Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jaký tuner?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 11:57    Předmět: Jaký tuner? Citovat

Do staršího kontrolního přijímače bych rád zabudoval nějaký současný kanálový volič s frekvenční syntézou. Může mi někdo poradit nějaký dostupný typ voliče, který obsáhne co nejširší frekvenční pásmo, tj. i mimo "klasická" tv pásma a je osazen obvody, ke kterým se dá sehnat datasheet s popisem komunikace (nejraději I2C, ale netrvám na tom), abych si k tomu mohl sám napsat program pro ovládací jednotku? Kdo takové voliče prodává? Je k nim dostupná nějaká dokumentace? Nějak v tom tápu, google moc nepomáhá.
Díky.
Návrat nahoru
Frenky



Založen: Apr 19, 2005
Příspěvky: 424
Bydliště: CZ-MO

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 12:40    Předmět: Citovat

KV nabízí mnoho firem,AV Elektronik,AME,TS NOVA Ostrava.Je z čeho vybírat.Všechny nové typy voličů mají již osazená všechna pásma.Takže
si vzhledem k tomu,že se nejedná o osazovací typ konkrétního typu televizoru můžeš vybrat cenově nejvýhodnější,případně použít starší typ voliče z nějakého televizoru,který již pro vadnou obrazovku a pod.není používán.Frenkvenční syntézu najdeš u Philipse,Grundíka atd.Stačí se jen
porozhlédnout..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 13:01    Předmět: Citovat

Rozhlížím se už pár dní, ale zatím se mi nepodařilo narazit na KV, ke kterému by byla dostupná dokumentace, postačující pro vlastní návrh ovládání. V navštívené opravně mi nabídli ke koupi KV hned několik, ale bez jakéhokoliv popisu a ani mě nenechali ho otevřít, abych zjistil, jaké obvody v něm vlastně jsou. Nabídka je celkem velká, ale spíš jako "černé skříňky" než jako zdokumentované zařízení.
Návrat nahoru
Frenky



Založen: Apr 19, 2005
Příspěvky: 424
Bydliště: CZ-MO

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 13:52    Předmět: Citovat

Dnes se dá slušná dokumentace na OTF nebo OVP pořídit za 100 Kč.Je zde
schema zapojení,včetně popisu činnosti obvodů a bývá i schema voliče.
Není mi vůbec jasné,proč chceš volič rozebírat ??? Stačí znát zapojení vývodů !! Napájení +U 12V/2 vývody pro zběrnici/,nějaké to AGC,všude je to v podstatě stejné,chce si to trochu prostudovat,ono to nějakou
znalost vyžaduje.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroja



Založen: Feb 28, 2006
Příspěvky: 1820
Bydliště: SK, Liptov/Tekov

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 14:01    Předmět: Citovat

Neskusal si cosi co pouzivali v OTF/OVP, napriklad KV pouzity v Color 445? Mal napatovu syntezu alebo z TV COLOR 448 - ten mal frekvencnu syntezu. Nove alebo repasovane sa daju zohnat napriklad tu: http://www.kiso-tv.sk Mozno by Ti pomohli aj s dokumentaciou. (Stranka nie je lakava,ale skus ich skontaktovat)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19640
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 14:45    Předmět: Citovat

Videa i televizory Grundig obsahovaly KV s kmitočtovou syntézou pomocí SDA3202, některé měly přímo v KV i paměť. Vyvedené signály jak sběrnice, tak spínačů pásem i ladicího napětí (to pro případ potřeby indikace pásma).
Způsob komunikace vyšel nejméně dvakrát v Amáru, je to v datasheetu SDA...
Jen musíš pamatovat na to, že grundigy měly symetrický výstup mf signálu s nosnou obrazu 38,9 MHz, tak není na škodu použít i příslušnou OMF, ZMF a k tomu kvaziparalelní zvukový díl. Protože těch 38,9MHz je vázáno na souběh oscilátoru se vstupními obvody a musíš při programování kanálových tabulek počítat s tím, že oscilátor KV je o těch 38,9 MHz výše, než přijímaný kmitočet.
S mezifrekvencí 38,0 MHz to sice taky jde, ale už to není ono. Kdo jste to zkoušel, jistě to potvrdíte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 15:27    Předmět: Citovat

Frenky: Proč jsem chtěl volič otevírat? Protože když přede mně prodavač položí několik krabiček, jejichž označení mi naprosto nic neříká a není schopen mi o nich vůbec nic říct, tak jsem měl snahu aspoň zjistit, jaké šváby v tom jsou.
Miroja: Napěťová syntéza se mi "nehodí do krámu", pro moje účely není vhodná.
Jinak dokumentaci k nějakému TVP si rád zakoupím, jen ji nechci kupovat naslepo, když nemám jasno, kterou. Mám teď např. před sebou "Servisní manuál č. 10" pro OTF 2190 ....., ale v něm je pouze uvedeno, že volič má označeníKSH148EA - a to je vše. Jeho schema tam není, způsob komunikace už vůbec ne. Vím, že komunikace už byla několikrát popsaná, můžu si ji taky najít v příslušném DS, ale napřed musím mít jasno, co mám v ruce za volič a zda popsaná komunikace pro něj platí. To se mi zatím nedaří. Jinak mám tu několik otevřených voličů z vyřazených TVP, ale jsou v nich naprosto neznámé šváby (např. SSM32184, PU28943N...), vůbec netuším, co umějí, natož abych byl schopen udělat k tomu ovládání. Zapojení vývodů ani typ TVP, ze kterého to pochází, neznám, dostal jsem jen vykuchané šasi.
Hill: Dík za první konkrétní informace. Pokud jde o tu MF, není to pro mě podstatné, ono to má sloužit k přijímači, který je součástí soupravy pro měření šumového čísla, takže MF zesilovač je tam zcela jiný než televizní (je přeladitelný). VF charku tuneru si umím změřit, není tedy pro mě problém posoudit i souběh ladění a přizpůsobit voliči vstupní obvod následné MF. Jen bohužel pořád nevím po jakém voliči sáhnout, abych měl jistotu, že pro něj bude platit některý z dostupných popisů komunikace. Zatím mi nikdo neporadil konkrétní volič s tou SDA3202, případně jakou dokumentaci si mám koupit, abych se dozvěděl i zapojení všech vývodů toho KV. V krámě, kde jsem se snažil volič koupit, vůbec netuší, jaké IC v tom kterém voliči jsou. Nabídli mi třeba volič KSH79,
ale jak se o něm něco dozvím?
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19640
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 17:13    Předmět: Citovat

Ta SDA3202 byla určitě ve videích Grundig a Siemens typů 300 až 386 a televizorech (tuším řady T95) přímo v kanálovém voliči. Na model tuneru se nemám právě teď kde podívat, ale kdo máte doma noty, dejte vědět.
U novějších se používaly voliče s vestavěnou předděličkou (Plessey nebo U664) a syntik byl mimo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 20:15    Předmět: Citovat

Dík, já se zaměřím tím směrem. Byl bych rád, kdyby v tom KV bylo všechno pohromadě a dal se tedy použít jako zcela samostatný konvertor. A čím širší kmitočtový rozsah, tím lépe. Našel jsem doma ještě dva KV, ale zase jsou v nich bůhvíjaké, mě neznámé, šváby. Jeden tam má sice vývody označené SDA a SCL, ale je otázka, s čím to je kompatibilní. Asi jsem si to představoval moc jednoduše, ale už jsem s tím strávil spoustu času a o moc jsem nepokročil. Je dnes obecně nějaká kompatibilita různých KV (myslím elektrická, ne mechanická), které mají I2C, nebo jsou v jejich programování neslučitelné rozdíly?
Před cca dvaceti roky bylo ke každému KV schema a každý opravář věděl jak je nahradit, ale teď se s tím zachází jak s černou skříňkou, podrobnosti veškeré žádné. Kdybych ještě chtěl vědět rozsah regulace zisku, tak budu vypadat jako totální blázen. Sad(
Návrat nahoru
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34229
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 20:31    Předmět: Citovat

Skus pozriet nieco, co sa pouziva na TV kartach do PC (nejake Philipsy a Temic sa tam casto pouzivaju) - tam sa to ovlada softwarovo z PC. Ucrite existuje nejaky open source kod na ich ovladanie (asi v Linuxe alebo v nejako programe na TV pre Linux).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroja



Založen: Feb 28, 2006
Příspěvky: 1820
Bydliště: SK, Liptov/Tekov

PříspěvekZaslal: út květen 23 2006, 22:59    Předmět: Citovat

Ak nic nezozenies, skusim do D. Kubina zavolat. Poznam toho chalana a poprosim ho, ci by trebars nieco konkretne nemal, pripadne nevedel zohnat,napriklad o KV pre COLOR 448 (ma ho aj v ponuke) bol s frekvencnou syntezou.
Drzim v ruke servisnu dokumentaciu Tesla Orava c. 60 ku KV, 6PN38674 ktory sa pouzival v COLOR 428,441 a ich klonoch. Malo to frekvencnu syntezu, ale neboli tam vsetky kanale, osadene je to okrem ineho TUA 2000-4 (oscilator, zmiesavac..) a SDA3202 (PLL s I2C riadenim).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st květen 24 2006, 5:32    Předmět: Citovat

Děkuji za pomoc, za každou konkrétní informaci. Můj přístup je ten, že jsem nejdřív prohrabal domácí "zbytky" a to, co jsem dostal od známých. Pak jsem zjistil nabídku KV od různých firem u nás. Ta je celkem široká, ale většinou bez potřebných informací, zatím se mi nepodařilo si ujasnit, který z prodávaných KV je osazen něčím, k čemu seženu DS s údaji o programovaní a který má všechno v jedné krabičce a může posloužit jako samostatný blok. Kartu do PC se mi moc kupovat nechce, jsou dražší a případný open-source kód jako výhodu nevidím. Moje použití je celkem nestandardní, nejvhodnější je použít přímo DS od výrobce samotných švábů a udělat si řízení podle svých potřeb. Nebudu totiž "ladit" po TV kanálech, ale přímo kmitočet s určitým krokem, a tak i možnosti kroku jsou pro mě zajímavý údaj.
Taky tu je možnost postavit si vstupní konvertor vlastní, pár podobných věcí jsem dělal, ale je s tím hodně práce. A tady se použití hotového KV přímo nabízí, protože při měření šumového čísla nejsou žádné přehnané požadavky ani na rovnoměrnost zisku, ani na dynamický rozsah, ani na potlačení zrcadel. A pak zvažuju i možnost využít z KV jen stupní obvody, směšovače a oscilátory a samotnou PLL si udělat vlastní, mám dobré zkušenosti třeba s U2781, UMA1014 nebo něterými ADF. Tam by byly lepší možnosti volby kroku, ale popravdě vzhledem k šířce pásma MF asi 2 MHz na tom taky nějak zvlášť nesejde. Takže nejlepší by opravdu asi byl nějaký KV, kde je všechno pohromadě, ubylo by dost práce. Zatím tedy zjišťuju, zda se něco z toho, co se běžně dá koupit, pro popsaný účel hodí. Za každou radu děkuju!
Návrat nahoru
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: čt květen 25 2006, 14:14    Předmět: Citovat

Tak jsem získal volič UV1316M4, už jenom čekám, až mi ho pošta doručí. Nemá někdo bližší dokumentaci k tomuto voliči nebo popis komunikace I2C s ním? Jsou v této komunikaci pro jednotlivé typy KV nějaké odchylky nebo tam platí nějaký obecně užívaný standard? Nejde mi ani tak o samotný šváb syntézy, řízení je popsáno v DS, ale použití pomocných výstupů, tj. přepínání pásem apod. Dá se tohle někde sehnat?
V nejhorším se to dá odzkoušet, ale ušetřilo by mi to práci.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund