhnul ještě hlouběji do skříně, a ejhle co se neobjevilo. Ještě nějaké plastové krytky s vnitřním závitem a do nich pasuji feritové kloboučky s vnějším závitem. Takže by to mohlo být i nějak v rámci možností laditelné Wink
Je jich zase cca několik stovek kusů, tak zájemce podělím ...
Fotky xx253, xx255, xx256

P3290250.JPG
 Komentář:
 Velikost:  160.51 kB
 Zobrazeno:  7 krát

P3290250.JPG

P3290251.JPG
 Komentář:
 Velikost:  154.9 kB

P3290251.JPG

P3290253.JPG
 Komentář:
 Velikost:  147.33 kB
 Zobrazeno:  5 krát

P3290253.JPG

P3290255.JPG
 Komentář:
 Velikost:  142 kB
 Zobrazeno:  3 krát

P3290255.JPG

P3290256.JPG
 Komentář:
 Velikost:  177.51 kB
 Zobrazeno:  8 krát

P3290256.JPG

eleferner

PříspěvekZaslal: so březen 29 2025, 20:29    Předmět: Citovat

Diky ze na "muj" krouzek stale myslis, pak mi napis na mail, az budes mit vse pohromade.

Trimry jsou urcite super, to se do jednoduchych analogovych obvodu vzdy hodi. Vykonove odpory taky, jako umele zateze apod. U odporovych siti si nejsem jisty, sice digitalni obvody delaji, ale nic tak sloziteho, aby mely smysl. No, kdyztak je zde prenecham nekomu jinemu.

Ze pro prvni kostricky nejsou jadra nevadi, nejake Prametacke zbytky jeste za par korun doprodava firma DOE a ferity.cz. I tady na EB je obcas po podobnych kostrickach shanka na MF trafa apod., tak treba se nekdo ozve.

Mimochodem, kdyz mas takova kvanta stejnych a originalne napytlikovanych soucastek, nechces je radsi prodat prekupnikum typu Hezky Den, Puhy nebo Kondik.cz? Samozrejme ti za ne daji malo, ale lepsi malo, nez nic...
VASEK_W

PříspěvekZaslal: so březen 29 2025, 22:42    Předmět: Citovat

Prostě mám charitativní období Wink
Tak to zatím necháme takto.

Součástky jsou. Ale třeba smd ani zatím nenabízím, to pro děcka moc není. Budu se snažit vybrat pro jejich seznamování s elektronikou THT součástky, co už v životě neupotřebím. Až toho bude rozumná krabice, tak dám vědět, a domluvíme dopravu, ať mi to tu dlouho nepřekáží.

Spíše mne mrzí, že není žádný zájem o vyřazené přístroje jako zdroj součástek (Postupně je tedy přesunu do červených kontejnerů). Co by jsme za ně před čtyřiceti lety dali. Takové množství součástek! Tenkrát jsem mezi zkouškami ve škole běhal po pražských bazarech a prodejnách klenot, abych posháněl a nakoupil sobě a kolegům alespoň nějaké součástky pro stavbu věcí dle Amára a další literatůry... Jó, ta nostalgie.

Vašek
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: