Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Spínaný měnič + předzesilovač pro mikrofon

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MartinOV



Založen: Apr 01, 2010
Příspěvky: 112

PříspěvekZaslal: pá červen 25 2010, 14:47    Předmět: Spínaný měnič + předzesilovač pro mikrofon Citovat

Zdravím všechny!
Postavil jsem tento předzesilovač pro dynamický mikrofon. Výstup mám zapojen do vstupu vnějšího zdroje na notebooku. Pro rýpaly ještě dodám, že na výstupu je dělič, aby do zvukovky nešlo 9V (někde jsem četl, že tam je snad signál s amplitudou 1V).
Potřebuji jej napájet z USB (pro použití "v terénu"), takže jsem k tomu dodělal dva měniče s 34063. Jeden invertující z 5V na -9V a druhý z 5V na 9V.
Když se pokusím něco nahrát, mikrofon jde slyšet dobře, ale současně jde slyšet i pískání měničů. Dá se toto nějak odrušit?
Na výstup každého měniče mám připojen filtrační člen s tlumivkou 1uH a kond. 100uF. Pokoušel jsem se zapojit i 100n, jenže to nemá žádný vliv, pískání je slyšet stále.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4513
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: pá červen 25 2010, 15:10    Předmět: Citovat

že na výstupu je dělič, aby do zvukovky nešlo 9V----- nebolo by lespie pozut kondik na oddelenie ?

Preco dva menice ked staci jeden.... +5V mas stabuilizovane staci domotat dalsie vynutie opacnym smerom zapojit diodu a vyhladit...napeia byudu priblizne rovnake lebo aj odbery su caa take iste... usetris menic + interferencie medzi nimi...potom sa uvidi co dalej....


Este zaujimave prepojenie zeme USB a zeme zvukovky.... to moze robit tiez zaujimevy zvukovy prejav.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19668
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá červen 25 2010, 16:36    Předmět: Citovat

Tomu AUX vstupu stačí nějakých efektivních 200mV, na to mohl být normální dvoutranzistorový zesilovač. Sice by ho šlo napájet z USB, ale nevíš, kudy a jak je vedená zem přes zvukovku, takže je lepší ho napájet z baterie nebo akumulátoru. Teoreticky by stačily i napájecí napětí 3V, prakticky se osvědčuje napájení 9V blokem, kostra propojená jen signálovým kablíkem a už ničím dalším - a budeš mít po problémech.
Právě to kostření totiž bývá nejčastější příčinou, proč to nejde odrušit. Navíc při použití měničů je třeba navrhovat zesilovač pro tak slabé signály komplexně (stínění celkové, vedení spojů, stínění takto vedených spojů, kostření do jediného uzlu atd). Už hotové zapojení se pak dodatečně odrušuje špatně. Hádej, proč tak málo výrobců vyrábí tak málo zesilovačů s pulsním zdrojem a opět se pokorně vrací ke kilogramovým trafům?

Máš vlastně ještě jednu možnost: použij dva akubločky 9V, ve Vídlu jsou i s nabíječkou za pár šprdlíků. Na jedno nabití ti to bude nepřetržitě zesilovat nejméně 10 hodin.
Bez zbytečného rušení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MartinOV



Založen: Apr 01, 2010
Příspěvky: 112

PříspěvekZaslal: pá červen 25 2010, 16:50    Předmět: Citovat

Měl jsem připravený celý příspěvek, ale při zobrazení náhledu jsem si přečetl Hillovu odpověď. Smile
Udělám to na baterky a bude po problémech. Stejně to potřebuju jen jenorázově, takže se možná ani nevyplatí dělat spoj (mám to na nepájivém poli).
Pánové, díky za pomoc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund