Zaslal: so říjen 04 2008, 15:27 Předmět: Spínání s volitelným časem
Zdravím,
rád bych Vás požádál o radu ohledně následujícího problému.
Potřeboval bych přerušovat/uzavírat hadičku se vzduchem a to s volitelnou délkou otevření a volitelnou různou délkou uzavření. Časy by měli být volitelné od cca 10s-60s bez nutnosti nějaké přesnosti. Vzduch je bez tlaku, takže pro spínaní není potřeba výkon. A ještě by to mělo být na baterie co nejmenší.
Zatím po dumání jsem skončíl na SS motorku 3V, který by se střídavě točil na jednu a a druhou stranu, nebo jen na jednu a zpátky by to tahala pružina. Ale vůbec nevím jak se ten motorek bude chovat mechanicky a asi by to baterka taky dlouho nevydržela.
Pro začátek by tedy stačil nápad pro obvod, které by pomocí nastavitelných součatek dokázal na výstupu sepínat v těch intervalech 10-60s.
Děkuji moc
Zaslal: so říjen 04 2008, 16:12 Předmět:
Netoč ventilkem,to je mechanicky složité.Existují solenoidy,ventily ovládané cívkou.Ty už potom stačí ovládat některým z běžně dostupných časáků. _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Zaslal: so říjen 04 2008, 19:36 Předmět:
A jsme zase u toho posra**ho zadání.
Kdyby tazatel zadal lépe udaje, jako :
průtok ( množství vzduchu ) ?
baterie , jaká , 1,5 V až 48 V ?
oba časy stejné, rozdílné ?
tlak vzduchu ( bez tlaku je blbost )
Ale vůbec nejlepší je napsat, k čemu má být zařízení používáno.
Lidi na fóru nejsou jasnovidci.
Takové zadání jak uveřejnil tazatel se pak postupně doplňuje upřesňujícími údaji a tak se vlákno zbytečně natahuje.
Tak teda díky . Poté co jsem pročetl několik vláken, jsem se snažil osvětlit problém co nejvíce, ale asi málo, onlouvám se .
2Pajosek: OK díky, ale hledal jsem ventil, ale nejlevnější(cca 700Kč) jsem našel pro přerušení přívodu paliva do auta, splachovače (ale problém s napětím (potřebují 12V 24V). Nemáš tip, na nějaký levnější s nižším napájením. Průměr opravdu malý cca 1cm(pro ventili by to chtělo palce, ale neznám řady).
Na časovače mrknu.
2kbulda:
průtok, Tlak vzduchu: (opravdu bez tlaku nebo minimální, průměr jak jsem uvedl cca 1cm
baterie: mělo by to být co nejmenší, takže max je asi 9V baterie. (2x9V to bych musel zkusit kolik to váží)
oba časy stejné, rozdílné : viz volitelnou délkou otevření a volitelnou různou délkou uzavření. takže rozdílné
2Janousek: tak to jsem nepochopil. Zatím nic nezatloukám.
Funkce: opravdu prostě jen potřebuji uzavřít/otevřít vzduchovou hadičku s různými časy a protože jsem očekával dotazi na funkci, tak jsem na konci uvedl, že pro začátek stačí obvod pro spínání v těch intervalech.
Zaslal: ne říjen 05 2008, 14:36 Předmět:
Na takový bastl se standartní ventily moc nehodí. S přímým řízením mají malý průtok a s nepřímým řízením, pro větší průtoky, zase potřebují nějaký minimální vstupní tlak, jinak nefungují korektně. poptal bych se v autodílnách, kde by mohli poradit a ukázat ventily, co se používají okolo řízení vzduchu u karburátorů. Tam se pracuje s malým tlakem (podtlakem) a značnými průtoky. Jinak nezbývá, než si takový ventil ubastlit předělávkou ventilu z automatky. To je nejlacinější, ale silně pracné, protože je třeba převinout cívku a udělat zavírací kuželku. Obecně je potom takový ventil náročnější na spotřebu, protože mechanické ovládací síly kuželky se musí vytvořit silnější pružinou a elektromagnetem.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6632 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: ne říjen 05 2008, 14:51 Předmět:
jojo, je to pravda, můžeš si to představit tak, že solenoid ti poootevře ventil a průtok plynu (po přepočtu přes průřez ventilu tlak) ti způsobí otevření ventilu dokořán. Tedy je potřeba jistý min. tlak k otevření ventilu. Jinak potřebuješ opravdu ten výkonný solenoid, což bude asi speciálka.
Jo,to je přesně to co jsem myslel.
Ale nemysli si,že to uděláš levně a pořádně. Buďto trochu pustíš korunu a budeš to mít pořádně nebo to NĚJAK obejdi,ale nečekej zázraky. _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.