Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

stavba lampáče
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 13:00    Předmět: Citovat

Přiznám se, že jsem zatím v životě žádnou bednu 4 X 12´´ o citlivosti 80dB nepotkal. Na štěstí. Ale ono možná i to brzy přijde.
Nicméně to stejně neobhajuje smysluplnost výroby 5W aparátu a nákupu 4 X 12´´, ať už má zatižitelnost či citlivost jakoukoli. Možná kdyby měli zrovna v hudebninách akci a ke každému Áčku dávali vozík za auto zdarma. Pak by se o tom dalo uvažovat.
Pokud by se pustil do výroby jednoduchého komba s dvojčinným koncem s 2 X EL84 kolem 15W alá Fender Pro Junior, tak už se mu to moc neprodraží a náročnější na výrobu to nijak výrazně také nebude a hned má 4,5dB v kapse o proti 5W. Do komba strčí solidní 10´´, nebo 12´´, rozhodně ne Dexon a když si vybere vhodný výstupák, tak si časem může pořídit i externí box.
Tahle idea mi připadá logičtější a lacinější, než to řešit výrobou single ended o 5W a nákupem boxu 4 X 12´´. Kombo odveze v kufru osobáku a v případě potřeby tam třeba nacpe i ten externí boxík.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 14:19    Předmět: Citovat

mmjuz : V mojom prispevku nevidim ani zmienku o tom ze si ma k 5W zosiku DOKUPIT 4*12palcovy box za 20litrov !

Ja mu len radim ze pokial nema skusenosti nech si najskor postavi nieco 5W tove na tom sa nauci stavat a hlavne ozivovat a potom sa pusti do niecoho vacsieho typu to soldano. Predpokladal som ze to aj ma do coho zapojit do Boxu ze ho maju v skusobni a tak som podotkol ze 5W nieje ziaden prcek ked to pchas do takehoto boxu. (to len aby sa nezlakol ze ako slabo mu to bude hrat)

Tu je len na ukazku prezentacia takeho 5W zosiku co si postavil mooj znami:
http://www.youtube.com/watch?v=AsrAAqb7siU

a komba typu Fender Pro Junior sa mi k tej jeho muzike zvukovo urcite nehodia.

A ak box este vobec nema (neviem nezmienoval sa tusim o tom) odporucam kupit 4*12ku od firmi kustom u nas to stoji 8tisic SK ma to kopiu celestion reprakov a na tu cenu to hra naozaj fajn.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 14:26    Předmět: Citovat

No, je dost diskutabilní, jestli se na HC punk hodí konstrukce alá Fender Pro Junior 15W, či jednočinný 5W, který vychází z Fender Champ, či Gibson GA5, VOX AC4.... Je to na jedno kopyto.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st září 23 2009, 20:43    Předmět: Citovat

díky za rady a info. Se samotnou stavbou nemám zkušenosti, avšak literatury mám pročtené tak průměrně: ale dost mi pomohla populárná radiotechnika od Ing. Meluzína. Kniha tak z 50-60.let kde jsou popsané elektronkové obvody uplně od těch nejzačatečnějších.
Spravoval a znovu oživoval jsem již tu AZK 201, takže něco lehce vím, ale nic extra to není. Momentálně začínám studovat VŠ elektrotechnickou, mno a na doma bych si klidně tu 5W postavil, ale do zkušebny-nevím, zda by stačila, popř. to chci hned i na živé hraní. Box teprv budu stavět, zatím mám k dispozici starou tesla bednu či bednu s ARM 9304, ale vím, nic to na kytaru extra není. Avšak mezitím, než dostavím lampáč chci koupit repro celestion G12.
5W bych i zkusil, ale vpodstatě mám tady volny case i s dírama na 2x EL34 a 3x ECC 83. A mám k tomu i napájecí trafo. Takže nevím, moc semi ta EL 84 kupovat nechce. Už bych se radši i s případnými riziky pustil do te 2x EL 34.
K tomu SOLDANU 100, nevypadá to vůbec marně a již jsem otom i slyšel, ale spíše bych měl dotaz zda těch 100W využiju, nebo zda naopak mi pak těch 50W nebude připadat málo, i když semi nezdá.
Návrat nahoru
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: čt září 24 2009, 1:26    Předmět: Citovat

Tak ked by si mal kupovat EL84ku a vystupak k nej a podobne chod racej hned na to soldano. Ved uz si nieco ozivil a ked ti to nepojde pomozeme ti. Hlavny problem robia pri zemnych sluckach ale pokial si na nete najdes ten vykres s dratovanim chasis a zapojis to presne podla toho nemal by byt problem.

Podla mna ti bude kludne stacit 50 ka. 100ka je pre naozajstnych brutalistou a tu nevyuzijes. Ako rozdiel v hlasitosti medzi 50 a 100 (ale vasne pri kazdom 2 nasobnom vykone) su len +3dB co je skoro nic. ja by som na tvojom mieste postavit 50ku. Ta ti bude hrat moccc silno neboj:) a hlavne to vyde ovela lacnejsie pretoze nepotrebujes take drahe vystupaky a o 2 EL34 ky menej
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: čt září 24 2009, 8:58    Předmět: Citovat

Tesla ARM 9304 ( je-li v původním stavu ) je asi nejlepší kytarový reproduktor, který můžeš mít. Pochybuji, že bys kupoval nějakou legendu typu EVM12L za 6000,- a pod. Zapomeň na to, že nějaký Celestion G12 cokoli..., Ti bude hrát lépe. Udělej si na něj mělkou bednu, tak max. do 27cm hloubky, výška, šířka přiměřeně, ale čím větší obsah té přední strany bude, tím lépe a bednu nech vzadu otevřenou! Mám to vyzkoušené jak na Teslách tak na origoši JBL K 130. A hraje to jako kráva. Žádná Custom bedna 4 X 12´´ s asijskými kopiemi asijských reproduktorů se s tím nemůže měřit ani náhodou. Neřku-li Dexon....
Pokud se pohybuješ náhodou na Brněnsku, tak Ti tu bednu klidně sklepnu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt září 24 2009, 9:37    Předmět: Citovat

Odkdy prodává Dexon kytarové reproduktory a odkdy se v dexonu dá koupit vůbec něco, co slušný reproduktor aspoň připomíná?
Další hňup zblblej lacinýma čínskýma srágorama?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: čt září 24 2009, 9:55    Předmět: Citovat

No, ono to dokonce až zas tak levné není. Tím spíš to nechápu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út září 29 2009, 23:13    Předmět: Citovat

mmjuz - z Brněnska nejsem, ale díky za radu. Tu ARM 9304 odpálilo staré kombo, dal jsem ji na opravu do tesly a mám ji teda možná jako novou, avšak přemotanou údajně na 150W, bohužel mi z TVM-VALMEZ žádné další info o membráně kterou tam dali nedoručili. Jen prostě napsali oprava ARM9304.
Ten reprák mám teď v děsném boxu, proto asi nebude hrát nejlépe(je to uzavřená bedna s vystélkou uvnitř a nahoře otvorem pro zesilovač, prostě staré kombo..navíc v zadu uzavřené).

Takže radíš hloubku do 27 a zbytek dle úvahy a watů, a opravdu celou otevřenou ? Nikdy jsem box nestavěl, ale co jsem četl, tak materiál snad překližka, nebo dřevotříska ? Popř. mám kousek souseda truhláře, takže to nebude problem.
---vidím to tak, že nejprv postavím bednu, budu na ní hrát mezitím přes 100W konec tranďákový a postupně zbuduji i to soldano.
Návrat nahoru
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: st září 30 2009, 12:19    Předmět: Citovat

Origoš ARM 9304 by měl mít celopapírovou membránu s kopulkou z Al folie. Ta kopule není nijak stěžejní, ale pokud Ti tam daly textilní závěs, tak už to tak hezky hrát nebude. Spíš na basu. Ale znám člověka, který to má úmyslně takto upravené a je spokojený. Jen je to dost horor nazvučit, pořád tomu chybí jakési brilance a neleze to ven. Původní verze naopak hraje sama. Těch 27 cm neber úplně jako dogma. Pokud tam bude mít kolega stolař nějaké solidní zbytky překližky třeba 28, nebo jen 26 cm, použij to. Není to tak horké, jako u uzavřených, či basreflexových beden pro HiFi, či PA. V zadu nezavírej, nebo jen částečně. Kvalitní repro s takto nízkým Fs je lepší nechat hrát samotné, než kouzlit s ozvučnicí.
S tím materiálem.... Děláš to pro sebe a Ty se s tím budeš tahat. Obětuj nějakou stovku navíc a pořiď si na to lehčí překližku, buď břízu, nebo topol. Já používám dvanáctivrstvou březovou ( má 15 mm ), protože je pro mne dostupná. Tu přední stěnu klidně můžeš z něčeho silnějšího, bude-li k mání.
Málem bych zapomněl, repro dej zevnitř boxu.


Naposledy upravil mmjuz dne st září 30 2009, 12:26, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: st září 30 2009, 12:21    Předmět: Citovat

Chtěl jsem Ti pro inspiraci poslat pár obrázků, ale bohužel tu nemáš profil...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krutosukrutnost
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so říjen 03 2009, 12:30    Předmět: Citovat

Jestli můžeš pošli mi nějakou inspiraci na obrazek_cenzura(zavinač)seznam.cz

Stím reprem teď nevím, je ve zkušebně, zatím jsem se nestih na něj podívat, za jakou membránu to vyměnili, avšak právě jsem si domů dotáhl MUSIC 70. Vyměnil jsem jej za stary vermona mix co jsem měl doma, nevím zda je funkční, teprv to budu testovat a pomalu zabíhat co a jak, údajně by měl hrát, takže pak to vidím na přestavbu.

Mnoo, ten ARM9304 nadoma moc brilance a středy nezahraje, avšak ve zkušebně jsem se sním rozehrál, že opravdu hrál pěkně. jen je jej třeba opravdu vybudit na fest ! Avšak i v rámci zvuku a pozdějšího tahání se na koncerty s ním, zvažuju koupit nějaky ten 12" palec.
Návrat nahoru
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so říjen 03 2009, 13:40    Předmět: Citovat

MUSIC 70, pokud je v naprosto původním stavu a bez zásahu, bude díky zestárlým svitkovým 0,22uF/400V kondenzátorům v g1 koncových elektronek tyto elektronky rád a vesele ničit s kadencí jeden pár za půl roku. Přes dotyčné kondenzátory totiž prosakuje kladné napětí z anod invertoru, působí proti zápornému předpětí a vyhání tak klidové anodové proudy klidně až na 100mA a více. I bez buzení se tedy z koncovek téměř kouří a vy nevíte proč.

Pro jakžtakž spolehlivou funkci je nutné vyměnit VŠECHNY svitkové kondenzátory na desce předpětí a na desce budiče. Všechny je nahraďte moderní axiální řadou MKT206-209 /TC206-209/, běžně dostupnou v EZK. Jde o hodnoty 1x 15n/400V, 1x 47n/400V, 2x 220n/1000V a 1x 470n/250V. Stojí to pár korun a máte klid.
Kromě toho je velmi dobré vyměnit původní nestabilní pertinaxové trimry předpětí za keramické cermetové typu TP060 nebo keramické uhlíkové typu TP015 /Tipa, Hadex/ a pečlivě nastavit předpětí koncových elektronek, jinak jsou zcela zbytečně ničeny. Je nutné také zkontrolovat vinuté bočníkové odpory 1R4 v katodách koncových elektronek, pokud zesilovač od nějakého předchozího obrazek_cenzura dostával pokouřit, bývají připálené.
V každém případě je nutné změřit emisi a popř. symetrii systémů inverzní elektronky ECC85, protože i relativně silná záporná zpětná vazba nespasí všechno a nesymetrií buzení se zbytečně připravujete o výkon, nehledě už k tomu, že jedna z koncovek dostává pohulit značně víc, než druhá.
Sada filtračních kondenzátorů bývá zpravidla ve slušné kondici i po těch 30 letech, úbytek kapacity lze pozorovat jen u skutečně honěných a ničených kusů, které byly imrvére v limitaci, přetopené a elyty tak měly možnost vysychat.

Správné předpětí, resp. klidové katodové proudy se měří mezi třemi měřicími body na desce předpětí, které jsou již z výroby vytvořeny kousky připájeného 1mm drátu. Střední vývod je zem a při správném předpětí/klidovém proudu/ je napětí, měřené střídavě na obou krajních bodech proti zemi, 42mV. Je třeba si s tím trochu vyhrát, nastavení pro jednotlivé elektronky se částečně ovlivňuje, je třeba dosáhnout bezvadné symetrie klidových proudů, protože jen tehdy přestane být výstupák sycen ss proudem a nehrozí tak jeho znehodnocení či zhoršený odstup rušivých napětí.
V každém případě je dobré si opatřit servisní manuál, kde je všechno, co jsem tu psal, poměrně polopaticky a názorně vysvětleno.
MUSIC 70 má tovární označení AZK450, pokud to někdo budete hledat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mmjuz



Založen: Mar 16, 2009
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: so říjen 03 2009, 17:04    Předmět: Citovat

<obrazek_cenzura@seznam.cz> Hmm, tak tato adresa se nějak moc funkčně nejeví....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Racius



Založen: Aug 29, 2009
Příspěvky: 189
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so říjen 03 2009, 17:37    Předmět: Citovat

so všetkým súhlasím, dávam ešte do pozornosti Poleho upgrade Music 70 na Berserker (zapojením Dual Recti) :
http://www.aerosolart.sk/bubnovacka/ine/konstant/foto/ine/mesa/index.htm
Pre mňa osobne inšpiratívny počin Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund