Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Svítící kameny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
explorer



Založen: Jun 25, 2010
Příspěvky: 43
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 0:17    Předmět: Citovat

Jeste jsem si vzpomnel, ze existuji obvody Holtek, maji v sortimentu i RF kodery a dekodery, je potreba jen par soucastek k tomu...... jen dalsi inspirace
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19667
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 5:29    Předmět: Citovat

Možná je to blbý nápad, ale přivedli mě na něj hlavně Pajosek a Banda: co to udělat tak, že první kámen periodicky vyšle impuls nosné modulované signálem o frekvenci A, na kterou bude reagovat kámen druhý. Ten po identifikaci vyšle impuls stejné nosné modulované signálem o frekvenci B. Na ni reaguje přijímač v kamenu třetím a po skončení impulsu odešle nosnou modulovanou tónem C. Na ni bude reagovat první kámen, který jediný musí zkoušet vysílat nosnou periodicky (může být i největší, ať se do něj vejde větší baterie). Ostatní dva mohou sloužit jen jako odpovídače pouze se spotřebou přijímače, dokud nezachytí signál, který spustí vysílač.
Aby se nerozsvěcely jen ve dvojici, stačí v kamenu 1 k přijaté frekvenci C s rozsvícením přidat tón D, který zajistí rozsvícení i obou zbývajících. Připomínám, že podmínkou je "proběhnutí" informace přes všechny kameny s tím, že dva z nich bezdůvodně nic nevysílají.
A proč modulovaný tón? Protože jsem převážně analogovej.
Čili by to by mělo jít i s klíčenkami na bezdrátové ovládání (třeba světel v bytě či v kanceláři) s pevným kódem. A frekvenci nahradit nastavenými bity v kódu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1791

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 13:56    Předmět: Citovat

jen mne tak napada. Nekomplikujete to prilis?

Kodovaci obvody, procesory, sekvence, smerove IR vysilace...

Co tak do kamene A dat primitivni par milwattovy vysilac nekodovane nosne treba na frekvenci 27 MHz a jednoduchy prijmac na 27,5 a 28 MHz, do kamene B dat vysilac na 27,5 a prijmac na 27 a 28 MHz a do kamene C dat vysilac 28 MHz a prijmac 27 a 27,5 MHz. K tomu jednoduchy obvod, ktery by treba pri vyskytu signalu na jednom prijmaci kamen jen jemne nazhavil a pri vyskytu signalu na obou prijmacich rozsvitil na plnou intenzitu, nebo treba rozsvecoval kamen primo umerne intenzite signalu z prijmace ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Banda



Založen: Mar 22, 2005
Příspěvky: 1170
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 16:46    Předmět: Citovat

Chlapi, mě ten způsob jak píše Vogon, Hill a kevin_mitnick taky napadl, jen si to nedovedu představit pro více kamenů. Představuji si to takto:
Mějme pytel s kameny např. 12ks (číslo dělitelné 3-mi, takže budou 4 trojice), děcka si vylosují (vyberou) kámen a jejich úkolem bude spárovat se do trojic tak, že se "shodné" kameny rozsvítí. Které trojici se to první podaří vyhrává. Hrát se bude v místnosti, venku, za světla nebo v přítmí na tom nezáleží. Co vidím u RF za problém je ten, že když děcka budou mezi s sebou pobíhat, budou mezi s sebou komunikovat i kameny, které zrovna momentálně ve zkoušené trojici nejsou (jen se k sobě dostali dostatečně blízko) a tím budou přinejmenší komplikovat a prodlužovat komunikaci ostatních kamenů. Každý kámen jiná frekvence znamená 12 různých frekvencí a k tomu ještě podtóny. S tím zas je problém, jaké frekvence a šířky pásma zvolit, aby se vzájemně nerušili a aby byly ještě dostatečně malé a levné. Pro trojici kamenů by to šlo, ale co pro více kusů?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32318
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 17:11    Předmět: Citovat

Myslím, že když si přelouskáte dred od začátku, co vlastně bylo původním zámyslem zadání, tak zjistíte, že 1) mělo jít o jakési "kultovní kameny", které by byly vyhledávány v rámci dětského tábora, tedy že by jejich počet neměl být větší než cca 3-5 a 2) systém s vf vysílači a přijímači spojenými logickou vazbou s obvodem pro rozsvícení jsem navrhoval hned první den.
A za 3) byste zjistili, že ZdendaHQ už právě z důvodu velké složitosti výroby tuhle otázku vzdal...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19667
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 18:44    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
...z důvodu velké složitosti výroby tuhle otázku vzdal...

Řekl bych, že nevzdal, jen odložil, než se najde efektivnější řešení. Tím míním řešení materiálově nenáročné, s nízkou pracností konstrukce, minimální spotřebou a přesto dostatečně spolehlivé.
Vývoj kvůli jedné nebo dvěma sadám lze dělat z nadšení, amatérsky jako hračku, náklady na profesionální vývoj a výrobu by totiž nikdo kvůli dětskému táboru nezaplatil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32318
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so červen 26 2010, 23:44    Předmět: Citovat

Bať!
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund