Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Knoflík 6
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> 3D tisk
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
hajeklubos

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 7:10    Předmět: Knoflík 6 Citovat

Potřeboval jsem na PCzdroj knoflík s šipkou tak aby zakryl závit a matku potenciometru. Závit čuměl z plechu asi 5mm a tovární knoflík to nepobral. Vypadalo to blbě. Tak jsem to namaloval. Přidal jsem čtyřhran pro případnou matici M3 na hladkou osu. Knoflík má rozměr 20x17x22. Prostor pro závit má průměr 16x6mm. Matice jde zalisovat pomocí delšího šroubku proti vloženému vrtáku. Šroub nahradit imbus červem M3. Už to nevypadne. Na potenciometru s „tisícihranem“ drží knoflík bez červíku. Pro lepší vzhled tisknu HD na lešení dírou 6 dolů. Přebytečné PLA lešení jde snadno vyšťouchat. Když už jsem to nakreslil třeba se to bude někomu hodit. Poslat to lze jenom přes SZ, má to asi 5Mb.
Nedávno tady proběhl problém s přihlašováním. Tak jenom info.
Dnes přihlášení okamžitě.
Odeslání tohoto příspěvku asi 3s.
OS linux
Luboš

poti.JPG
 Komentář:
 Velikost:  68.67 kB
 Zobrazeno:  9 krát

poti.JPG

rez.png
 Komentář:
 Velikost:  180.46 kB
 Zobrazeno:  16 krát

rez.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 7:40    Předmět: Citovat

Tisknutý knoflík bych dal jen v případě nouze a dočasně, třeba tento splní stejný účel (zakrytí matice). Určitě to pak vypadá méně amatérsky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 8:30    Předmět: Citovat

Na tom sice něco je, ale Lubošova předloha dovoluje dodělat nástavbu prakticky libovolného jiného tvaru (vzhledově odpovídajícího knoflíkům, které na přístroji třeba už jsou).
Ty knoflíky za dolary se dají koupit i za koruny (třeba například příklad).
hajeklubos

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 10:03    Předmět: Citovat

Nějaký knoflík jsem původně koupil s potenciometrem jenom jsem to nějak nedobrzdil a ve finále zjistil, že má malou hloubku pro osu a moc čumí z plechu. Nechtěl jsem to demontovat, řezat a upravovat. Letět přes celou Prahu pro jiný nebo ho kupovat s dopravou za 100Kč je malčikovstvo. Nakonec zahloubení 6mm asi žádný knoflík nemá. K vyřešení problému mam vše doma.
Luboš

knofliky.JPG
 Komentář:
 Velikost:  43.33 kB
 Zobrazeno:  7 krát

knofliky.JPG

Celeron

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 11:11    Předmět: Citovat

Když už jsme u těch knoflíků, kde sháníte knoflíky na víceotáčkový Bournsy, co mají hřídelku 6,3mm? Jde mi o to, aby byly pohledově "kompatibilní" s knoflíkama 6 a 4 mm. Převrtání není vždy optimální řešení.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
eleferner

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 12:45    Předmět: Citovat

Zrovna tohle jsem resil pred 14 dny - vizualne stejne knofliky, jeden na 6 mm a druhy na 6,3 mm s D-vyrezem. Nakonec jsem sel na Mouser, zapnul si prislusne filtry prumeru a dal si vysledky seradit podle ceny. Pak uz jsem vizualne hledal, ktere jsou stejne.
samec

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 15:28    Předmět: Citovat

alebo

jak_nasadit_gombik.jpg
 Komentář:
 Velikost:  98.72 kB
 Zobrazeno:  47 krát

jak_nasadit_gombik.jpg

jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 16:48    Předmět: Citovat

Samče, tvoje teorie je naprosto scestná. Můžeš si to vyzkoušet a pak zjistíš, co píšeš za bludy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Cust

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 16:52    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Když už jsme u těch knoflíků, kde sháníte knoflíky na víceotáčkový Bournsy, co mají hřídelku 6,3mm? Jde mi o to, aby byly pohledově "kompatibilní" s knoflíkama 6 a 4 mm. Převrtání není vždy optimální řešení.
Naposled jsem koupil toto: https://www.gme.cz/v/1500423/pavan-knopf23-d-knoflik-se-stupnici-pro-aripot
Ale tam podobnost s jednootáčkovými čekat nejde... Sad Já potřeboval tu stupnici!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hajeklubos

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 16:55    Předmět: Citovat

Tak s takovým řešením bych nesouhlasil. Osa praskne kde chce. Že ti zůstane něco na nasazení knoflíku je teorie. Nezůstane žádné vedení v podélné ose. To není řemeslo! V případě, že bych chtěl použít tovární knoflík tak bych to vymontoval, uříznul osu lupenkovou pilkou a potenciometr podložil. Tovární knoflíky mají zapuštění tak 3mm, potřebuju 5mm. Na obrázku je čelo knoflíku focené ze 2cm. Když neupozorním na to, že je to 3D nikdo to nebude na nabíječce řešit. Rastr vypadá po zabroušení pod vodou spíš jako ozdoba. Navíc si s tvarem dělám co chci a baví mě to.
Luboš

detail.JPG
 Komentář:
 Velikost:  34.6 kB
 Zobrazeno:  9 krát

detail.JPG

Otkundes

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 19:44    Předmět: Citovat

Ovládací prvky zařízení by měly nejen plnit svou funkci, ale měly by být též v souladu s celkovým vzhledem (dizajnem) zařízení, na kterém jsou namontovány. Jistě, rozdíl bude mezi knoflíkem pro nějaký pracovní, nebo dílenský přístroj (třeba tu zmíněnou nabíječku), nebo třeba pro naleštěné audio/video zařízení v domácnosti.
U autora oceňuji, že vyrobením vlastního knoflíku nejen vyřešil svůj problém, ale soudě i z jiných vláken, opakovaně svá řešení na fóru předvede a nabídne je kolegům k případné realizaci. I kdyby nic jiného, jeho návrhy řešení, můžou být inspirací pro „3D tiskaře“...
samec

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 19:55    Předmět: Citovat

hajeklubos napsal(a):
Poslat to lze jenom přes SZ, má to asi 5Mb.
Kdeže už 5MB? Veď to ani keby som to napísal dvadsiatkou fontom, tak to nebude mať toľko. Shocked
OpenScad online editor Cool

EDIT:
Pre kritiku, model presunutý z textu vlákna do priloženého normálneho súboru.
Aspoň je vidieť, koľko MB zrozumiteľnej informácie stačí. Wink

model.txt
 Komentář:
OpenScad model

Stáhnout
 Soubor:  model.txt
 Velikost:  605 Bajtů
 Staženo:  8 krát

Naposledy upravil samec dne ne duben 20 2025, 9:25, celkově upraveno 3 krát.
martinkopp

PříspěvekZaslal: so duben 19 2025, 21:54    Předmět: Citovat

Zase ta podivná úchylka uživatelů tohoto softu kdy nedokáží uložit model jako normální soubor tak jako to dělají všichni ostatní, ale musí obsahem souboru zasírat text vlákna?
hajeklubos

PříspěvekZaslal: ne duben 20 2025, 8:02    Předmět: Citovat

Ano je to tak jak píše Otkundes. Je to pro technické věci, né na výstavu. Účel světí prostředky. U poškozeného naleštěného knoflíku bych šel spíš do tisku upravené prasklé části tak aby to celé překryl původní knoflík. Další případ je když vybíráš jestli 3D knoflík nebo žádný knoflík.
Už jsem tady psal, že nesoutěžím o nejmenší soubor. Ono to hold různé senky, radius a zrcadlení nafukuje. No a co jako. Co ON SHAPE dá to dá. Kdo chce bere, kdo ne, nechá být.
Ten výpis je sice hezký ale ukázaná platí, jak často píšu, vytiskni to ať vidíme jaký výsledek dává tvé řešení.
Luboš
martinkopp

PříspěvekZaslal: ne duben 20 2025, 9:11    Předmět: Citovat

Vytiskni to z ABS a strč na chvílí do acetonu, pokud ti tiskárna netiskne každou vrstvu jinak, pěkně se ti to vyhladí. I když souhlasím, že na věc typu nabíječka je celkem jedno že vypadá blbě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> 3D tisk Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: