Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá březen 28 2025, 21:31 Předmět:
judeware napsal(a):
...
Po odkrytování jsem zjistil několik chyb a závad. Vraj odchází oranžový tantalový C12, 6M8 (vpravo od MC1377, je spíš vlivem závady hnědý) a kvůli němu shořel T1 KC635 (vlevo od černého DINu). Potvrzeno. ...
A DEJ SI BACHA, pokud budeš v rámci opravy nahrazovat tesláckej KC635 jeho evropským vzorem BC635 - "kácéčko" má uprostřed vývod báze, "bécéčko" kolektoru. Nevím, kterýho vosla tenkrát v Tesle napadlo změnit pinout u součástky jinak elektrickýma parametrama plně odpovídající svýmu vzoru, ale dělalo a dělá to fůru problémů lidem, kteří o týhle k0k0tině nevědí. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Naposledy upravil EKKAR dne pá březen 28 2025, 21:33, celkově upraveno 1 krát.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5534 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: pá březen 28 2025, 21:40 Předmět:
Mám model 90, mal som model 91, a mám aj model 92, ale žiadny pri nahrávaní hry nepíska. Z princípu to robiť nemôže, stačí pozrieť schému. Pokiaľ to niekomu robí, tak to tam niekto dorobil nejakým odporom.
Ale! Raz som menil LM311 (áno, v novšej verzii je LM311, v staršej bol MAB311), mal som nejaký falošný z číny, a s ním to ticho pískalo. Premeral som ho, a mal inak piny, takže jeden z jeho výstupov išiel do skratu, a to spôsobovalo kolísanie napájacieho napätia podľa vstupného signálu, čo bolo počuť v reproduktore.
Na fotke vpravo hore medzi odpormi... to je sklenená dióda alebo odpor vedúci smerom dolu? Je tam dobre?
Na vymenený tranzistor je dobré dať malý chladič, kúri tak že sa na ňom nedá udržať prst. Ono robiť z 22V 12V nieje ktovie aký nápad, ale čo už. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá březen 28 2025, 22:04 Předmět:
Pak by tam asi byl lepší BD135/138/139, na ten je křidýlko jednodušší našroubovat, než na TO-92long ... A to i když to bude neorigo, ale bude to funkční a rozhodně spolehlivější než s KC635. Protože teplo je prevít ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: pá březen 28 2025, 22:28 Předmět:
Sú tam malé diery, nič iné ako TO92 tam len tak nevojde. Rozšíriť ich nejde, majú prekovy. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Zaslal: pá březen 28 2025, 22:36 Předmět:
Mě spíš překvapilo, kolik chyb jsem objevil. Teď už se nedivím, že mi to přes VF výstup nechtělo nic naladit. A bylo to vůbec netknuté? Pod russáckým obvodem PLA ("ULA1") bylo fixem napsáno "J.Ď.". Tohle nevypadá, jako podpis pracovníka (to spíš ono "APRIL 9104 3214, razítková čtyřka v kroužku" na dolním plastu).
Diody vpravo od repro tam jsou dvě. Ležatá zapájená a stojatá zapájená na jednom vývodu (možná další omyl). Na desce se hledá (a určuje) bídně, chybí potisk. KC635 mám do servisu MC600Q, ovšem nejraději bych to nějak předělal na 78L12, resp. 78M12 TO125. To by vypadalo "téměř originálně".
Zaslal: pá březen 28 2025, 22:47 Předmět:
Mohlo to byt v servise u vyrobcu. Ten moj bol v Skalici niekolkokrat. Menila sa ULA, procesor a neviem, co vsetko este. Furt s tym boli nejake problemy.
Z silikónového papiera, či fólie, niečo také, ako od Propisotu, alebo od veľkých nálepiek pre označenie balíkov symbolmi si nastrihám pásiky, široké od 0.5 cm do jedného centimetra a tými postupne podrezávam nálepku, trochu podobranú na začiatku, aby sa ten papier hranou mohol zarezávať do lepidla medzi telom prístroja a nálepkou. Chce to trochu trpezlivosti s popoťahovaním pásika na obidve strany, dlhého asi 10 cm obráteného silikónovou vrstvou ku nálepke. Teda ten pásik používam ako pílku, tiež bez tlačenia, len natoľko, aby sa tá hrana do lepidla chytila a začala ho prerušovať pod nálepkou. Bez nahrievania, bez chémie, po oddelení nálepku treba nalepiť na kus silikónového papiera od nálepky. Pokiaľ nálepka je umiestnená na rovine, alebo je prístupná zo strany roviny, ak je na druhej strane hrana zahĺbenia, tak sa tiež dá pokračovať. Problém môže byť u nálepiek z trhavej umelej hmoty, ktorá býva ešte aj ponastrihovaná na okraji. Skúste, možno nekecám. Tie používané pásiky sa odierajú a krivia, takže treba po chvíli začať používať tú druhú dlhú hranu a prípadne ďalší pásik. A ďalší. Nálepka z počítača s "woknami" s číslom a názvom inštalovaného systému ide odlepiť celkom bez poškodenia
Zaslal: ne březen 30 2025, 19:51 Předmět:
Předmětná samolepka skončí (na voskovém papírku) v pytlíku se součástkami, které půjdou ven. T1 a C12 jsou kaput, R19 a ZD1 vypájím a C1 přesadím, či nahradím kusem na vyšší napětí. Bez zatížení mi totiž zdroj leze poněkud vysoko. Dal by tam "automobilovou" ploštici KIA78L12. Na rozdíl od našich i jiných cizích dokumentací uvádí Pd 800mW (ostatní celá léta píší tajemné: "ztrátový výkon vnitřně omezen"), slibuje, že vydrží až 35V na vstupu a odběr do 150mA za studena. To bych překročit neměl, po vypájení vadných součástek mi to při napájení z náhradního zdroje ukazuje na Yfíkovi odběr 44mA. Ta kulička na tantalu není cín, on takto při poruše vytek'.
Zaslal: ne březen 30 2025, 20:05 Předmět:
To tajemno je to, že 78xx majú ochranu proti prehriatiu a preťaženiu. Ako je ale robená fakt netuším, zrejme znižujú napätie na výstupe. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Zaslal: ne březen 30 2025, 20:14 Předmět:
To jsem měl na müsli téžžž. Ale viděl jsem kdysi dávno nějaké ("neoficiální") papíry, kde bylo psáno 15W. Šlo o divnou salátovinu, která vypadala, jako když student kreslí ne na pauzák, ale na A čtyřku. Nebo jako když se nálezce začne probírat zašlými papíry z cyklostylu. Nikdy později jsem něco podobného nečetl.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.