Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Autoaterie, stabilizator, ledky

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: út červen 29 2010, 22:14    Předmět: Autoaterie, stabilizator, ledky Citovat

Ahoj všem tady na foru. teprve začínám s elektronikou a zatím si jen tak hraji s ledkama doma na stole při napájení z baterie 9V. Rád bych si ale do auta "nainstaloval" nové podsvícení budíků z led diod, ale mám spoustu dotazů na které jsem na google nenašel takovou odpověď, která by mi stačila nebo bych ji plně rozuměl. Jde o to, že autobaterie dává stabilních (?) 12V a proud je kolísavý. Někde jsem se dokonce dočetl, že je vybíjecí proud autobaterie i 500A což jsem se zalekl tak vysokého čísla. Jak mohu "omezit" tento proud aby do těch led diod tekl například proud 20mA. předpokládám že rezistor stačit nebude. Pak je tedy další věc, že ten proud je kolísavý a že by potřeboval stabilizovat to jsem se dočetl že ideální by byl stabilizátor proudu něco jako je zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=52 Tedy použití stabilizátoru LM317 v zapojení jako proudový zdroj.
mám tedy pár otázkek, které shrnu pro lepší čitelnost a přehlednost do několika bodů:

1) Je to vhodné takto aplikovat stabilizátor LM317 na autobaterii která dává tak velký proud?
2) Lze zapojení stabilizátoru upravit pro možnost regulace svitu napříkld pomocí potenciometru?
3) pak by se reguloval proud který bude procházet diodami nebo napětí? Co vím tak dioda musí mít přesně dané napětí i proud tak co tedy regulovat?
4) Bylo by asi vhodné použít pojistku. Jak vypočítat hodnotu pojistky aby nebyla moc vysoká nebo nízká?
5) Na netu jsem viděl prodávat diody na cca 3,5V a i na cca 12,5V jaké v tomto případě zvolit? U 12V diod by se také musel dávat rezistor nebo jak to je v případě 12V diody?
6) jaké zvolit zapojení v případě 10ks modrých diod ? Seriové/paralelní/serioparalelní?

Prosím všechny kdo si tento text přečtou a budou vědět alespoň odpověď na jedinou otázku, odepište. Jsem začátečník samouk tak na to prosím berte ohled a neukamenujte mě. Vím že to jsou velice laické dotazy, tak mě zkuste zasvětit prosím. Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19627
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út červen 29 2010, 22:37    Předmět: Citovat

1. Napětí autobaterie kolísá v rozsahu asi 11V po delším stání v zimě až typicky 14,6V při jízdě, kdy alternátor dobíjí. Jak je v praxi vidět, spotřebiče tento rozsah napětí dlouhodobě zvládají.
2. Proud je takový, jaký si vezmou spotřebiče. Autoakumulátor musí zvládnout odběr nejméně 150A, který potřebuje startér, ale zrovna tak 2mA-5mA, které si bere paměť řídicí jednotky, paměť vypnutého rádia a hodiny, případně dalších pár miliampér, které si bere přijímač dálkového ovládání. To znamená, že velikost odebíraného proudu určuje spotřebič, nikoli akumulátor.
3. z toho vyplývá, že i případné spínací nebo řídicí aktivní prvky se volí s ohledem na proud odebíraný spotřebičem. Když do něj baterie víc nenatlačí, tak tam prostě větší proud nepoteče, i kdyby baterie mohla dát tisíckrát víc.
4. LEDka je polovodič, čili jí musíš něčím omezit proud - při překročení jejího saturačního napětí by totiž rostl do velmi velkých hodnot, tedy z LEDky by se ani nestihlo začoudit. Obvykle se jí dává do série odpor, ale do palubky můžeš použít hotové LED žárovky, které přímo pasují do patic, které v přístrojové desce jsou. Mají v sobě už potřebné proudové omezení vestavěné, takže je prostě bez úpravy vrazíš místo původních žárovek.

Teď si ty dotazy projdi znovu a projednoť je.


Naposledy upravil Hill dne út červen 29 2010, 22:41, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Banda



Založen: Mar 22, 2005
Příspěvky: 1170
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: út červen 29 2010, 22:39    Předmět: Citovat

I když bych ti mohl odpovědět na vše, bude lepší jít pěkně po pořádku, ať toho není moc najednou. Základy elektroniky zde nemá smysl vysvětlovat, na to je plno knih a internet. Ty si je najdeš, přečteš a naučíš. Začneme rovnou řešit tvůj problém.
Nejdřív je potřeba zvolit ty správné LED, které chceš použít. Vyber si je podle barvy, velikosti, svitu a vyzařovacího úhlu a asi nejspíš podle ceny. Nejlépe je zajít do obchodu a podívat se jak svítí. Pak bude potřeba určit, kolik kusů budeš potřebovat - 10 modrých? Až budeš vědět jaké LED, budeš k nim schopen sehnat i katalogový list, tam jsou důležité údaje. V dalším kroku se navrhne zapojení, které bude pro tebe to nej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 8:31    Předmět: Citovat

díky moc, takové odpovědi jsem přesně hledal Smile Jen bych ještě rád odpovědi na zbývající otázky

1) pojistka - jakou použít (a jestli vůbec použít případně jak vypočítat její hodnotu)
2) zapojení 10ks led http://www.gme.cz/cz/led-5mm-oval-blue-2300-20-50-p511-537.html seriove/paralelni/serioparalelni - jaké zapojení zvolit?
3) použít stabilizátor LM317? v jakém zapojení? (poudový zdroj?)

Vážím si vašeho času a vstřícnosti. na netu bych to hledal dlouho pokud bych ovšem našel adekvátní odpovědi. samožřejmě tutoriály si na netu čtu dokonce jsem si koupil knihu o elektronice, ale jsou tam spíš popsané součástky, charakteristiky součástek, základní parametry, k čemu součástka slouží, atp. takové věci jako že spotřebič určuje velikost proudu jsem v knize ani nezáhlédl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Andrea



Založen: Sep 07, 2007
Příspěvky: 9340

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 8:50    Předmět: Citovat

jaronym napsal(a):
takové věci jako že spotřebič určuje velikost proudu jsem v knize ani nezáhlédl.

Ono to jaksi plyne z Ohmova zákona I = U/R.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 9:11    Předmět: Citovat

Díky za poučení Smile budu si to pamatovat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 16:42    Předmět: Citovat

Jak je to tedy s tím zapojením obvodu s 15led diodama ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19627
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 16:52    Předmět: Citovat

A k dalším tvým otázkám:
- pojistku k LEDkám nemá smysl dávat.
- pokud stačí napájecí napětí, je efektivnější řadit LEDky sériově: saturační napětí červených, žlutých a zelených LEDek bývá od 1,5 do 2,1V - menší napětí je neotevře a tedy nerozsvítí, větší je zničí, proto se do série dává odpor nebo zdroj konstantního proudu. LEDky si pak na sobě toto napětí "nastaví" samy. U modrých LEDek počítej s napětím 2,7-3V, u bílých 3,5V na kus.
Prostě zapojíš LEDky do série, posčítáš jejich saturační napětí a tento součet odečteš od napájecího napětí. Rozdíl podělíš požadovaným proudem a vyjde ti odpor, který jim dát do série.
Příklad: pět červených LEDek v sérii potřebuje napětí 5x1,5=7,5V. Napájíš to z baterie 9V, to znamená, že ti do 9V chybí ještě 1,5V. Dávat tam šestou LEDku je kravina, to vyplývá z toho, co jsem dříve napsal. Ale odpor, to jo. Řekněme, že potřebuješ proud 20mA: rozdíl napájecího a potřebného napětí je 9-7,5=1,5V. Podle Ohmova zákona spočítáš, že 1,5V/20mA=75Ω. Ten se v nejběžnější řadě nevyrábí, tak použiješ buď odpor 82Ω (pak proud LEDkami bude 1,5V/82Ω=18,3mA) nebo odpor 68Ω (proud pak bude větší, 1,5V/68Ω=22mA). Rozdíl v jasu je nepatrný, většina LEDek takový proud snese a mimo to - jak bude klesat napětí baterie, bude klesat i rozdíl napětí (na LEDKách bude pořád 7,5V celkem nezávisle na proudu!) a tedy i proud.
Při sérioparalelním řazení prostě uděláš několik řetězců sériově zapojených LEDek, každému řetězci dáš do série stejný odpor a konce řetězců spojíš paralelně.
Spojovat paralelně samotné LEDky bez sériového odporu je totiž parametrická záležitost (jak se dá krásně nazvat kravina, co?). Někdy se to povede, většinou ne, protože stačí, aby jedna LEDka měla saturační napětí 1,48V. Podle Kirchhoffova zákona pak na všechny LEDky zbude 1,48V, čili ty, co potřebují 1,5V a víc, se nerozsvítí a celý proud se do nich nerozdělí. Všechno poteče tou jednou svítící. Nebude svítit dlouho. Když se přeruší, rozsvítí se další, která potřebuje třeba 1,5V, ale ty, co potřebují 1,51V, zase ještě svítit nebudou. A zařve zase ta, co svítí a tedy skrz ni teče proud určený všem. A tak to bude pokračovat, dokud se některá neprotaví do zkratu nebo se neupálí i ta poslední.
U autobaterie je vhodné dát do série LEDky tak do 6-7V (tři zelené, nebo čtyři červené, nebo dvě modré či bílé, můžeš dát do série i červenou a zelenou, to je jedno). Pak rozdíl v jejich jasu nebude rušivý v rozsahu napájecích napětí 11-14,5V, což je rozsah, který se v síti auta vyskytuje.
Jedině v případě, že budeš LEDky honit na hranici dovoleného maximálního proudu, je třeba počítat odpor právě pro nejvyšší možné napájecí napětí, a použít nejbližší vyšší hodnotu odporu, aby proud LEDkami byl pokud možno pod maximálním dovoleným.

LEDky na 12V mají odpor nebo zdroj konstantního proudu vestavěný a dělají se v pouzdrech s paticí umožňující jejich použití místo některých autožárovek. Přímo, bez odporů a stabilizátorů, ji šoupneš do patice po původní žárovce a svítíš. Ale o tom jsem už psal.

K 15 LEDkám: zapoj je sérioparalelně. Teď už budeš vědět, jak.


Naposledy upravil Hill dne st červen 30 2010, 17:05, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 17:04    Předmět: Citovat

Hill: jsi opravdu bůh. díky za tvé rady a informace.
Jen ještě jednu poslední otázku: Mám stabilizátor L7806 a LM317. Jaké zapojení na můj případ použít a vyplátí se vůbec stabilizátor tam dávat ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19627
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 17:12    Předmět: Citovat

Pro tento případ je to zbytečné. Kolísání napětí není tak velké, aby to vadilo i s pouhým odporem. Samozřejmě LM317 tam použít místo odporu můžeš (v zapojení zdroje konstantního proudu), ale za každou cenu bych ji tam necpal jen proto, že ji mám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jaronym



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 17:22    Předmět: Citovat

díky moc. Az budes mit cestu Prahou tak mi dej vedet, zajdem na pivko nebo na panaka!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19627
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červen 30 2010, 17:35    Předmět: Citovat

jaronym napsal(a):
Hill: jsi opravdu....
Pšššt, nejmenovat, jsem tu inkognito!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund