Experimetoval jsem s triakovým regulátorem a podle očekávání mu jdou otáčky snižít asi jen na ~75% původní hodnoty, pod tím se větrák už zastaví a bzučí.
Chci se zeptat, jak bude fungovat jiné řešení, a sice použití buďto žárovky, nebo tlumivky s kondenzátorem, jakožto regulace. Tedy zda-li se mi tímto podaří dostat výkon větráku na 50% původní hodnoty, nebo-li, zda se to bude chovat lépe než triak.
Že bude větrák s žárovkou víc žrát mi nevadí, je to pár drobných a mi jde o snížení hluku větráku.
Je to do pěstební skříně na pěstování chili, skříň bude v obýváku, proto ten hluk. Pointa je ušetřit peníze, asynchronní větráky jsou zdaleka nejlevnější.
Díky
PS: Slabší větrák na 230V už není, ten Vents co mám je nejslabší na trhu. Nehledě na to, že by se mi mohlo vyplatit koupit 150mm Vents a snížit mu výkon třeba na 40% - tím dostanu nejtišší možný chod, protože větší větrák na menší otáčky bude určitě míň hučet.
Naposledy upravil jurassEb dne čt duben 17 2025, 22:12, celkově upraveno 1 krát.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2717 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: čt duben 17 2025, 13:43 Předmět:
jurassEb napsal(a):
..protože větší větrák na menší otáčky bude určitě míň hučet.
Dovolím si tvrdit, že nebude. Bude mít zase větší obvodovou rychlost lopatek, než menší větrák a budeš tam kde si byl. Použil bych tlumič hluku, klidně i vlastní konstrukce, třeba z trubky HT, nebo pobné. Jak na to, najdeš na netu dost. Inspiraci můžeš hledat ve vzduchotechnice, ventilaci budov, atp. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
OPRAVA: Sorry, my bad, nemá 30W ale 14W. Průtok má 105 m3 / h.
OPRAVA 2: Ještě bych měl říct, že z jedné strany je připojen uhlíkový pachový filtr, ten klade trochu odpor, řekněme že tak max 30% z toho průtoku.
OPRAVA 3: A z druhé strany je připojena Sono trubka vycpaná vatou.
Stejně to ale hučí a je to pro obývák nevhodné.
Je zvláštní, že tam 12V PC větrák má příkon 2.4W a přitom má průtok 85 m3 / h, což není o tolik míň.
PC větráky věžně mají dokonce i skoro 200 m3 / h, třeba Notcturne:
Díky za odkaz na vlákno. Přečetl jsem a rači od toho couvám, protože tam vidím něco o hoření kondenzátoru. Myslel jsem že je to bezpečné řešení, ale asi bych to kutit bez znalostí neměl. Bude to ve skříni a nechci, ať mi vyhoří byt.
Tak potom ještě zbývá řešení a to je EC Motor. Tady ventilátory EC ventilátory Sturm, na které jsou dobré recenze, tak stojí od 2000,- Kč:
Bohužel zůstává problém a záhada, a totiž jednoduché a levné asynchronní motory a jak je regulovat bez drahého frekvenčního měniče. Kdyby na to existovala nějaká finta, tak by to bylo super.
Naposledy upravil jurassEb dne čt duben 17 2025, 22:05, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.