Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

C-428 teletext+Pal

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
army38
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út prosinec 27 2005, 13:13    Předmět: C-428 teletext+Pal Citovat

Zdravím všetkých,
poradí niekto - na C- 428 sa v obraze nepravidelne objavuje teletextový režim, prípadne sa zatemní obraz podobne ako AV-režim. to všetko iba na chvíľu. Zvuk pritom existuje. Pri bežnej prevádzke iného 428 postupne zmizla farba, zostal čb obraz. Kondenzátory v dekodéri sú ok, vymenil som aj TDA4555 no stále je to bez farby. Nemenil som obvod CTI. V MDA 3505 to nebude. S cievkami som netočil-nemám to vo zvyku...Poradí niekto?
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19614
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út prosinec 27 2005, 21:02    Předmět: barva Citovat

Zjistil jsi, jestli na výstupech TDA4555 je barevný signál? Je v pořádku impuls SCI na jeho pinu 24, tedy úrovně temen a časová koincidence s burst-signálem?
Ten obvod CTI TDA4565 totiž obvykle není příčinou.

A co RGB procesor 3505? Není barevný signál zablokovaný v něm? Ono totiž vyměnit IO je to poslední, co lze zkusit. Vada nebývá v něm, ale v obvodech kolem něj. Studeňáky, svody v kondenzátorech atd... Nechybí řídicí napětí barevné sytosti na pinu 16 TDA3505? Jak se dostane na pin 11 přepínací napětí pro teletext?
Tady nezbývá, než zkontrolovat studeňáky, vyčistit konektory a vzít schéma, osciloskop, voltmetr a měřit.

Ačkoliv bych chybu hledal právě v RGB procesoru a v napětích a signálech na něj přiváděných, stručně popíšu nejběžnější úkony při kontrole dekodéru barev:
Jestli dekodér neidentifikuje barvu, nejčastěji je vadný krystal nebo je přerušená cesta signálu na vstup dekodéru. To nerozpoznání zjistíš podle napětí na pinu 28 TDA4555: když "nepoznal" a stále vyhledává, je na tomto vývodu napětí kolem 2,5V. Když "poznal" a zasynchronizoval, stoupne na tomto vývodu napětí nad 5,5V.
Nuceně zapneš PAL přivedením napětí nejméně 9V právě na vývod 28 - slouží totiž jako výstup i vstup (na pinu 27 totéž platí pro Secam, piny 26 a 25 slouží pro NTSC, takže jsou v C428 nezajímavé). Jestli barva nenaskočí ani pak, nenaměříš barevnou sloužku ani na pinech 1 a 3, je to v dekodéru. Když tam nějaký signál je, musíš hledat příčinu až za obvodem CTI.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
army38
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st prosinec 28 2005, 6:22    Předmět: odpoveď Citovat

Čo sa týka meraní na jednotlivých doskách je to dosť problematické- dosky sú tesne vedľa seba a je tam dosť mizerný prístup pri meraní. Meranie samostatných dosiek je prakticky nemožné... Riadiace napätie sýtosti farby som meral -ok, krištál som menil za iný kus- ok, SCI-ok, kondíky-ok, TDA 4555-ok, vstup signálu do PAL dekoéra - ok. Skúsim tie vami popísané napätia na jednotlivých pinoch. Opravu som zatiaľ riešil výmenou celej dosky. Chyba bola v nej. No zostala mi vadná a chcem ju opraviť. Ďakujem za radu. Uvítal by som radu, ako na meranie dosiek u 428-ky bez redukcií a vyberania zo zákl. dosky. Nie som začiatočník, robím servis TV 12r, no TV tohto typu som mal asi 5ks aj to zväčša zdroje, rozklady alebo signálovú časť. Poradí nikto s tým teletextom. Kondíky sú ok, studeňáky tam niesú... Chýbajú mi technické info k TXT- modulu... Je ťažko indentifikovať chybu, ktorá nieje trvalá ale vyskytuje sa len náhodne a nie trvalo... Studeňáky v tom niesú. Nestretol sa niekto s takouto závadou? Dík.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19614
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st prosinec 28 2005, 16:44    Předmět: právě proto Citovat

Pár C428 jsem už taky opravoval, sem tam zdroj, jednou násobič, ale s tímhle jsem se ještě nesetkal, proto mě to zajímá.
Tohle je jinak dost dobře vymyšlená televize (srovnáš-li ji s jinými). Když máš schéma a oscilogramy, jde většinu důležitých informací naměřit odspodu na základní desce - jen to chce třetí ruku, která ji bude přitom držet.
To problikávání teletextu by nebylo možné bez toho, aby se objevilo napětí na přepínacím vstupu. Tam někde bych začal já.
A, pokud jde o provozní režimy, kontrolu a nastavování TDA4555, vyšel dost dobrý a podrobný popis v AR B5/90. Bohužel nemám ho v elektronické podobě, ale snad se někdo najde.
Jinak zrovna chrominančnímu dílu se nic moc nestane, když si k němu prodlužovačku uděláš - do nějakých 40 cm to spolehlivě neovlivní naměřené hodnoty a jak to nastavíš, už se to nezmění. Jedna finta - u dekodérů se 4555 se někdy vyplatí spojit pouzdro krystalu se zemí - některé se jen přiblížením ruky dokázaly rozladit tak, že barva vypadla.
No a pak následuje standardní postup:
- na pin 28 připojit víc, jak 9V (nuceně zapnutý PAL)
- pin 17 uzemnit (vyřazená synchronizace barvy)
- oscilátor doladit na co nejpomaleji se měnící barvu obrazu.
- odpojit přizemnění pinu 17. Protože jsi nehýbal s cívkami, měla by být barva v pořádku bez dalších úprav.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jarda138



Založen: Sep 28, 2005
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: st prosinec 28 2005, 19:10    Předmět: Color 428 Citovat

Máš propjené mřížky reproduktorů na kostru obrazovky? Statika umí dělat pěkné věci! Jarda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
84.42.128.68
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út leden 03 2006, 20:11    Předmět: Re: odpoveď Citovat

army38 napsal(a):
Uvítal by som radu, ako na meranie dosiek u 428-ky bez redukcií a vyberania zo zákl. dosky.

chassis se dá postavit svisle, deskou rozkladů pak leží na stole, vodiče k chassis mají dostatečnou délku. kontaktní piny pro moduly jsou natolik dlouhé, aby bylo lze samostatně modul připojit z druhé strany základní desky, je pak k němu přístup. v prvních sériích c428 byly na boku skříně závěsy pro uchycení chassis v této poloze. doporučuji k prostudování tech. informace tesly orava č.61, tam jsou velmi podrobně popsány závady a jejich možné příčiny. možná to má v nabídce ještě avelektronik (?)
hmc
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund