Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

stavba lampáče
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so září 19 2009, 12:44    Předmět: stavba lampáče Citovat

Zdravím, chtěl bych si postavit zesák pro kytaru. Mám doma dost lamp i lampáčů např. music 20 a další.
Co byste řekli však na stavbu tady tohodle zesilovače http://www.tubeguitaramp.de/index.php?option=com_content&view=article&id=51:40-w-zesilova-z-amara&catid=36:kytarove-zesilovae&Itemid=64

i s případnými doporučenými trafy z gesu, které typos uvádí na stránkách. Nečekám extra zázraky, ale shodnottě zda to má cenu, popř.
zvažuji použít jako castl i se zdrojem tu music 20 a dát do ní jen nový výstupák. díky za rady.
Návrat nahoru
p1p4



Založen: Jan 25, 2009
Příspěvky: 76

PříspěvekZaslal: so září 19 2009, 12:52    Předmět: Citovat

Tohle je uplně klasický zapojení EL34 v push-pullu. Nevidím důvod, proč by to nemělo hrát dobře. Myslím, že shodný zapojení je i v knížce Lampárna.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: so září 19 2009, 14:59    Předmět: Citovat

To jsou opravdu velice výživné profesionální www stránky.... Jaký před to dáš předzesilovač? Osobně bych si udělal zdroj záporného předpětí a to pro každou elku zvlášť. Proč trváš na výstupáku z Gesu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zdenoeddie



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 2495
Bydliště: uz len Presov :)

PříspěvekZaslal: so září 19 2009, 17:36    Předmět: Citovat

Mam to postavene, nic moc Sad pre zaciatocnika vhodne, ale potom zistis ze je to nevyhovujuce a zacnes sa obhliadat po niecom lepsom, a hlavne so zpetnou vazbou, a inymi vychytavkami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 8:45    Předmět: Citovat

Zpětná vazba z VT na invertor není nutná. Např. slavné aparáty VOX také nemají zapojenou vazbu a jak hrají. Ovšem nepoužívají výstupáky od profláklé polské firmy Indel... Každopádně není problém vazbu zavést a případně proti zemi nabastlit obvod presence, který je u kytaristů oblíben. Dále autor nedoporučil žádný konkrétní typ výstupáku, v Gesu jich mají více a ne každý se hodí na ultralineární zapojení. Ten člověk to evidentně nestavěl, a jen se dohaduje. Nevím, v čem může být toto zapojení vyhovující, či nevyhovující. Spíš mě zaráží tvrzení autora, že se jedná o zes v AB třídě. Jak to vypočítal, když ve schematu není uvedené Ua? Pokud tam bude 280V, tak to bude úplně jinak, než když tam bude 500V. Ten fixní bias bych určitě nedělal, právě z důvodu snadného nastavení prac. třídy. Hlavně tazatel Krutost... neuvedl, jaký chce použít předzesilovač. Snad z té placky Music 20? Proč? Ono to má totiž také velký vliv na zvuk a to ani nemluvím o reproduktoru. Takže bych netvrdil, že je to "nic moc" bez uvedení použitého předzesu, výstupáku a repro. To zapojení je úplně standartní a v různých verzích lišících se jen v detailech používané úspěšně desítky let na celém světě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 10:02    Předmět: Citovat

K trafům z gesu toho moc nevím, proto se ptám, umíte mi někdo doporučit jiný výstupák za průměrnou cenu, lepší než ten z gesu ? Potom jej s radostí vezmu, předzesilovač ještě nemám vybraný, ale chtěl bych použít nějaké ověřené schéma z kytarových hlav. Repro budu volit asi Celestion G12.

Chtěl bych si jako začátečník postavit základní kytarový apec s kterým bych něco pohrál, nečekám extra zázraky.

Ještě jeden dotaz: neznáte někoho, kdo by byl schopen přemotat např. ten výstupák z Music 20 ? Nebo má to cenu jej přemotávat ?
Návrat nahoru
mc-vlada



Založen: Jun 24, 2009
Příspěvky: 330
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 11:37    Předmět: Citovat

Už jsem se po výstupákách taky trochu pídil, ty z GESu jsou údajně tak na zkoušku, ale žádná kvalita a odpovídá tomu cena. Kvalitní značkové výstupáky začínají tak na 2500,-. Ale vzhledem k tomu, že výstupák je to, co se hodně velkou měrou podílí na kvalitě a celkovém dojmu, nemá cenu na něm šetřit, pokud chcete kvalitu. Trafa přemotávají různé společnosti viz internet, ale zkušenost nemám, je dost pravděpodobné, že budou chtít navíjecí plán. Řešení je taky zkusit třeba na aukru nějaký Tesla music. Píší o nich na kytarových a basáckých fórech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Racius



Založen: Aug 29, 2009
Příspěvky: 189
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 15:40    Předmět: Citovat

Stavať niečo podľa Jaroslava Vlacha neodporúčam, mám tiež rovnako dojem, že je to skôr teória.

Omnoho viac odporúčam spraviť zosík, tiež z Amara britskej koncepcie preampu z dvoch malých lámp a koncák z 2x EL34 + ECC83 phase invertor.

Tento človek ho už postaval, report z praxe tu. (v prvom linku v galérii je aj schéma)

Transformátory z ges.cz sú vraj silne univerzálne, v gitarovom zose hrajú, ale tak priemerne.
Výstupáky z Mono 50/Music70/130 sa ponášajú na staro-znejúce Marshally, nevidím problém zrecyklovať obidva transformátory, najlepšie z Music 70.


Ďalšia možnosť je postavať si dvojlampový preamp britského vzoru a výkonový stupeň jedna jediná EL84, ak netreba veľa rachotu, 5wattíkov mi prijde na doma akurát, závisí od tvojich schopností a hĺbky peňaženky Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 16:33    Předmět: Citovat

S tím převíjením výstupáku bych byl opatrný, zdaleka ne každá firma, která tvrdí, že je to maličkost, to skutečně zvládne. Mám s tím blbé zkušenosti. Raději koupit nový. U nás např. firma SOS electronic z Brna dováží kvalitní výstupáky Hammond, z nějakého důvodu jen ty dražší z Kanady. Ty asijské, které mají také nápis Hammond, koupíš třeba tu: www.tube-town.de. Docela solidní dělá prý ( nemám vlastní zkušenost ) Ted Weber, nutno objednat ale přímo v USA od výrobce: http://www.weber.com/, sakra, není to pravda, už se tu také objevil nějaký dovozce, info@webwerstephen.com Průhonice U Hájovny 246... Novinka. A asi vůbec nejlepší výstupáky snad vyrábí Mercury Magnetics:
http://www.mercurymagnetics.com/. Pár jsem jich vyzkoušel, jsou skvělé.
Pokud chceš dělat celý zesilovač, nevím, proč tam chceš vermomocí cpát nějaký konec z Amára. Vyber si hotové zapojení podle chuti, na netu jich jsou spousty i s popisem stavby.
Poslal jsem moderátorovi (Hill) jedno úplně jednoduché a vyzkoušené zapojení s popisem a doporočením jednotlivých komponentů včetně traf. Omluvil se mi, že je teď zasekán prací a že to potrvá. Vydrž pár dní, třeba to tu zveřejní a možná se k tomu někdo vyjádří, odhalí slabiny, navrhne zlepšení... Každopádně prototyp hraje jako čert a je to skutečně absolutně snadné. Ovšem na krutor metal by to chtělo nějaké metalzoneXXLdistortion prznidlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 21 2009, 23:48    Předmět: Citovat

Tak aparát bude do zkušebny, takže aby zvládl hrát i s bicíma, myslim že lampa 50W bude dostatečně stačit. Díky za tipy např. toho typka z amara, není to vubec marné ! Hrajem s kapelou hardcorepunk s prvky screamohardcoru, či místy grunge, metalu. prznítek mám zatím dost. A prozatimní muj aparát je vermona 1060 Very Happy s bednou Very Happy z repro tesla. Takže už si fakt ted trochu řeším existenční kytarové problémy.
Potřebuju aby to dokázalo zabrat a přitom mělo tvrdý hutný zvuk při rifech, onehda jsem hrál na JCM 800 s boxem 1952, vím pro náš styl nic moc, ale i tak mě to celkově natchlo. Ta dynamika a vše kolem. Smile
Osobně bych asi zkusil klidně ten zes. amára, je to i s popiskem a pár lidmi vyzkoušené, avšak počkám jak piše MMJUZ zda se zde neobjeví nějaké další schéma, které by stálo zato.
Za odkazy na převíjení díky. Jemi právě trochu líto to koncové 100V trafo z music 20 nevyužít, protože vypadá dosti bytně ! Má dokonce i plno jiných vývodů, ale nezdá se, že by byly některé na 4,8, či 16 ohm. :/( Popř. mužu nafotit, nebo radši sehnat ten vystupak z music 70, onehda jsem měl možnost cely rozbity music 70 za pár korun.
Návrat nahoru
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: út září 22 2009, 6:18    Předmět: Citovat

Omlouvám se za omyl. Adresa weberových stránek jest tato a ne jiná: http://www.tedweber.com/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út září 22 2009, 11:15    Předmět: Citovat

Jen pro upřesnění: šedivý 20W zesilovač Tesla "placka" má správné označení AZK201, nikoli Music 20. Má průměrně špatný výstupní transformátor s mizernými plechy a jediným 100V sekundárem, únosnou míru zkreslení celého zesilovače se výrobci podařilo udržet jen díky tomu, že má zápornou zpětnou vazbu a celý koncový stupeň jede ve třídě A, díky čemuž se na něm po půlhodince dají smažit vajíčka. Plechy trafa jsou použity typu Et3,6, tedy cosi podobné plechu na okapy, rozptylová indukčnost je obrovská, díky čemuž silně roste zkreslení nad 5kHz. Ani po rozebrání a převinutí s dokonalým prostřídáním z toho nebude nic lepšího, než jsou trafa z GESu.
Ani silnější bratr, 40W typ Tesla AZK401 na tom není o moc lépe, výstupní trafo je rovněž dosti mizerné.
Doporučuji orientovat se na transformátor ze zesilovače MUSIC 70, jde o velmi kvalitní transformátor, jehož je do kytarového zesilovače až škoda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 3:04    Předmět: Citovat

Poradim ti. Uz som daky lampovo gitarovy aparat postavil teda viem o com. Aspon dufam Laughing

Nestavaj rozne zosiky z netu tupu ta prva linka co si sem dal. Sice to bude hrat ale nema to ani spatnu vazbu a gitarove zosiky prinajmensom obsahuju aj regulaciu presence cez spatnu vazbu a podobne. Tiez niesu zapojene ultralinearne ako henten na cheme. Taktiez bias sa nastavuje trimrom nie automaticky ubytkom na Rk a podobne....

Teda.

Ak mas gule a citis sa na to postav si Soldano SLO100
Je to hrozne casto kopirovany butiq zosilnovac ktoreho original stoji cez 100 000 korun (politika firmi soldano). Je to 100W 2,5 kanal. Samozrejme ze sa to jednoducho da prerobit na 50W co uplne staci (100W verzia ti to zbytocne predrazi a az omoc vacsi randal voci 50ke to nebude)
NAtocis na tom od cleanu cez rockove crunchy az po hi gain. Vravi sa ze to vzniklo z Marshalla JCM800 ky ktory je nakopnuty lampov.

Skopirovat to nieje az tak tazke (schema nieje zlozita) a na nete existuje vela nakresov, presneho kablovania v chasis plosnych spojov a tak. Googli trosku vyrazi ako "DIY soldano SLO100" a podobne hned ti to nieco vyhodi (ja teraz nemozem hrozne mi ide pomali net). Exituje dokonca anglicke forum zalozene len na kopirovacou Soldana SLO100

Na slovensku si to tiez zopar ludi postavilo. Zopar som ich ozivoval Smile

Vystupaky. To je kapitola sama o sebe. Samozrejme tie drahsie hammondy z USA hraju najlepsie ale su aj najmastnejsie ale zvacsa sa to prejavi v zosikou ktore nekreslia preampom ale koncakom (len ked su vyknedlene na plne gule) a toto nieje tvoj pripad. Osobne si myslim ze trafom z GESu nic neskazis, hrat to urcite bude aj ked to nebude 101percentne totozny zvuk tak od originalu to nikto bezne nespozna a za tu cenu. Ale odporucil by som ti racej tie Polske INDEly trafa nie tie co maju ze vyrobcu GES (Jadierko rozdelene na 2 komory) tie su zle. (Maju zlu vazbu medzi vinutiami skresluje to pri vysich frekvenciach)

Ale fakt ze stavaj SLOcko len ked si uz nieco postavil. Lebo ak nie nemas sancu to ani nie postavit ale ozivit ! To je najvacis problem. Preto by som zacal ak nemas skusenosti s niecim lahsim 5W s EL84kou v koncaku v A triede a jedno alebo 2 ma ECC83kou ako preampom. pozri napr stranku http://www.ax84.com/ su tam projekty tachyto zosilnovacou. Inak nebat sa "len" 5 tich watov. Ak taku hlavu pripojis na 4*12ku box tak kludne sa budes chytat aj k bicim mozno ich aj trochu prehlusis Smile Ono je to hlavne o tom ze repraky v gitarboxe maju ovela vysiu citlivost okolo 100db/w/m pricom Hi fi maju asi len 80db preto ovela viacej revu pri nizsom vykone nez bezne hi fi a takysto lampa zvacsa presuje v limitacii vytvara to vysie harmonicke a tak je reprodukcia silnejsia obohatena o tie vysie harmonicke.

Este rada. ak chces aby to malo mohutny zvuk hladaj modifikaciu zosilnovaca ktora v spatnej vazbe koncaku (FB) okrem regulatora presence obsahuje aj regulator DEPTH. Ten do zvuku pridama hutne spodky a potom zvuk dostave ten pravy mohutny zaklad.

Tak vela stastia prajem,
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 9:16    Předmět: Citovat

No, udělej si zesík o 5W, to vyjde i lacině a pak si k tomu pořiď box 4X12 třeba na 240W za 20000,-... Nechápu tuhle radu.
To už si rovnou kup nějaké celé kombo a nic nestav. Ještě ušetříš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mc-vlada



Založen: Jun 24, 2009
Příspěvky: 330
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 12:31    Předmět: Citovat

Pole má určitě pravdu, on nepíše zrovna o 240W, tuším, ale faktem je, že 5W do bedny 4x12" 80dB není zdaleka výsledný efekt jako 5W do bedny 4x12" 97-100db, protože je schopná vytvořit daleko větší akustický tlak. A kytarový repro 12" 250W 100dB u DEXONU (http://www.dexon.cz/katalog/reproduktory/filtrovani-polozek.php?vyrobce=&seradit=cena&recordStart=80) se dá sehnat řádově za 2000,- a teoreticky stačí 2ks
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund