Tak pánové, i když jsem se zařekl, že žádný pokusy dělat nebudu, tak jsem se neudržel a vězte, hliník ohřívat nelze, navíc na displeji vařiče vyskočí symbol EO, nechce se mi hledat návod a tak nevím, co to je. Zapnul jsem ho, nastavil 1800W a položil na něj hliníkový kastrol a stalo se to, co jsem popsal. Kastrol zůstal pěkně studený, jak byl před tím. Vždycky se najde nějaký chytrák, který začne zpochybňovat údaje výrobců a vyrukuje se svojí zaručenou teorií. Takže hliník nelze.
Ale jak vydíš na danykových stránkách, tak do hliníku se vířivé proudy indukují a ten se zahřívá (takže brukker s tím nemá pravdu) ...... třeba má vařič nějakou pojistku a hliníkový hrnek prostě nebere (nepustí "šťávu" do cívky).... (možná se mýlím prosazuji jen své názory .... nebíte mně )
Založen: Dec 20, 2006 Příspěvky: 2838 Bydliště: Poličské krystalinikum
Zaslal: pá prosinec 14 2007, 22:16 Předmět:
Když se rozsvítí EO tak to znamená, že na vařiči není zádný materiál jako třeba ocel, a to že se ten hliník neohřeje je jen proto, že ty vařiče jsou dělaný na to aby se neusmažily naprázdno (nebo skoro naprázdno)
indukční plotna si krátkýma impulsama "ověří" odezvu, pokud je nad ní feromagnetický materiál, zapne se na požadovaný výkon. Pozná to podobně, jako detektor kovů železo od mědi. Frekvence induktorů je asi nízká, proto to mají omezeno na "železo". Dobrá sranda je, když se sebere za chodu nádobí z plotýnky. Jinak je pod každou varnou zónou tepelný senzor, takže indukční tavba se asi konat nebude
Založen: Apr 07, 2007 Příspěvky: 182 Bydliště: Brno
Zaslal: ne září 26 2010, 17:17 Předmět: Moje zkušenosti s ETA 1110
Zajímalo mě totéž co zakladatele tohoto vlákna před třemi roky, tak jsem koupil jednoplotýnkový vařič ETA 1110 na odzkoušení.
Takže tady jsou moje zkušenosti pro případné zájemce:
Výkon lze regulovat buď podle teploty 60-220°C po 20°C, nebo podle výkonu 200-2000W v krocích po 200W. Buď jedno nebo druhé kombinovat nelze. V obou případech se ale nereguluje výkon, ale dochází k periodickému přerušování plného výkonu (jako třeba u mikrovlnky) Časovač do 180min.v krocích po 5min.
Zkušenosti:
Vaření: K ohřevu dochází skutečně velmi rychle (jako várná konvice) a tedy i hospodárně. Vzhledem k nedostatečnému odstupňování teploty nebo výkonu je ale třeba volit hrnce většího oběmu a plnit jen do 1/2 - 2/3. Jinak polívka v jednom okamžíku utíká a pak několika násobek času vůbec nevaří. Dá se to omezit použítím silnostěnného nádobí s velkou tepelnou setrvačností.
Smažení: Na přípravu masa tzv. naprudko zapomeńte. Při nastavení na plný výkon je teplota dostatečná (mělo by být 220°C), ale po krátké době vypne tepelná ochrana a je třeba čekat dost dlouho než je možné vařič znovu zapnout. Takže steak na pánvi uděláte tak, že nejdřív jednu stranu pak si jdete zakouřit a poté druhou stranu.
Dále mě vadá dost vysoká hlučnost větráku. (těžko popsat ale výrazně hlučnější jak mikrovlnky).
Zhodnocení: Výborná věc pro rychlý ohřev (srovnatelné s plynem) a pro vaření např. polévek bez dozoru. Až budu kopovat nový sporák nebo várnou desku určitě budu alespoň jednu indukční plotýnku požadovat. Jen se zaměřím, aby to mělo jemnější odstupńování nast. teploty a skutečnou regulaci výkonu (ne jen přerušováním) a použitelnou současně v kombinaci s nastav. teploty. Ale ve všem to odporovou klasiku nenahradí musí to být kombinace.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6468 Bydliště: Husinec-Řež
Zaslal: ne září 26 2010, 20:35 Předmět:
Tak to si troufám tvrdit, že jsi koupil špatné zařízení - s indukcí tyto problémy nemají nic společného.
Používám indukci na vaření už přes dva roky a můžu říct, že je to ve všech směrech lepší než ta "klasika".
Tedy abych byl přesnější. Moje deska umí asi třináct kroků nastavení výkonu a z toho jen prvních (nejnižších) 5 je řešeno pomocí časového spínání ohřívá/neohřívá.
Nicméně jsem si k nové varné desce koupil i nové hrnce, ale vařil jsem i v plecháči a naprostá pohoda. Komfort, který zažiješ jen u plynu (snad jen bez možnosti ohřát hliník a klasiku nerez).
Založen: Dec 08, 2007 Příspěvky: 4221 Bydliště: Plzeňsko
Zaslal: út září 28 2010, 11:53 Předmět:
Cust napsal(a):
Používám indukci na vaření už přes dva roky a můžu říct, že je to ve všech směrech lepší než ta "klasika".
A jak hodnotíš mechanickou odolnost té desky - myslím proti poškrábání povrchu, nebo když mi vlastní blbostí ten hrnec na tu plotnu upadne (nebo spíš té co u mně bydlí..) a tak podobně.. Momentálně taktéž řeším výběr vhodné desky a sháním reference. Další otázka je, zda zvolit desku s tím nerezovým orámováním nebo bez.
Založen: Apr 07, 2007 Příspěvky: 182 Bydliště: Brno
Zaslal: út září 28 2010, 19:57 Předmět: Moje zkušenosti s ETA 1110 a závěry
Já jsem si ten vařič ETA koupil (asi 1000Kč) koupil jen proto abych si tu indukci sám vyzkoušel , před tím než budu vybírat drahou celou várnou desku nebo celý nový sporák.
Používáme ho asi 4 měsíce a na skle zatím žádný škrábanec. Dokonce i ten potisk je bez poškození (Nevým jak u jiných ale na té Etě je potisk nahoře na skle ale vypadá že kvalitně udělaný). Samotné sklo má tloušťku odhadem 3mm, ale záleží co je ještě pod ní. Zatím nám nic na ni nespadlo.
Moje závěry ze zkušeností:
Při výběru várné desky budu požadovat nejméně dvě indukční plotny s plynulou regulací výkonu a teploty. (Nebo alespoň ve stupních po 100W a 10°C) Oba způsoby regulace by měly jít vzájemně kombinovat (ne jak u tohoto vařiče buď teplota nebo výkon). Příkon alespoń jedné plotny by měl být kolem 2000W a tepelná pojistka by měla vypínat výš jak při 220°C jako u tohoto vařiče (restovat něco naprudko u něho nejde, po asi 1/2 min. na plný výkon na dlouhou dobu vyřadí vařič z provozu). A před koupí si to ještě nechám někde předvést abych vyhodnotil i třeba hlučnost větráku. Nechci celé hodiny doma poslouchat nepříjemný kravál. Unosný by pro mě byl max.hluk podobný značkové mikrovlnce.
Dodatek: Nedostatky uvedené v mém předchozím příspěvku se částečně podařilo vykompenzovat pořízením kvalitního silnostěnného titanového nádobí s velkou tepelnou setrvačností. Já jsem zvolil nádobí ETA. Je hodně drahé (pánev kolem 2000Kč) ale skutečně je kvalitní na rozdíl od jiných výrobku, které ETA v poslední době pod svou značkou uvádí na trh z čínské produkce.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4523 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út září 28 2010, 20:37 Předmět:
Killroy napsal(a):
Cust napsal(a):
Používám indukci na vaření už přes dva roky a můžu říct, že je to ve všech směrech lepší než ta "klasika".
A jak hodnotíš mechanickou odolnost té desky - myslím proti poškrábání povrchu, nebo když mi vlastní blbostí ten hrnec na tu plotnu upadne (nebo spíš té co u mně bydlí..) a tak podobně.. Momentálně taktéž řeším výběr vhodné desky a sháním reference. Další otázka je, zda zvolit desku s tím nerezovým orámováním nebo bez.
Killroy
Jsme na tom podobně. To nerezové orámování asi trochu ochrání hrany desky. Jenže zase když budeš mít o něco větší hrnec a už to bude vadit. Nedostaneš ho nejspíš úplně na prostředek. Údržba hladké desky bude podle mě jednodušší. Druhá a to podle mě dost zásadní věc je rozmístění plotýnek. Velká většina desek má největší plotnu vzadu. Když ta linka není atypická, pak dát dozadu velký hrnec je docela problém. Je opřený až o zadní stěnu linky. Na druhou stranu, zase se blbě může k malému hrnci přes velký. A zase obráceně, malý je dál od zadní stěny linky a míň na ní hřeje a prská.
Zeptej se té paní, co ti hlídá nábytek, jak je na tom s velikostí hrnců a rozmístěním ploten. Uvidíš, co ti řekne. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6468 Bydliště: Husinec-Řež
Zaslal: út září 28 2010, 23:01 Předmět:
S rozmístněním hrnců problém nemám, jen když používám velkou pánev, tak to trošku přesahuje do dalších pozic.
Orámování nemám, při koupi desky mi šlo taky o design a proto jsem odmítnul černou sklokeramiku a orámování. Nikdy se mi nestalo, že bych něčím narazil z boku do desky.
Co se týče poškrábání povrchu, tak je to mnohem lepší než u klasických desek. Jelikož se deska ohřívá pouze od kastrolu, kde je ve většině případů vaření jen 100 °C, takže se deska moc neohřeje a případné "utečení" polívky či něčeho podobného se nepřipálí. Vše jde setřít vlhkou hubkou a to i přímo při vaření aníž by jsi tím desku prudce ochladil. Tedy nepotřebuješ používat nějaké drsné způsoby čištění - tekutý písek/nedejbože drátěnka/nedejbože špachtle. No, hrnec z půl metru mi na desku zatím neupadnul.
EDIT: Chtěl jsem vlastně napsat: "po dvou letech bez škrábance".
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.