Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

nizkoprikonove rele

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 8:29    Předmět: nizkoprikonove rele Citovat

Zdravim,

som zaciatocnik a potreboval by som poradit, ospravedlnujem sa, ak to uz bolo v inom vlakne, no ja som to nenasiel. Strucne:
Mam RS-232 kabel, chcem vytvorit NULL modem adapter, ale viacerych typov podla http://www.lammertbies.nl/comm/info/RS-232_null_modem.html. Teda v podstate mam kabel s deviatimi (8,7) vodicmi, teraz nie je podstatne zakoncenie (male/female). Vo vnutri adapteru by sa mali vodice roznym sposobom prepnut podla toho, ci chcem null modem bez handshakingu, s loopback handshakingom, s ciastocnym alebo plnym handshakingom. Samozrejme je riesenie vytvorit zvlast adapter pre kazdy typ, no ja som clovek zvedavy a usporny a tak ma zacalo zaujimat riesenie spojit vsetky moznosti do jedneho adaptera. Moja predstava je taka, ze jedinym viacpolohovym prepinacom by sa vodice roznym sposobom prepojili. Prve co ma napadlo je prepojenie mechanicke, no to je dost zlozity problem (taky prepinac urcite bezne nedostat, mohol by som si o jedine vyrobit a to by bolo asi nad moje sily). Dalsi sposob je cez tranzistory, tu je vsak problem s galvanickym oddelenim a s polaritou (signal je + alebo - 12 V). Ani optoclen nie je asi riesenie, pretoze ma sice galvanicke oddelenie, ale opat je problem s polaritou. Jedine uplne dokonale riesenie by bolo rele s velmi nizkym prikonom (v stovkach uA), no nic podobne som nenasiel. SSR (solid state rele) som nasiel iba na vysoke vykony. Zdroj napajania pre prepinace by som chcel brat priamo zo seriovej linky http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuits/rspower.html, no ide o velmi malu hodnotu, max. 1-2 mA, aby sa prilis neovplyvnil prenasany signal. Inak by som musel pouzit externy zdroj alebo bateriu (a v tom pripade treba opat setrit energiou). Z praktickej roviny tato uloha prechadza uz len do teoretickej, pretoze asi by som chcel "vela" Smile, tak uz sa viac-menej pytam len zo zvedavosti, no mozno ma niekto prekvapi a nejake riesenie sa najde.
Dakujeme za akekolvek informacie k problemu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12596

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 8:49    Předmět: Citovat

A co takhle použít analogové spínače CMOS (4 v jednom pouzdře) např. 4066? Wink
Jinak existuje tzv. paměťové relé, jehož stav se mění přivedením impulzu, jehož zdrojem by mohl být např. kondenzátor. Tohle by se mně ale moc nelíbilo. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 8:54    Předmět: Citovat

Dakujem za info, idem dostudovat. Som zaciatocnik Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 9:46    Předmět: Citovat

Když se nad tím zamyslíš, tak verzi bez handshakingu nepotřebuješ, protože sw napsaný na používání kabelu bez hs musí ignorovat všechny řídicí signály a tudíž by mu mělo být jedno, jak jsou zapojené. Takže zbývají tři varianty a ty se dají přepnout dvojicí třípolohových přepínačů DP3T (třeba tento nebo tento nebo tento na každé straně kabelu. Stejně tam nějaké přepínače budeš muset mít, protože ta relé se sama nepřepnou.
Návrat nahoru
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 10:48    Předmět: Citovat

Dakujem za info. S tym jednym prepinacom pocitam, ten rozhoduje, ktore rele budu zopnute a ktore nie. Takto vyradenim jedneho sposobu mozno usetrim jedno zapojenie, kazdopadne princip zostava - chcem iba jeden prepinac a nie prepinat rucne kazdy vodic. A mozno to bude zaujimave aj do buducnosti, ked to takto zjednodusit nepojde (nahradenim iba dvoma prepinacmi).
Pozeram datasheet 4066 a obavam sa, ze take jednoduche to nebude - napatie na vstupe je iba od 0 do VCC, cize +/- 12V logika cez to asi neprejde... Mozno bude treba pouzit MAX232 invertor medzi logikami, pripadne ak sa mylim, tak ma prosim opravte...
Ale i tak je to zatial najlepsi smer, ktorym sa uberat (CMOS analog switches), pretoze vdaka FET maju enormne nizku spotrebu (vlastne su prakticky riadene iba napatim), nizky ON a vysoky OFF odpor.
Predstava je taka, ze pomocou toho jedneho prepinaca "rozvetvim" riadiaci obvod a privediem napatie ku tym CMOS spinacom, ktore maju zopnut.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 11:02    Předmět: Citovat

Mozno pripojenim +12V na VDD a -12V na VSS namiesto GND to fungovat bude, viete poradit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 11:16    Předmět: Citovat

tomasyk napsal(a):
Mozno pripojenim +12V na VDD a -12V na VSS namiesto GND to fungovat bude, viete poradit?

VDD-VSS smí být max. 18V
Návrat nahoru
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 11:25    Předmět: Citovat

Vdaka. Cize bude asi treba znizit uroven signalu, prepnut a potom opatovne zvysit. Ako to urobit co najefektivnejsie, teda s co najnizsou spotrebou? Vidim, ze mam este vela co studovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasyk



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt září 03 2009, 11:34    Předmět: Citovat

Mozno by stacilo nieco taketo namiesto 4066: http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/3403
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund