Založen: Nov 12, 2013 Příspěvky: 248 Bydliště: ...ten od Bílé Hory
Zaslal: po březen 31 2025, 11:44 Předmět: Renovace přívodu vody do baráku
Ahoj všem, tak u nás byli na výměnu vodoměru a odešli s tím, že si musíme předělat přípojku.Asi za týden přišel dopis i s plánkem.(viz příloha) Nevím, kdo to má hradit, jestli je to jako u elektriky a plynu-že k hodinám to platí dodavatel a od hodin odběratel. I tak na to nemáme. Co s tím ?
Díky Krakís
Zaslal: po březen 31 2025, 11:52 Předmět:
Tohle po mě chtěli už tak 15 let zpátky. Zaběhl jsem koupit díly, předělal to podle plánku a druhý den jsem jim zavolal, aby si přišli vyměnit vodoměr. Dřív to snad k vodoměru bylo dodavatele, oni si to ale docela potichu a sprostě prosadili do zákona, takže si to budeš muset zaplatit, nebo udělat sám. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Mrkni třeba sem - tam je to popsáno pro lidi.
A pak existuje zákon 274/2001. Ten existuje i jako publikace s komentáři a tam jsou i obrázky, co je čí, kdo co hradí atd.
Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 708 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: po březen 31 2025, 12:28 Předmět:
Vodovodní přípojka od hlavního uličního řadu až po patu baráku (plotu) patří vodárnám. Co je dál, to si platí odběratel, včetně úprav vodoměrové šachty a montáže vodoměru. Montáž vodoměru smějí provádět pouze zaměstnanci vodáren, kteří následně upevňovací šroubení vodoměru zaplombují (překryjí plombovatelnou krytkou). U nás si ani renomovaný instalatér nedovolí na vodoměr sáhnout.
Vodárny si také mohou vymyslet, že pro vodoměr je třeba vybudovat šachtu předepsaných rozměrů.
Zaslal: po březen 31 2025, 12:47 Předmět:
Za normálních okolností se samozřejmě na plombování vodoměru nesahá. Když se ovšem předělává přípojka, tak to jaksi bez toho nejde, musí to však být se souhlasem dodavatele. Mě to normálně nechali odplombované se starým vodoměrem s tím, že mám zajistit předělání podle plánku a až to bude předělané, mám je zavolat a oni vymění a zaplombují nový vodoměr, což následně proběhlo. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3541 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: po březen 31 2025, 13:06 Předmět:
Co je za plotem (v zahradě, na dvorku, v baráku), tzn. přípojka od hlavního řadu je kromě vodoměru tvoje a to také spravuješ. Bohužel.
Zas taková raketa to nebude. Pokud si na to netroufneš sám, tak si sežeň (v hospodě) nějakýho místní ho fachmana a ten to max. ze dvě hoďky i s cigárem a kafem zmákne i případnými komplikacemi _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2700 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: po březen 31 2025, 15:56 Předmět:
Materiál mi vychází nějakejch 1800,- a pokud budeš kupovat i vodoměr, tak přičti nějakejch 1700,- za mokroběžný vodoměr DN20. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Zaslal: po březen 31 2025, 16:14 Předmět:
Vodoměr kupovat nebude, ten je a musí být od dodavatele. Hlavní uzávěr by se zavírat neměl. Pokud s ním půjde otočit, když ho zavře a potom zase otevře, nikdo nic řešit nebude Hlavně, kdyby to nešlo, tak je potřeba ho neurvat, ale nechat ho opravit dodavatelem. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: po březen 31 2025, 19:46 Předmět:
Tak tož to jo.
Krakis: Pokud se tedy rozhodneš nakupovat materiál sám, nekupuj levný kulový kohouty, protože po roce, jakobys tam žádný nedal, protože s nima nehneš. A když, tak už potečou. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Zaslal: po březen 31 2025, 22:05 Předmět:
Kohouty nedávej kulové v žádném případě. U obyčejných kohoutů totiž není problém v případě potřeby vyšroubovat a vyměnit vršek, to u kulových nejde a musí se rozebírat potrubí. Mě tedy prvotní nadšení z kulových ventilů přešlo velice rychle a už je nedávám z výše uvedého důvodu nikam. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: po březen 31 2025, 22:30 Předmět:
Vidíš? Mne zase přešlo dávat všude mosazný ventily, který máš namysli. Včera mi v práci urezla vodovodní trubka, a chtěl jsem zavřít přívod, a ani za boha jsem nemohl s ventilem otočit, a musel jsem jít zastavit vodu pro celej podnik. Ventil je ve vytápěné suché místnosti, a přesto zatuhnul tak, že s ním nešlo hnout ani hasákem. Tak si vyber
Doma mám ve vlhké šachtě 2x 1" kulový kohouty, které jsou tam 15 let, a zavřít jdou úplně bez problému. Záleží na tý kvalitě. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po březen 31 2025, 23:53 Předmět:
Za to může právě ta teplá a suchá místnost. Klasický kuželkový ventily totiž mají těsnění hřídele ucpávkou, která jaxitaxi musí neustále trošičku prosakovat, aby se vlhčila a tím držela nabobtnalá a tím i těsná. Suchý prostředí kolem ventilu tu ucpávku vysušuje a vzniklej vodní kámen ji nakonec zablokuje. Jediný co potom funguje všude je šoupě. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 636 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: út duben 01 2025, 8:23 Předmět:
Sandal napsal(a):
...Ventil je ve vytápěné suché místnosti, a přesto zatuhnul tak, že s ním nešlo hnout ani hasákem. Tak si vyber
Doma mám ve vlhké šachtě 2x 1" kulový kohouty, které jsou tam 15 let, a zavřít jdou úplně bez problému. Záleží na tý kvalitě.
Ono není od věci, alespoň jednou ročně každý běžně nepoužívaný ventil preventivně zavřením a otevřením procvičit. Ale kdo něco takovýho dělá, že? To je stejný jako s proudovýma chráničema. Ty taky nikdo tlačítkem pravidelně preventivně netestuje a přitom je to pro jejich správnou funkčnost vyžadované.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.