Zaslal: po březen 31 2025, 21:50 Předmět:
Stále platí Nařízení vlády č. 348/2021 Sb. o zavedení letního času v letech 2022 až 2026 včetně. Podle tohoto nařízení bude letní čas v ČR naposledy končit až v říjnu 2026.
No, a pokud zítra vstávám v 6, tak už abych šel pomalu spát. Ale nebýt letní čas, bylo by 22 hodin až za hodinu a mohl jsem ještě něco stihnout udělat. Opět důkaz, že letní čas mě (nás) o hodinu okrádá.
Mne to stále vychádza, že prídeš z práce o hodinu skôr - kedy si mal ešte hodku fachať
Naposledy upravil adakar dne po březen 31 2025, 22:04, celkově upraveno 1 krát.
Zimní čas je SEČ. Letní čas je SEČ+1 hod. a já jsem pro zachování toho správného zimního. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Myslím, že přívlastek "zimní" neexistoval do doby, než byl zaveden ten "letní". Pak vznikl jako protiklad toho letního.
Takže ano, "zimní čas" = SEČ = GMT+1 = UTC+1
A také jsem zastáncem toho, aby tento "astronomicky opodstatněný" čas nebyl měněn jen proto, že se někomu nechce vstávat ráno potmě nebo že má večer "dlouhý večer". Lze to akceptovat jen jako nouzové řešení, zdůvodněné energetickou krizí a neschopností řešit tento problém jiným způsobem.
Neschopnost by měla být dočasná vlastnost této civilizace.
Naposledy upravil masar dne po březen 31 2025, 23:50, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33527 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po březen 31 2025, 23:47 Předmět:
Vydržte, možná se střídání časů ukončí dřív, než budeme z rozhodnutí moci ouřední MY TADY přejít na verzi php s automatickým posouváním systémovýho času ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Čas neexistuje. Tedy je blbost uvažovat o čase letním, zimním, nebo jakémkoli. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
2004 Příspěvky: 20293 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út duben 01 2025, 11:24 Předmět:
Asi máš pravdu. Nějakou zásobičku času ještě máme, ale dochází.
Pamatuješ, jak nám ve škole připadala hodina neskutečně dlouhá? Naproti tomu dnes - ještě jsem se nerozkoukal po minulých Velikonocích, a už jsou tu zase.
Ale je to zase vlákno: to je tak těžké, přepnout si v profilu časové pásmo?
Masara musím poopravit - přinejmenším v jízdních řádech mezinárodních rychlíků existovaly letní a zimní spoje, protože Poláci to střídání času nikdy nezrušili. Tak jsme měli třeba večerní rychlík z Polska přes Krnov do Olomouce ve dvou sloupcích označených L a Z. A ve vysvětlivkách bylo napsané, odkdy dokdy platí L nebo Z. Buď byla šance chytit rychlík na Pardubice hned po desáté, nebo čekat na Košičan nejméně do jedné ráno, a to ještě nesměl být zpožděný. Ale ty hodiny a minuty si po letech už přesněji nepamatuji.
Naposledy upravil Hill dne út duben 01 2025, 11:28, celkově upraveno 1 krát.
Slnko si aj tak robí čo chce, a čo sa týka dôvodov posuvu hodín, viac zdieľam pohľad kokuna - veď nič sa nemení, len si tým posuvom ručky na ciferníku meníme, kedy čo chceme robiť - pri akom osvite slnka.. veď načo si užívať slnko v posteli, keď môže poslúžiť inak.. Ak to má poslúžiť ekonomicky, prečo to nevyužiť.. A ak mám záujem vstávať skôr, lebo je slnko hore, prečo nevstať.. Je dobré, ak sa hlavou nevstáva do práce, ale do života..
Masara musím poopravit - přinejmenším v jízdních řádech mezinárodních rychlíků existovaly letní a zimní spoje, protože Poláci to střídání času nikdy nezrušili...
Můj příspěvek se netýkal pouze zavedeného času v ČR (a jejích historických předchůdcích), ale obecně v jakémkoliv jiném státě/zemi. Že Poláci to střídání nikdy nezrušili je jen důkazem toho, že ho kdysi zavedli. A před tím, než ho zavedli, žádný letní - a tedy ani zimní - čas nebyl ani u nás ani v Polsku.
Názory jako "čas neexistuje" nebo "Slunce si dělá co chce" jsou poněkud egocentrické a přehlíživé. Čas je fyzikální veličina a Slunce se chová podle fyzikálních zákonů - na rozdíl od Homo Sapiens - , které fungují, ať se to komu chce líbí nebo nelíbí.
Tiež názor na názor môže byť egocentrický a přehlíživý.. Vyjadril som vec na určitej úrovni - nevidím v tom problém - predpokladám že si reagoval podobne - a oba pohľady sú na svojich úrovniach položené svojou pravdou správne
2004 Příspěvky: 20293 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út duben 01 2025, 13:02 Předmět:
Ale jistě, když už tu zazněly tak smělé teorie, že čas není, nebo že si lidi vymysleli hodiny, aby věděli odkdy dokdy, a co za to, tak můžu přidat ještě jednu: čas má logaritmický průběh. Když jsme na vojně stříhali metr, bylo čím menší číslo, tím dál k ještě menšímu. Dnes to platí o věku: čím vyšší číslo, tím rychleji přijde ještě vyšší. Nebo už prostě nepřijde, každá stupnice na jezdci logaritmického pravítka musí mít někde konec.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5Další
Strana 4 z 5
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Můžete k příspěvkům připojovat soubory Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.